Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη: Ασύλληπτη τραγωδία - «Χάος εν μέσω βαθιάς πολιτικής κρίσης» γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι δραματικές στιγμές στη  λόγω της κακοκαιρίας Daniel που έχει πλήξει την αφρικανική χώρα αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον χιλιάδες νεκρούς. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα κάνουν λόγο για 2.000 νεκρούς, κάτι που συνιστά πρωτοφανών διαστάσεων τραγωδία.

Τα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν στο μεγάλο εύρος καταστροφών που έχουν πλήξει τη χώρα, όπως και στον οικονομικό αντίπτυπο της κακοκαιρίας, σε μία περιοχή που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε βαθιά κρίση, με τις υποδομές των κτιρίων να είναι κακές.

«Η μεσογειακή καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη. Παρασύρθηκαν ολόκληρες γειτονιές και καταστράφηκαν σπίτια σε πολλές παράκτιες πόλεις στα ανατολικά του βορειοαφρικανικού κράτους. Μέχρι και 2.000 άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν χάσει τη ζωή τους» σημειώνει το πρακτορείο Associated Press.

Κακοκαιρία Daniel – Hellenic Train: Αναστολή μέχρι νεωτέρας για τις λεωφορειακές συνδέσεις Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Λάρισα-Λιτόχωρο

«Η καταστροφή φάνηκε να είναι μεγαλύτερη στη Ντέρνα, μια πόλη που παλαιότερα κατείχαν ισλαμιστές-εξτρεμιστές, ενώ σημειώθηκε εν μέσω χάους που διαρκεί πάνω από μία δεκαετία στη Λιβύη και που ευθύνεται για τις ετοιμόρροπες και ανεπαρκείς υποδομές. Η Λιβύη παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα σε δύο αντίπαλες διοικήσεις, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά, η καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις» επισημαίνεται δε.

Στους φόβους για πάνω από 2.000 νεκρούς μετά τις καταστροφικές και πρωτοφανείς πλημμύρες κάνει λόγο το αμερικναικό CNN.

Νοσοκομεία στην ανατολική πόλη Μπάιντα εκκενώθηκαν μετά από σοβαρές πλημμύρες λόγω των βροχοπτώσεων, επισημαινει.

Η βροχή είναι αποτέλεσμα ενός πολύ ισχυρού συστήματος χαμηλής πίεσης, γραφει δε το δίκτυο.

«Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Λιβύη, με φόβους να εγείρονται για χιλιάδες νεκρούς. Οι πλημμύρες παρέσυραν γειτονιές στη θάλασσα στην ανατολική παράκτια πόλη Ντέρνα» υπογραμμίζει η Wall Street Journal.

Στις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν καταρρεύσει και στους δρόμους που έχουν αφανιστεί στη Ντέρνα αναφέρεται από την πλευρά του το France 24.

«Σε πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την ανατολική Λιβύη, φαίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στις οροφές των οχημάτων να καλούν σε βοήθεια και τα νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα» υπογραμμίζει το μέσο ενημέρωσης.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Ο επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη, ο Οσάμα Χαμάντ, ανέφερε πως ο απολογισμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Λιβύη ξεπερνά τις δύο χιλιάδες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masar, είπε χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, περισσότεροι από 2.000 είναι νεκροί». «Ολόκληρες συνοικίες της Ντέρνα έχουν αφανιστεί… μαζί με τους κατοίκους, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 5.000-6.000.

Τρεις περιοχές της Κυρηναϊκής, της ανατολικής παράκτιας περιοχής της χώρας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω των πλημμυρών και το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε.

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη – τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα – έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου για τρεις ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε χθες Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να «αντιμετωπίσουν άμεσα» τις ζημιές από τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα «παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια προς υποστήριξη των επιχειρήσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο» για την ανακούφιση των πληγέντων.

Tags
Back to top button