Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η ζάχαρη συνδέεται με βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων - Τι αναφέρει επιστημονική έρευνα

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ερυθριτόλη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης που συνιστάται συνήθως σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη, μπορεί να ενέχει απροσδόκητους κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, η ερυθριτόλη μπορεί να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύτταρα με τρόπους που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εγκεφαλικού. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology

«Η μελέτη μας προσθέτει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, τα οποία γενικά θεωρούνται ασφαλή, ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Christopher DeSouza, καθηγητής ολοκληρωμένης φυσιολογίας και διευθυντής του Integrative Vascular Biology Lab.

Η ερυθριτόλη, ένας αλκοολικός σακχαρίτης που εγκρίθηκε για πρώτη φορά από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2001, παράγεται συνήθως με ζύμωση καλαμποκιού. Βρίσκεται σε εκατοντάδες προϊόντα και είναι δημοφιλής για διάφορους λόγους. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες, έχει περίπου 80% της γλυκύτητας της κανονικής ζάχαρης και έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική για άτομα που ενδιαφέρονται για την απώλεια βάρους, τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να φέρνουν στο φως τους κινδύνους της.

Σύνδεση της ερυθριτόλης με καρδιαγγειακά επεισόδια

Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν 4.000 άτομα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο DeSouza σημειώνει ότι η μελέτη τους χρησιμοποίησε μόνο μια μερίδα του υποκατάστατου ζάχαρης. Για όσους καταναλώνουν πολλές μερίδες την ημέρα, η επίδραση θα μπορούσε, πιθανώς, να είναι χειρότερη.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι η μελέτη τους ήταν εργαστηριακή, διεξήχθη σε κύτταρα και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες σε ανθρώπους.

Ωστόσο, ο De Souza ενθαρρύνει τους καταναλωτές να διαβάζουν τις ετικέτες.

Tags
Back to top button