Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Και τώρα τρέχουμε...Αυτοκριτική ζητά ο Γεραπετρίτης ενώ όλο το σύστημα βλέπει ορατό τον κίνδυνο σε 3 χρόνια «τουρκικού» κόμματος στη Βουλή

Τα τραγικά αποτελέσματα της αναποτελεσματικής πολιτικής που εφάρμοσαν ή δεν εφάρμοσαν, στη Θράκη, όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα, φάνηκαν ξεκάθαρα στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο καθώς το ΚΙΕΦ, το κόμμα που ίδρυσε το 1991 ο πρωτοπόρος του ισχυρισμού της Άγκυρας ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι «τουρκική» και όχι μουσουλμανική, ιατρός και βουλευτής Αχμέτ Σαδίκ, βγήκε πρώτο σε ψήφους σε Κομοτηνή και Ξάνθη…

Θρήνος στον Πύργο: Βρέθηκε το 11χρονο κοριτσάκι που είχε εξαφανιστεί σφαγμένο - Θείος της ο 37χρονος δολοφόνος

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε ως εξης: «Βεβαίως, το παρακολουθούμε. Πρώτευσε πράγματι. Δύο πράγματα θέλω να πω. Το πρώτο είναι ότι η ισοπολιτεία και η ισονομία των Ελλήνων μουσουλμάνων είναι απολύτως διασφαλισμένη και άλλωστε φαίνεται και στην πράξη και στην καθημερινότητα. Το δεύτερο είναι για να κάνουμε και ως πολιτικό σύστημα την αυτοκριτική μας, ότι η ενίσχυση του ΚΙΕΦ συνδέεται και με το γεγονός ότι τα παραδοσιακά ισχυρά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν κατέβασαν υποψηφίους Έλληνες μουσουλμάνους από τη Θράκη. Η Νέα Δημοκρατία είχε υποψήφιο υποψηφίους προερχόμενους από τη Θράκη, από τη μειονότητα.

Ενόσω ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δεν κατέβασαν καμία υποψηφιότητα. Αυτό τίθεται προς κρίση του ελληνικού λαού. Νομίζω είναι πολύ σαφή τα πράγματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει όχι μόνο να δείχνουμε με το δάχτυλο, αλλά θα πρέπει να αναλαμβάνουμε και την ευθύνη μας, την ευθύνη που αναλογεί στο πολιτικό σύστημα». 

Την ίδια στιγμή πέρα από τους πανηγυρισμούς του ΚΙΕΦ στη Θράκη, η μετέδιδε τα ακόλουθα: «Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ελλάδα, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), που ιδρύθηκε από τους Τούρκους, εκλέχθηκε πρώτο κόμμα σε 2 από τις 3 νομούς της Δυτικής Θράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μετά τα ανεπίσημα αποτελέσματα μετά το άνοιγμα του 96% των καλπών, το ΚΙΕΦ έγινε το πρώτο κόμμα λαμβάνοντας το 36% των ψήφων στη Ροδόπη και το 27% στην Ξάνθη στις οποίες πυκνοκατοικούν οι Τούρκοι.

Μέλη, υποψήφιοι και υποστηρικτές του κόμματος που παρακολούθησαν τα εκλογικά αποτελέσματα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Κομοτηνή γιόρτασαν με ενθουσιασμό τη νίκη.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Ήμασταν σίγουροι για αυτό το αποτέλεσμα. Το λέγαμε όπου κι αν πήγαμε. Σήμερα, ο λαός μας στήριξε για άλλη μια φορά τόσο τον αγώνα του όσο και το κόμμα του» είπε η Πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγντέμ Ασάφογλου.

H Ασαφόγλου τόνισε ότι οι μειονοτικοί ψηφοφόροι ψήφισαν το ΚΙΕΦ παρόλο που γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσαν να εκλέξουν βουλευτές λόγω του εκλογικού ορίου του 3% και πρόσθεσε,

«Η μειονότητα έστειλε ένα πολύ σοβαρό μήνυμα σε αυτούς που κυβερνούν τη χώρα. Η Αθήνα πρέπει να σταματήσει να αγνοεί το γεγονός ότι υπάρχει μια μειονότητα που ζει εδώ».

Αν και το ΚΙΕΦ ήρθε πρώτο σε 2 από τους 3 νομούς της Δυτικής Θράκης και στις ευρωεκλογές το 2014 και το 2019, δεν μπόρεσε να στείλει βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή δεν μπορούσε να υπερβεί το εκλογικό όριο του 3% που ισχύει σε όλη τη χώρα».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολιάζοντας τα ελληνοτουρκικά επεσήμανε πως: «Θέλω να σας πω το εξής. Η επιχείρηση προσέγγισης με την Τουρκία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά είναι ότι εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις εθνικές μας θέσεις. Θα συνεχίσουμε με φρόνηση και σθένος να το υποστηρίζουμε. Θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Είναι προς όφελος των επόμενων γενεών να έχουν μια ήσυχη γειτονιά. Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στις εθνικές θέσεις παραχωρήσεις δεν θα υπάρξουν. Πράγματι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ότι αφορά τις συμφωνίες που υπογράφονται, σε ότι αφορά την ηρεμία πάνω από το Αιγαίο, σε ότι αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Παραμένουν βασικές διαφορές στα υποκείμενα ζητήματα μας. Αυτές θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε. Έως τότε προχωρούμε βήμα-βήμα και με φρόνηση. Έχω πάντως την αίσθηση, θα μου επιτρέψετε να το πω ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού ακολουθεί τη βασική λογική του ότι θα πρέπει να υπάρξει ειρήνη στη γειτονιά μας. Ας έχουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε σε μία περιφέρεια, στην οποία μαίνονται οι εχθροπραξίες, έχουμε δύο πολέμους στη γειτονιά μας, με Βαλκάνια τα οποία βρίσκονται σε μία μάλλον ιστορική ρευστότητα. Άρα το να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τον παραδοσιακό μας αντίπαλο, την Τουρκία είναι απολύτως, κατά την άποψή μου, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων».

Το Πενταπόσταγμα απευθύνθηκε και σε κυβερνητικές πηγές για την εξέλιξη αυτή και η απάντηση ήταν πως αφού εξεταστούν όλες οι παράμετροι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες. Τονίστηκε επίσης πως θα πρέπει το ζήτημα να το εξετάσουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις της χώρας και καθώς είναι κάτι που άπτεται ξεκάθαρα του εθνικού συμφέροντος να υπάρξει μια κοινή γραμμή και αντιμετώπιση πριν να είναι πολύ αργά.

Το ζήτημα είναι πως η Αθήνα όλα αυτά τα χρόνια επί της ουσίας ομφαλοσκοπούσε με αποτέλεσμα τα όργανα της Άγκυρας να παίζουν ανενόχλητα «μπάλα» με στόχο την αναθεώρηση του status quο.

Όπως επεσήμαναν στο Πενταπόσταγμα κυβερνητικοί κύκλοι θα γίνει προσπάθεια να υπάρξουν άμεσα ενέργειες γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν σε 3 χρόνια να υπάρξει στη Ελληνική Βουλή κόμμα που θα επιδιώκει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης εκ των έσω, ισχυριζόμενο πως προασπίζει τα δικαιώματα όχι μουσουλμανικής αλλά «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Tags
Back to top button