Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «ώρα αποφάσεων» για τoν Τσίπρα – Ερωτηματικό για τους «153»

Με το δεύτερο κύκλο των συζητήσεων με τους Θεσμούς να έχει ολοκληρωθεί και το Eurogroup της 7ης Απριλίου να θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία κάπως έγκαιρα, η κυβέρνηση καλείται εντός της εβδομάδας να λάβει τις τελικές αποφάσεις της για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Από τις συζητήσεις των Βρυξελλών έχει πλέον μία σαφή εικόνα για το βασικό πακέτο μίας συμφωνίας και ως προς το περιεχόμενό της και ως προς τα χρονοδιαγράμματα. Οι όποιες ψευδαισθήσεις αρχίζουν πλέον να υποχωρούν, είτε γιατί υπήρξε ανώμαλη προσγείωση από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων το τελευταίο διάστημα (και στις Βρυξέλλες από τους εκπροσώπους των Θεσμών και στη Ρώμη από τους ηγέτες), είτε γιατί στη Γερμανία ο άξονας Μέρκελ – Σόιμπλε ανακτά δυνάμεις ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου, θολώνοντας το όραμα μίας ανατροπής συσχετισμών στην καγκελαρία.

Πληροφορίες των τελευταίων ημερών φέρουν τον πρωθυπουργό αποφασισμένο να δώσει, υπό πολύ περιορισμένες πια προϋποθέσεις, το πολιτικό σήμα – διότι φαίνεται ότι μόνον αυτό απομένει, αφού δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια τεχνικών συζητήσεων – για να κλείσει η αξιολόγηση. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει απογοητευμένος από την τροπή που λαμβάνουν συχνά τα πράγματα στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, καθώς επιβεβαιώνεται σε κάθε κρίσιμη στροφή η γερμανική ισχύς, ωστόσο φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά. Οι επιπτώσεις της καθυστέρησης στην πραγματική οικονομία είναι ορατές και η συνέχιση της εκκρεμότητας εγκυμονεί κινδύνους για την επίτευξη ακόμη και των φετινών στόχων.

Κυβερνητικές πηγές προϊδέαζαν την περασμένη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο για γρήγορες εξελίξεις, καθώς ο χρόνος επαρκεί οριακά για μία τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου: Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει το πράσινο φως, ώστε να επιστρέψουν εντός της εβδομάδας τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών και να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις από την ελληνική πλευρά, που να επιτρέψουν το Eurogroup της μεθεπόμενης Παρασκευής να εγκρίνει την τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης (staff level agreement).

Το πρόβλημα ωστόσο, που αρχίζει να απασχολεί και πρακτικά την κυβερνητική ηγεσία είναι οι εσωκομματικές αντιδράσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για πλευρές της συμφωνίας και ο φόβος ότι μπορεί τελικά να υπάρξουν διαρροές διαφόρων ειδών στα νομοθετήματα που θα έλθουν στη Βουλή στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Η δήλωση του Δημήτρη Καμμένου ότι δεν περνά η μείωση του αφορολόγητου από τα 8600 ευρώ, την ώρα που η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει στα… 5900 ευρώ, έχει θορυβήσει τους επιτελείς, που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι μπορεί να συμβεί στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών την κρίσιμη ώρα.

Επίσης είναι ακόμη άγνωστο πώς θα αντιδράσουν μέχρι τέλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές, που θα δοκιμαστούν από τη συμφωνία για τη ΔΕΗ, καθώς θα προβλέπεται, όπως φαίνεται, η πώληση μονάδων της Επιχείρησης.

Εντός των ημερών αναμένεται ενημέρωση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας από τους αρμόδιους υπουργούς για το πού πηγαίνουν οι διαπραγματεύσεις και τι έχει τεθεί έως τώρα στο τραπέζι, είτε ως συμφωνημένο πεδίο, είτε ως ανοιχτά ζητήματα.

Tags
Back to top button