Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ινδικά ΜΜΕ: Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα δεν θα αγοράσει πυραύλους BrahMos

Σύμφωνα με ξένα αμυντικά μέσα που επικαλούνται Ινδούς στρατιωτικούς αναλυτές, έχουν «πεθάνει» και οι τελευταίες λιγοστές ελπίδες απόκτησης του ινδο-ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου BrahMos από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ποιος Είναι ο Λόγος

Αναλυτικότερα και βάσει δημοσιεύματος της The EurAsian Times, ο λόγος που πλέον η απόκτηση ινδικών πυραύλων BrahMos για τον ελληνικό στρατό είναι σχεδόν απίθανη δεν είναι άλλος από την αγορά νέων γαλλικών όπλων.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες το ελληνικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την απόκτηση 16 αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου Ecoxet MM40 Block 3C από την Γαλλία. Με αυτά τα όπλα οι ελληνικές δυνάμεις θα ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητά τους πλήττουν εχθρικούς ναυτικούς στόχους.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στην Αθήνα κατά την συνάντηση του Έλληνα υπουργού άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιέν Λεκορνύ. Οι 16 αυτοί πύραυλοι αναμένεται να κοστίσει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ στην χώρα μας.

Ο Exocet θα μπορούσε θα θεωρηθεί ως ο ευρωπαϊκός ανταγωνιστής του BrahMos (αν και σωστότερο θα ήταν το αντίστροφο, μιας και ο BrahMos αναπτύχθηκε δεύτερος). Το γαλλικό όπλο αναπτύχθηκε από την εταιρεία MBDA και σχεδιάστηκε κυρίως για παράκτια άμυνα και επιχειρήσεις άρνησης θαλάσσιας πρόσβασης.

Ο Exocet επιδεικνύει εμβέλεια πυρός 200 χιλιομέτρων και προηγμένες δυνατότητες sea-skimming, οι οποίες δυσκολεύουν πολύ τον εντοπισμό και παρακολούθησή του από εχθρικά ραντάρ και αισθητήρες. Η έκδοση Block 3C που επέλεξε συγκεκριμένα η χώρα μας ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή ακρίβειά της ακόμη και έναντι κινούμενων ναυτικών στόχων.

Από την άλλη η επιλογή του BrahMos -αν και εξαρχής γνωρίζαμε πως αντιμετώπιζε αντικειμενικές δυσκολίες- θα πρόσδιδε μεγαλύτερη ευελιξία στον ελληνικό στρατό. Παρά τις διάφορες εκδόσεις στις οποίες χρησιμοποιείται, η Αθήνα πιστεύεται πως θα διάλεγε την αντιπλοϊκή έκδοση (εδάφους-επιφανείας). 

Η συγκεκριμένη έκδοση του όπλου επιδεικνύει βεληνεκές πυρός 290 χιλιομέτρων, νούμερο λίγο μεγαλύτερο από την αντίστοιχη εμβέλεια του γαλλικού Exocet. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ινδικού πυραύλου δεν είναι όμως η εμβέλειά του, αλλά η τρομερή ταχύτητά του. Κάθε BrahMos μπορεί να πετά με έως και 3 μαχ.

Αντίστοιχα, ο Exocet MM40 Block 3C που επέλεξε η χώρα μας πετά με μέγιστη ταχύτητα μικρότερη του 1 μαχ (συγκεκριμένα 1.148 χλμ/ώρα). Πάρα αυτά, το όπλο αναχαιτίζεται δύσκολα από εχθρικά συστήματα αεράμυνας διότι ακολουθεί πορεία sea-skimming, δηλαδή πετά σε πολύ μικρή απόσταση (υψόμετρο) πάνω από την επιφάνειας της θάλασσας, περιπλέκοντας τον εντοπισμό του από ραντάρ.

 

Tags
Back to top button