Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Είναι σωστό ή οχι να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα;

Ως γονείς, θέλουμε συνεχώς να εκφράζουμε την αγάπη και την τρυφερότητα μας στα παιδιά. Τα αγκαλιάζουμε, τα γαργαλάμε, τα πειράζουμε και τα φιλάμε. Με λίγα λόγια, αισθανόμαστε ελεύθεροι να εκδηλώσουμε τα συναισθήματά μας με τρόπο διαφορετικό απ' ότι θα τα εκφράζαμε σε κάποιον συνομήλικο ή τον σύντροφό μας. Έτσι, ενώ ένα φιλί στο μάγουλο είναι η πιο συνηθισμένη κίνηση αγάπης, κάποιοι γονείς επιλέγουν να φιλάνε τα παιδιά τους στόμα. Υπάρχει άραγε σωστή απάντηση για το αν είναι καλό ή κακό να εκφράζουμε την αγάπη μας μ' αυτόν τον τρόπο;

Το φιλί, όπως το χάδι και η αγκαλιά, είναι ο τρόπος να εκφράσει ο γονιός την τρυφερότητά του. Η συναισθηματική ασφάλεια που δημιουργείται εκείνη την ώρα στο παιδί είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα ανάπτυξη, αλλά και για το δέσιμο που νιώθει με το γονιό. Το φιλί, σε κάθε του μορφή, πετυχαίνει αυτόν ακριβώς το σκοπό, και είναι ίσως ο πιο άμεσος και ιδιαίτερος τρόπος εκδήλωσης της μεταξύ τους αγάπης.

Μπορεί να επηρεάσει το παιδί αρνητικά

Σύγχυση

Σύμφωνα με τον παιδοψυχολόγο, κ. Δημήτρη Κούκη, το φιλί στο στόμα δεν επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ωστόσο, αν συνεχιστεί αυτή η συνήθεια όταν το παιδί ξεπεράσει τα τέσσερα με πέντε χρόνια, μπορεί να το μπερδέψουμε ως προς τα όρια που θέτουμε ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς μας. Όταν για παράδειγμα, το παιδί βλέπει ότι οι γονείς του φιλιούνται στο στόμα, είναι πολύ πιθανό να «μπερδευτεί» όταν η μητέρα ή ο πατέρας, του δείξει την τρυφερότητά του με τον ίδιο τρόπο.

Σεξουαλικότητα

Επιπλέον, αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη συνήθεια αφού το παιδί ξεπεράσει τα τέσσερα με πέντε έτη, υπάρχει το ενδεχόμενο να μπερδευτεί με τη σεξουαλικότητά του. Η σεξουαλική αναζήτηση των παιδιών αρχίζει ν' αναπτύσσεται από τη σχολική ηλικία, οπότε οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κι αυτό γιατί, αν συνεχίσουν πέραν αυτού του διαστήματος , η μητέρα ή ο πατέρας θ' αρχίσουν να αποτελούν το υποκείμενο της σεξουαλικής του επιθυμίας και, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν το συνειδητοποιούν. Αυτόματα, δημιουργείται σύγχυση στο παιδί ως προς το αν αντικαθιστά τον σύντροφο της μητέρας ή του πατέρα.

Σύμφωνα με το γιατρό, αμέσως μετά την προσχολική ηλικία, είναι προτιμότερο οι γονείς να περιορίσουν τέτοιου είδους πρακτικές που μπορεί να είναι «παρεξηγήσιμες» και που μπορεί να αφήσουν εκτεθειμένα τα παιδιά σε μια κατάσταση που δεν θα ξέρουν πώς να χειριστούν.

Συναισθηματική ανάγκη του γονέα

Κάτι που συχνά δε γίνεται αντιληπτό από πολλούς γονείς είναι ότι, όπως προσθέτει ο γιατρός, σε αρκετές περιπτώσεις, η μητέρα ή ο πατέρας προσπαθούν να αναπληρώνουν το συναισθηματικό κενό που ενδεχομένως υπάρχει στη σχέση με το σύντροφό τους. Έτσι, η ανάγκη για συναισθηματική επιβεβαίωση -που δεν παίρνουν από τον σύντροφο- μεταφέρεται στη σχέση τους με το παιδί, έστω και υποσυνείδητα. Ως αποτέλεσμα, εκδηλώνουν πιο έντονα την τρυφερότητα και την αγάπη τους στο μικρότερο μέλος της οικογένειας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό θα είναι να υπάρχουν ισορροπίες και το παιδί να μην γίνει ο «αντικαταστάστης» του συντρόφου που δεν μας καλύπτει. 

Κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων

Ένα επιπλέον θέμα που αξίζει να αναφερθεί είναι η πιθανότητα μετάδοσης μικροβίων μέσω της στοματικής επαφής. Οι οργανισμοί των ενηλίκων είναι πολύ πιο ανθεκτικοί και εφοδιασμένοι με τα ανάλογα αντισώματα. Το παραπάνω κάνει τα περιστασιακά (και πολλές φορές όχι και τόσο!) φιλάκια στο στόμα με τον σύντροφό μας ακίνδυνα, πέρα από... ευχάριστα. Το ίδιο δεν ισχύει απαραίτητα με τα παιδιά. Σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο, κ. Έλενα Γιουρούκου, η μετάδοση μικροβίων είναι σχεδόν σίγουρη όταν φιλάμε το παιδί στο στόμα. Είτε ένα απλό κρύωμα είτε κάθε είδους μικρόβια μεταφέρονται εκείνη την ώρα στον οργανισμό του παιδιού και αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να σκεφτούμε διπλά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ξεχωριστή, όπως και η σχέση του γονιού με το παιδί, γι' αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την αγάπη και την τρυφερότητά μας και είναι στο χέρι μας να την εκφράζουμε καθημερινά, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Πηγή: mama365

Tags
Back to top button