Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Καμίγ Κλοντέλ: Η ερωτευμένη γλύπτρια που κατέληξε σε ψυχιατρική κλινική (φωτό)

Η γλύπτρια Καμίγ Κλοντέλ, αδελφή του διάσημου γάλλου ποιητή Πολ Κλοντέλ και ερωμένη του διάσημου γλύπτη Ογκίστ Ροντέν,  βυθίστηκε στην τρέλα και κατέληξε σε άσυλο όπου και πέθανε.

Γεννήθηκε στο προάστιο  Nogent-sur-Seine του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα (1864) και έγινε γλύπτρια σε ηλικία 12 ετών. Τα πρώτα της μοντέλα ήταν ο αδελφός της ποιητής Πολ Κλοντέλ και η αδελφή της.

Μπούστο της αδελφής της Λουίζ:

Ηταν τόση η επιμονή της με την τέχνη που ο πατέρας της της έκανε μαθήματα με τον γλύπτη  Alfred Boucher, στο σπίτι. Ο τελευταίος διέκρινε το ταλέντο της και την έβαλε βοηθό στο ατελιέ του μεγάλου γλύπτη Ογκίστ Ροντέν, σε ηλικία 17 ετών.

Ηταν εξαιρετικά όμορφη, έκοβε την ανάσα: «Υπέροχο μέτωπο, πλαισίωνε τα καταπληκτικά μάτια ενός γαλάζιου τόσο σπάνιου που δεν συναντά κανείς παρά μόνο στα μυθιστορήματα», έγραφε ο ίδιος ο ποιητής αδελφός της Πολ Κλοντέλ, το 1951.

Η Καμίγ έγινε σταδιακά ερωμένη του Ροντέν. Η αποκορύφωση της παθιασμένης σχέσης τους ήρθε όταν οι δύο καλλιτέχνες έζησαν σε έναν πύργο του 17ου αιώνα, στην καρδιά του Παρισού, και εργάστηκαν μαζί.

Η Καμίγ έζησε πάντα στη σκιά του μεγάλου γλύπτη και υπέφερε γι'αυτό. Μια άλλη γυναίκα μπήκε στη ζωή του Ροντέν, η Rose Beuret και μετά από ατελείωτες σκηνές, η Καμίγ Κλοντέλ εγκατέλειψε τον πύργο.

Δεν μπόρεσε να συνέλθει ποτέ από αυτόν τον χωρισμό, ούτε όταν η τέχνη της κατόρθωσε να φτάσει εκείνη του μέντορά της. Σε ένα γλυπτό της, «Ωριμη ηλικία» απεικονίζει την εγκατέλειψή της από τον Ροντέν. Η Καμίγ εικονίζεται να παρακαλάει γονατιστή τον γλύπτη ενώ εκείνος στρέφεται προς την νέα ερωμένη του.

Η Καμίγ Κλοντέλ στο κέντρο:

Το έργο της αρχίζει να στιγματίζεται από παράνοια. Η ματακόμιση του αδελφού της Πολ Κλοντέλ στις ΗΠΑ χειροτερεύει την κατάστασή της. Τελειοποιεί την τεχνική της, βυθισμένη στην τρέλα και χρησιμοποιεί νέα υλικά, όπως ο όνυχας που κάνουν τα έργα της μοναδικά.

Μπούστο του Ροντέν:

Η Καμίγ Κλοντέλ τρελάθηκε τελείως το 1906 και κλείστηκε σε άσυλο στο Montfavet. Εκεί εκδήλωσε την επιθυμία να επιστρέψει στο σπίτι της, με την οικογένειά της. «Τι ευτυχία αν μπορούσα να ξαναβρεθώ στην Villeneuve, αυτή την ωραία Villeneuve!» έγραφε το 1927.

Αλλά δεν κατόρθωσε ποτέ να φύγει από το άσυλο και πέθανε εκεί το 1943, σε ηλικία 69 ετών.

Σήμερα η πόλη  Nogent-sur-Seine μετέτρεψε το σπίτι της Καμίγ Κλοντέλ σε Μουσείο, εκεί που η καλλιτέχνης έκανε τα πρώτα της έργα. Το σπίτι ανακαινίστηκε και μεγάλωσε για να υποδεχθεί τα έργα της, εκεί που η ίδια δεν μπόρεσε να επιστρέψει ποτέ.

Το Μουσείο Καμίλ Κλοντέλ εκθέτει 40 έργα της τραγικής γλύπτριας καθώς και πολλά έργα καλλιτεχνών της περιόδου, από τα τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα, σκιαγραφώντας τον καλλιτεχνικό κόσμο στον οποίο μεγάλωσε η Κλοντέλ.

Η τραγική ιστορία μεταφέρθηκε μοναδικά στον κινηματογράφο από τους Ιζαμπέλ Αντζανί και Ζεράρ Ντεπαρτιέ:

Tags
Back to top button