Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» για το πλεόνασμα και τις τράπεζες μετά την ύφεση -Φόβοι για σκληρότερα capital controls

Ενός κακού μύρια έπονται. Η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (η οποία θα έκλεινε στο τέλος Οκτωβρίου) προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία που μπαίνει πια στο προθάλαμο νέου βέρτιγκο.

Μετά τα στοιχεία για την ύφεση 1,1% του ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, αλλά και τον καταιγισμό των πρόδρομων δεικτών που δείχνουν νέα βουτιά, τη Δευτέρα ήταν η ώρα να χτυπήσει το «καμπανάκι» για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις τράπεζες.

Τα στοιχεία του ΓΛΚ έδειξαν ότι τα έσοδα του Φεβρουαρίου θα παρουσίαζαν «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ αν δεν είχε εισρεύσει το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδας, το οποίο ήταν αυξημένο κατά 300 εκατ. σε σχέση με πέρυσι. Το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος Φεβρουαρίου έφτασε τα 2,12 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένο κατά 730 εκατ. ευρώ (-25,6%) έναντι του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,85 δισ. ευρώ που καταγράφηκε την ίδια περίοδο το 2016.

Βρέθηκε πάνω από τον στόχο του Φεβρουαρίου για πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης «στάσης πληρωμών» από το Δημόσιο, εφόσον οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Είχαν προηγηθεί τα νέα της Δευτέρας για την αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA ανήλθε στα 43,1 δισ. ευρώ, από 42,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Η κακή εικόνα για τις τράπεζες ενισχύεται από τα στοιχεία για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και τις πληροφορίες ότι καταθέσεις πάνω από 2,5 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις τράπεζες το πρώτο δίμηνο του έτους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η πορεία για τη χαλάρωση των capital controls δεν προχωράει και ήδη εκφράζονται φόβοι από παράγοντες της οικονομίας για το ενδεχόμενο να ενισχυθούν αντί να χαλαρώσουν αν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε στο Eurogroup της 7ης Απριλίου καθώς θα μεσολαβεί ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας ως το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Tags
Back to top button