Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι από επιστήμονες: Αυτές οι 2 τροφές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δύο τύπους τροφών που αυξάνουν «εκθετικά» τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, λόγω του ανθυγιεινού τρόπου με τον οποίο μαγειρεύονται.

Σύμφωνα με την Daily Express, μία ανησυχητική νέα έρευνα, αποκάλυψε ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε επαναχρησιμοποιημένο λάδι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκφυλισμό στον εγκέφαλο.

Άνοια: Η διατροφή που καθυστερεί την απώλεια μνήμης και προστατεύει τον εγκέφαλο

Αυτό ισχύει τόσο για φαγητά από αλυσίδες φαστ φουντ αλλά ακόμα και σε εστιατόρια, αφού πολλές επιχειρήσεις εστίασης ακολουθούν την πρακτική της «ανακύκλωσης» του λαδιού, για να μειώνουν τα έξοδά τους.

Η μελέτη για τα τηγανητά

Μάλιστα, δύο είναι οι τηγανιτές τροφές που ενέχουν τον περισσότερο κίνδυνο, όχι επειδή είναι σημαντικά πιο «τοξικές», αλλά επειδή είναι τόσο δημοφιλείς και διαδεδομένες. Πρόκειται για τις τηγανητές πατάτες και το τηγανητό κοτόπουλο

Στα πλαίσια της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, οι επιστήμονες κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα νευροεκφυλισμού σε αρουραίους που κατανάλωναν επαναχρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια σε σύγκριση με άλλα τρωκτικά που ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τα ίδια προβλήματα εντοπίστηκαν και στους απογόνους των αρουραίων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο αυξημένος νευροεκφυλισμός φαίνεται να συνδέεται με τις επιδράσεις του ελαίου στο αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του ήπατος, του εντέρου και του εγκεφάλου.

Αυτός ο άξονας ήπατος-έντερου-εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών και οι βλάβες σε αυτόν παρουσιάζουν συσχέτιση με νευρολογικές διαταραχές.

Ένας από τους ερευνητές, ο Kathiresan Shanmugam, αναπληρωτής καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Ταμίλ Ναντού, εξήγησε: «Το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες έχει συνδεθεί με αρκετές μεταβολικές διαταραχές, αλλά δεν έχουν υπάρξει διαχρονικές έρευνες για την επίδραση του επανειλημμένα τηγανισμένου λαδιού και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στην υγεία».

Η έρευνα όπως αναφέρθηκε έγινε με υποκείμενα αρουραίους, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 5 ομάδες. Η πρώτη τρεφόταν με την τυπική διατροφή αυτών των ζώων. Στις υπόλοιπες τέσσερις, η τροφή συνοδευόταν από φρέσκο ηλιέλαιο, φρέσκο σησαμέλαιο, επαναχρησιμοποιημένο ηλιέλαιο και επαναχρησιμοποιημένο σησαμέλαιο αντίστοιχα για την κάθε μία.

Σε σύγκριση με άλλες ομάδες, τα τρωκτικά που έτρωγαν επαναθερμασμένα έλαια εμφάνισαν αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στο ήπαρ. Αυτά τα ίδια τρωκτικά παρουσίασαν επίσης αξιοσημείωτη βλάβη στο παχύ έντερο που πυροδότησε αλλαγές στις ενδοτοξίνες και τους λιποπολυσακχαρίτες.

«Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός των λιπιδίων στο ήπαρ μεταβλήθηκε σημαντικά και η μεταφορά του σημαντικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος DHA προς τον εγκέφαλο μειώθηκε. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε νευροεκφυλισμό, ο οποίος φάνηκε στην ιστολογία του εγκεφάλου των αρουραίων που κατανάλωναν το θερμαινόμενο λάδι», σημείωσε ο Δρ. Shanmugam.

Tags
Back to top button