Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Κίνηση τακτικής οι δηλώσεις Σόιμπλε περί ΔΝΤ

Οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην Süddeutsche Zeitung, άφησαν για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεδομένου ότι η παρουσία του Ταμείου και μάλιστα με χρηματοδοτική συμβολή αποτελεί πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επιχειρεί με ανάλυση στην ηλεκτρονική της έκδοση να αποκωδικοποιήσει τους λόγους που ώθησαν τον γερμανό υπουργό να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις.

«Θέλει ο Σόιμπλε ξαφνικά να μην συμμετέχει τελικά στο εξής το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση επιμένει εδώ και μήνες τόσο πολύ σε αυτό ακριβώς (σ.σ. στη συμμετοχή); Στο Βερολίνο και ειδικά στην Αθήνα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές σάστισαν. Αλλάζει ξαφνικά ο Σόιμπλε τη στρατηγική του; Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση; (σ.σ. το πρόγραμμα). Το γερμανικό υπ. Οικονομικών σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του Σόιμπλε αφορούσαν ένα καθαρά υποθετικό ενδεχόμενο. ‘Εμμένουμε στο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει’, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ.

Δεν ήταν απερίσκεπτη δήλωση

Ο αρθρογράφος αμφιβάλλει ότι ο Β. Σόιμπλε «προβαίνει απερίσκεπτα σε μια τέτοια δήλωση» και επικαλείται υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επισήμανε ότι «βεβαίως ο Σόιμπλε, κάνοντας μια τέτοια δήλωση, έχει πάντα κάποια σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία «θα ήταν εφιάλτης» για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ, και σημειώνει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι ποντάρουν να υπάρξει τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο συμφωνία με το ΔΝΤ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Ήδη αυτό θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον Σόιμπλε, καθώς το ΔΝΤ θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, κάτι που απορρίπτει όμως κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση».

Μήνυμα με δύο αποδέκτες

Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν «το σοβαρότερο όλων των πιθανών ατυχημάτων για το Βερολίνο», σχολιάζει το δημοσίευμα, καθώς τότε θα έπρεπε η γερμανική βουλή να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, με την επίτευξη πλειοψηφία να είναι «υπερβολικά αβέβαιη» εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων. Επιπλέον μια τέτοια ψηφοφορία λίγους μήνες πριν τις εκλογές θα ήταν η «ιδανική πάσα» για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD. «Αυτή την ψηφοφορία δεν τη θέλει κανείς, ούτε ο Σόιμπλε», σημειώνουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο γερμανός υπ. Οικονομικών είναι προ πολλού θιασώτης της ιδέας να καθιερωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης που να λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, «βεβαιότατα τώρα δεν είναι η στιγμή για κάτι τέτοιο».

Tags
Back to top button