Ο ρωσικός μηχανισμός παρακολούθησης των κινήσεων κάθε κράτους στην Ευρώπη, αναφέρει μέσω του πρακτορείου ότι βάσει δηλώσεων του Έλληνα εκπροσώπου κ. Μαρινάκη, "η Ελλάδα δεν αυξάνει την πολεμική της ετοιμότητα, όπως η Γερμανία για παράδειγμα, για πιθανή πολεμική σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας".
Υπενθυμίζουμε ότι χθες ξεκίνησε πολυεθνική στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 7 και 20 Ιουνίου.
Η άσκηση με την επωνυμία (BALTOPS-24) του ΝΑΤΟ θα είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ φέτος λόγω της συμμετοχής νέων μελών και της έντασης με τη Ρωσία.
Στην άσκηση αυτή συμμετέχουν, 50 πολεμικά πλοία από 20 χώρες που κατέπλευσαν στο λιμάνι Κλαιπέντα (Klaipėda) της Λιθουανίας, την περασμένη εβδομάδα.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν και τέσσερις ομάδες αμφίβιων επιχειρήσεων που συνεπικουρούνται από 85 αεροσκάφη και αφορούν 9 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό.
Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι οι ακόλουθες χώρες: ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Σουηδία.
Τι αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων
“Τους τελευταίους μήνες, αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με στόχο την περαιτέρω αποστολή σιδηροδρομικών και οδικών στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και στην Ουκρανία”, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το ίδιο αναφέρει ότι “η Ελλάδα είπε ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τη μαχητική ετοιμότητα της χώρας".
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι η χώρα ενισχύει την άμυνά της μέσω της εξωτερικής πολιτικής.
“Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άμεσα σχέδια για αύξηση της μαχητικής ετοιμότητας της χώρας, αλλά ενισχύει την άμυνά της μέσω συμφωνιών εξωτερικής πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας".
Αυτό δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο κανάλι Skai.
Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Μαρινάκη για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ότι, η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία μέχρι το 2029, θέλοντας να μάθουν την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, για το αν την απασχολεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη, και αν ετοιμάζεται η Ελλάδα να εισέλθει σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού.
«Είμαστε ένα κράτος που θέλει να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο με την καλύτερη δυνατή εξωτερική πολιτική και δεν εμμένουμε σε αυτή την λογική [αύξηση πολεμικής ετοιμότητας].Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε πανικό στους ανθρώπους”, τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει πιο δυνατή την φωνή της στο εξωτερικό, και έχει συνάψει τις πιο ιστορικές συμφωνίες την τελευταία πενταετία.
Σε πολλές περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο, για παράδειγμα σε μεγάλες συζητήσεις για την Ευρώπη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε ο Μαρινάκης.
Συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ
Η Ελλάδα και η Γαλλία συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη διμερή αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των ασκήσεων και της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών.
Προχθές,ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κατασκευή στη Γαλλία, σύγχρονων φρεγατών Belharra για την Ελλάδα είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.
Η Ελλάδα αγόρασε επίσης 24 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale με προηγμένους πυραύλους ικανούς για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση πιθανής επίθεσης από την Τουρκία.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης περιέχει το άρθρο 21, σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση επίθεσης σε μια από της δύο χώρες, θα υπάρξει αμοιβαία υποστήριξη.
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν επίσης αλλαγές τον Οκτώβριο του 2019, στη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, η οποία συνήφθη το 1990.
Το έγγραφο κάνει λόγο για την επέκταση της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, την χρήση της αεροπορικής βάσης στην Λάρισα, της βάσης της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο (περιοχή Μαγνησίας η οποία έχει πρόβλημα προς το παρόν) και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Προβλέπει επίσης τη δυνατότητα χρήσης οποιασδήποτε άλλης στρατιωτικής εγκατάστασης στην ελληνική επικράτεια με τη συγκατάθεσή της Αθήνας.
Στις 14 Οκτωβρίου 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπέγραψαν μια δεύτερη τροποποίηση αμυντικής συμφωνίας στην Ουάσιγκτον, η οποία προσθέτει τέσσερις ακόμη στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.
Πρόκειται για το στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, το ναύσταθμο Κρήτης, το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο (περιφέρεια Πιερίας) και το στρατόπεδο Γεωργούλα (πλησίον αεροπορικής βάσης στη Λάρισα).
Οι Ρώσοι όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την Ουκρανία με μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση, αφού βλέπουν την πιθανή εμπλοκή του ΝΑΤΟ, να έρχεται καθημερινά όλο πιο κοντά, για αυτό και μετράνε τα "κουκιά" και παρακολουθούν την ΕΕ και κάθε χώρα ξεχωριστά.