Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Φλώρος: «Δεν πιστεύω ότι θα έρθει κανείς να πολεμήσει μαζί μας αλλά αν έρθει θα είναι καλοδεχούμενος»

Oκ. Κωνσταντίνος Φλώρος, στρατηγός ε.α., πρώην ΑΓΕΕΘΑ και ο κ. Αθανάσιος Πλατιάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς συνομίλησαν για την στρατηγική της εθνικής ασφάλειας της χώρας στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 10-13 Απριλίου στους Δελφούς υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως εξήγησε ο κ. Φλώρος, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δύσκολη περιοχή που απαιτεί εγρήγορση και αφοσίωση δυνάμεων. «Η κρίση είχε και το στοιχείο της ευκαιρίας, καθώς εγκρίθηκε και ξεκίνησε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που ήδη αποδίδει. Όταν ολοκληρωθεί θα έχουμε τα μέσα (εκσυγχρονισμός παλαιών και απόκτηση νέου εξοπλισμού) που θα μας επιτρέπει τη κρίσιμη στιγμή να μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας».

Δένδιας από Βοστώνη: Τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα καλύπτει τους βραχυ-μεσοπρόθεσμους στόχους μελέτης για τις Ένοπλες Δυνάμεις και έχει βασιστεί σε επιστημονική μελέτη της επικινδυνότητας της χώρας μας. Όπως εξήγησε, ο κ. Φλώρος υπάρχει και μελέτη για τους μακροπρόθεσμους στόχους των Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2050.

«Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος και πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Ωστόσο η αισιοδοξία δεν πρέπει να είναι και αφέλεια. Αν συμβεί το απευκταίο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δεν πιστεύω ότι θα έρθει κανείς να πολεμήσει μαζί μας αλλά αν έρθει θα είναι καλοδεχούμενος. Πρέπει λοιπόν να έχουμε τα μέσα να πολεμήσουμε μόνοι μας. Αν θες ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο, μόνο έτσι βγαίνεις από τη δύσκολη θέση», συμπλήρωσε.

Τόνισε, ότι ο εξοπλισμός που δόθηκε στην Ουκρανία σε καμία περίπτωση δεν αποδυνάμωσε τα αποθέματα της χώρας. «Δώσαμε στην Ουκρανία μη επιχειρησιακά αναγκαία όπλα», εξήγησε. Τέλος, για την προκλητικότητα της Τουρκίας είπε ότι μετά τους σεισμούς στην γειτονική μας χώρα έχει σταματήσει στο πεδίο, αλλά όχι σε ρητορική σε διεθνή φόρα.

Ν. Δένδιας από Βοστώνη: Ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Ο Νίκος Δένδιας ανέλυσε στους συμμετέχοντες τις προκλήσεις ασφαλείας στο διεθνές περιβάλλον και στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας, οι οποίες απαιτούν τη μεταρρύθμιση που προωθεί για τις Ενόπλες Δυνάμεις της χώρας με την «Ατζέντα 2030» και συζήτησε σχετικά με τη δυνατότητα συμβολής της Ομογένειας, σε ζητήματα καινοτομίας και τεχνολογίας.

Ο υπουργός 'Αμυνας στη συνέχεια επισκέφθηκε το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ. Συναντήθηκε με καθηγητές στο τομέα της μηχανικής, οı oποίοι έχουν συμβόλαια με το αμερικανικό Πεντάγωνο και την Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), που είναι η αρμόδια υπηρεσία έρευνας και ανάπτυξης του υπουργείου 'Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογιών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν μόνο από τον αμερικανικό στρατό.

Ο διακεκριμένος ερευνητής του ΜΙΤ, Μάικλ Μπέντζαμιν, ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια για τις εκπληκτικές δυνατότητες των αυτονόμως κινουμένων συστημάτων στη θάλασσα και κάτω από αυτήν, με τον υπουργό 'Αμυνας να εκφράζει το ενδιαφέρον για συνεργασία και ενδεχόμενη κατασκευή μέρους αυτών και στην Ελλάδα.

Επόμενοι σταθμοί ήταν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα Fletcher School και Harvard Kennedy School, στο οποίο ο κ. Δένδιας συζήτησε με φοιτητές για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο γεωπολιτικών αλλαγών.

Tags
Back to top button