
Περνάμε σχεδόν το 1/3 της ζωής μας στο κρεβάτι. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την εγκεφαλική λειτουργία, την άμυνα του οργανισμού και τη γενικότερη υγεία μας. Όμως όσο κι αν αγαπάμε ένα αφράτο μαξιλάρι και ένα αναπαυτικό στρώμα, ξεχνάμε μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: την καθαριότητα του ίδιου του κρεβατιού. Μπορεί το σεντόνι σας να δείχνει πεντακάθαρο, όμως κρύβει έναν ολόκληρο μικροβιακό μικρόκοσμο που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Η Primrose Freestone, λέκτορας Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, εξηγεί στο The Conversation γιατί η καθαριότητα της κλίνης μας είναι κάτι παραπάνω από θέμα αισθητικής, είναι ζήτημα υγείας, συμφωνα με το ygeiamou.gr
Τι συμβαίνει στο κρεβάτι σας κάθε βράδυ
Όσο σχολαστικοί κι αν είστε με την καθαριότητα, ακόμη κι αν κάνετε ντους πριν πέσετε στο κρεβάτι, το σώμα σας συνεχίζει να «δουλεύει» και τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα χάνει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά κύτταρα, αποβάλλει ιδρώτα (έως και μισό λίτρο τη νύχτα), εκκρίνει λιπαρότητα και φιλοξενεί φυσικά βακτήρια και μύκητες που μεταφέρονται στα σεντόνια.
Ο ιδρώτας από μόνος του είναι άοσμος. Όμως όταν έρθει σε επαφή με τα βακτήρια της επιδερμίδας, όπως οι γνωστοί σταφυλόκοκκοι, το αποτέλεσμα είναι δύσοσμα υποπροϊόντα (η ανεξήγητη μυρωδιά που μπορεί να νιώσετε το πρωί, παρόλο που κοιμηθήκατε καθαροί).
Από την άλλη, τα σεντόνια δεν είναι απλώς ένα κομμάτι ύφασμα. Καθημερινά δέχονται υπολείμματα ρύπων, καυσαερίων, γύρης και σκόνης που μεταφέρονται από το δέρμα και τα μαλλιά σας, ειδικά αν ζείτε σε πόλη ή κυκλοφορείτε πολύ. Έτσι, το κρεβάτι μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια αόρατη «βιόσφαιρα» που επιβαρύνει το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό σας, ακόμη περισσότερο αν έχετε προδιάθεση για αλλεργίες.
Σεντόνια γεμάτα ζωή (και όχι με την καλή έννοια)
Μπορεί να μη φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά υπάρχουν και τρέφονται κυριολεκτικά με εσάς. Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης βρίσκουν το ιδανικό τους περιβάλλον στα ζεστά και υγρά κρεβάτια μας. Οι νιφάδες από νεκρά κύτταρα του δέρματος είναι το αγαπημένο τους «γεύμα». Αν και τα ίδια τα ακάρεα δεν είναι επικίνδυνα, τα περιττώματά τους περιέχουν έντονα αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος, έξαρση εκζέματος ή έντονη ρινίτιδα σε ευαίσθητα άτομα.
Από την άλλη, τα σεντόνια, αν δεν πλένονται τακτικά, μπορεί να γίνουν εστίες μυκήτων όπως ο Ασπέργιλλος (Aspergillus fumigatus) – ένας οργανισμός που, υπό συνθήκες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού, κυρίως σε όσους έχουν ευάλωτο ή καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Όσο για τους λάτρεις των κατοικίδιων που απολαμβάνουν τον ύπνο με την τετράποδη παρέα τους; Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Τρίχες, πιτυρίδα, βακτήρια από τις πατούσες και υπολείμματα από σάλιο ή δερματικές εκκρίσεις των ζώων μεταφέρονται χωρίς να γίνονται αντιληπτά στα υφάσματα, αυξάνοντας δραστικά τη μικροβιακή επιβάρυνση. Κι αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: το πλυντήριό σας πρέπει να δουλεύει λίγο πιο συχνά.
Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τι – Ο απόλυτος οδηγός
- Σεντόνια και μαξιλαροθήκες: Κάθε εβδομάδα ή κάθε 3-4 ημέρες αν κοιμάστε με κατοικίδιο, ιδρώνετε πολύ ή είστε άρρωστοι. Πλύνετε στους 60°C (ή όσο επιτρέπει η ετικέτα) και, ιδανικά, στεγνώστε στο στεγνωτήριο ή σιδερώστε για επιπλέον απολύμανση.
- Μαξιλάρια (εσωτερικά): Κάθε 4-6 μήνες. Αν είναι πλενόμενα, πλύνετε τα καλά και στεγνώστε τα καλά. Αν όχι, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη για 8+ ώρες για να σκοτώσετε τα ακάρεα.
- Κουβέρτες και παπλωματοθήκες: Κάθε 2 εβδομάδες, ή πιο συχνά αν κοιμούνται πάνω τους κατοικίδια. Πλύνετε στους 60°C ή όσο αντέχει το ύφασμα – συνήθως αντέχουν πλύσιμο σαν να ήταν πετσέτες.
- Παπλώματα: Κάθε 3-4 μήνες (και συχνότερα αν μοιράζεστε το κρεβάτι με παιδί ή ζώο). Μην ξεχάσετε να δείτε την ετικέτα, καθώς πολλά μπαίνουν στο πλυντήριο, αλλά, κάποια άλλα θέλουν στεγνό καθάρισμα.
- Στρώμα: Καθαρίστε με ηλεκτρική σκούπα 1 φορά την εβδομάδα και αφήστε το να «αεριστεί» κάθε λίγες μέρες. Τέλος, χρησιμοποιήστε προστατευτικό κάλυμμα και αλλάξτε στρώμα κάθε 7 χρόνια.
Καθαρό κρεβάτι = καλύτερη υγεία
Το τακτικό πλύσιμο του κρεβατιού, πέρα από την αισθητική αξία, παίζει καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη υγεία σας. Αφαιρώντας ιδρώτα, νεκρά κύτταρα, μικρόβια και αλλεργιογόνα, μειώνετε τον κίνδυνο για δερματικά προβλήματα, αλλεργικές αντιδράσεις και λοιμώξεις.
Αλλά η πραγματική αξία ενός καθαρού κρεβατιού ξεπερνά το σωματικό όφελος – ενισχύει και την ποιότητα του ύπνου σας. Ένας καλός ύπνος δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή σας, αλλά και τη μνήμη, τη συγκέντρωση, ακόμη και την καρδιαγγειακή σας υγεία.