Από τις δηλώσεις του Γιασάρ Γκιουλέρ μετά την ολοκλήρωση της αποβατικής άσκησης EFES-2024 της Στρατιάς Αιγαίου, αποκαλύφθηκε το πιο σημαντικό που αφορά άμεσα την Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε “για επέκταση της τουρκικής εξουσίας” με αφορμή την κατασκευή του δεύτερου τουρκικού αεροπλανοφόρου, ενώ όλα τα σχέδια της Άγκυρας είναι άκρως επεκτατικά.
Διανύουμε περίοδο έντονων τουρκικών προετοιμασιών για εκδήλωση επιθετικής ενέργειας εναντίον μας, γεγονός που απαιτεί προετοιμασία και αυξημένη εγρήγορση από την Ελλάδα.
Προειδοποίηση Ρωσίας σε ΗΠΑ: Σταματήστε τα βιντεοπαιχνίδια και διαβάστε λίγο Πούτιν-Μην κάνετε λάθη που θα έχουν μοιραίες συνέπειες
Ο παγκοσμίου φήμης αναλυτής τον Φεβρουάριο του 2024 με άρθρο του, μας έχει προειδοποιήσει, "η Τουρκία απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα και την Αρμενία".
Η απειλή για εκτόξευση πυραύλων στην Αθήνα έρχεται σε ένα σκηνικό τουρκικού ρεβανσισμού.
Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας διεκδικούν επανειλημμένα την ιδιοκτησία 152 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος που έχουν δοθεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, τη Σύμβαση του 1932 μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας και τη Συνθήκη του Παρισιού το 1947.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη ως στόχος των εδαφικών διεκδικήσεων της
Τι δήλωσε και τι αποκάλυψε ο Τούρκος ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ
Ο τουρκικός Στρατός διαθέτει πλέον 20 Ταξιαρχίες Καταδρομών, το προσωπικό των οποίων εναλλάσσεται στο βόρειο Ιράκ για την απόκτηση πολεμικής εμπειρίας.
Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο και άποψη στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα.
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν καταργούν την θητεία και ετοιμάζονται για έναν ημι-επαγγελματικό στρατό με 50% επαγγελματίες και 50% οπλίτες θητείας.
“Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες και πραγματοποιούν επιχειρήσεις όποτε χρειαστεί.
Παλιά είχαμε 3 ταξιαρχίες καταδρομέων. Τώρα έχουμε περισσότερες από 20 ταξιαρχίες καταδρομέων και σχεδόν όλες βρίσκονται στο πεδίο.
Πρόκειται για ταξιαρχίες Καταδρομών στην Καισάρεια, στο Βιθύνιον και την Σύρτη. Αυτές οι ταξιαρχίες έκαναν προετοιμασίες το χειμώνα και ξεκινούσαν τις επιχειρήσεις όταν ερχόταν η άνοιξη.
Τώρα έχουμε περισσότερες από 20 ταξιαρχίες καταδρομέων και σχεδόν όλες βρίσκονται στο πεδίο. Μένουν εκεί που κάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η Τουρκία και ο ευρωπαϊκός στρατός
Θα θέλαμε να είμαστε μέρος του ευρωπαϊκού στρατού, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα σχετικά με την εκπροσώπηση της Τουρκίας.
Η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει την γεωστρατηγικά σημαντική αρχιτεκτονική της ασφάλειας με έναν σχηματισμό που περιλαμβάνει την Τουρκία, η οποία διαθέτει ισχυρό στρατό, πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό και ευκαιρίες.
Εάν δημιουργηθεί ένας τέτοιος στρατός, θα θέλαμε να είμαστε μέρος του», είπε ο Γκιουλέρ.
Ο ίδιος μίλησε και για τη μετάβαση στην πλήρως επαγγελματική στρατιωτική θητεία στην Τουρκία: «Πιστεύω ότι τα παιδιά της Τουρκίας είναι απολύτως υποχρεωμένα να συμμετέχουν στην υπεράσπιση της πατρίδας.
Η προσέγγισή μας σε αυτό το θέμα είναι 50 τοις εκατό επαγγελματίες και 50 τοις εκατό υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Βλέπουμε ότι οι χώρες στην Ευρώπη που μεταπήδησαν στην επαγγελματική στρατιωτική θητεία επανεξετάζουν την επιστροφή τους στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.Τελευταία, αυτό το θέμα είναι στην ατζέντα της Αγγλίας”, τόνισε ο ίδιος.
Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του δεύτερου αεροπλανοφόρου
Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις νέες εγχώριες και εθνικές μελέτες του δεύτερου αεροπλανοφόρου, ο ίδιος ανέφερε:
«Οι δραστηριότητες σχεδιασμού ξεκίνησαν από το Γραφείο Σχεδιασμού της Διοίκησης των Ναυτικών μας Δυνάμεων.
Οι εργασίες σχεδιασμού που έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία από δικούς μας ειδικούς και πρόκειται να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες στον κόσμο που διαθέτουν αεροπλανοφόρα.
Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε μία από αυτές και θα αυξήσουμε την ικανότητά μας να επεκτείνουμε την εξουσία μας», είπε ο Γκιουλέρ.
Το τουρκικό άρμα Altay
«Η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Παραλάβαμε δύο άρματα μάχης. Συνεχίζονται οι εργασίες με την Κορέα για τους κινητήρες. Πρόκειται να ολοκληρώσουμε τους δικούς μας κινητήρες”, κατέληξε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Η Τουρκία με αυτό το οπλοστάσιο που παρήγγειλε και τις ετοιμασίες στις ΕΔ της, ετοιμάζεται για έναν πιθανό ολοκληρωτικό και παρατεταμένο πόλεμο με την Ελλάδα
Η προσεκτική ανάγνωση των πρόσφατων δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους, καθώς και το μοτίβο των γεγονότων τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξάνουν τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο άμεσο μέλλον, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, για τα οποία η εξόρυξη τους πάει από αναβολή σε αναβολή.
Σοβαρές συνέπειες είναι πιθανό να περιμένουν την Τουρκία, σε περίπτωση που κινηθεί προς σύγκρουση.
Ωστόσο, η ρητορική του Ερντογάν, καθώς και τα συμφέροντα και η ιδεολογία του, υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα μπορεί να είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους, ειδικά με τις ΗΠΑ.
Η ρητορική των Τούρκων, οι καλά σχεδιασμένες επιθέσεις Αλβανών και Σκοπιανών κατά της Ελλάδος, η πρόθεση της Άγκυρας να εισέλθει στους BRICS, και η στάση της στην Συρία και το Ιράκ κατά των Κούρδων, είναι προοίμια εξελίξεων το επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν είναι η μοναδική πηγή έντασης.
Οι ΗΠΑ και η πολιτική τους στην περιοχή, η κόντρα Ερντογάν και Νετανιάχου, τα ύποπτα σχέδια κατά των υπολοίπων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο έλεγχος της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη, και των Μουσουλμάνων Αδελφών στην Αίγυπτο, δείχνουν το βάθος και το ύψος αυτού που ετοιμάζει η Άγκυρα.
Αν νομίζουν κάποιοι δε πολλοί, ότι με το που αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή ο Ερντογάν, ως δια μαγείας θα εκλείψουν αυτά τα σχέδια, είναι τουλάχιστον γελασμένος, διότι θα βρεθεί νέος αντικαταστάτης για να συνεχίσει το έργο του Σουλτάνου Ερντογάν, και βάσει αυτού θα κρίνονται όλοι οι ηγέτες της χώρας αυτής από εδώ και στο εξής.