Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η τουρκική οικονομία σε «βουτιά ελεύθερης πτώσης»: «Βγαίνει νοκ-αουτ ο Ερντογάν» αναφέρουν δυτικές αναλύσεις

Εξελίξεις ιδιαίτερα «επικίνδυνες» είναι στον ορίζοντα στην γειτονική Τουρκία μετά την 16η Απριλίου με ένα σκηνικό «ρευστό» και επικίνδυνο ιδιαίτερα για την Ελλάδα. 

Η οικονομία της Τουρκίας έχει δεχθεί πολλά και δύσκολα πλήγματα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα. Στο σύνολό τους οι αναλύσεις δυτικών και ρωσικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να θέσει τον Ερντογάν εκτός παιχνιδιού  πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους, οι τουρίστες μένουν μακριά και η λίρα χάνει γρήγορα την αξία της. Ο Πρόεδρος Ερντογάν όμως δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο  Haci Boydak ήταν ένας δημοφιλής Τούρκος επιχειρηματίας 56 χρονών που είχε  υπό την δικαιοδοσία του αρκετές δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Istikbal και Boytas,  ανταγωνιστές του  ΙΚΕΑ, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

Πολλοί πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος ζητούσαν τις συμβουλές του στην γενέτειρά του Καισάρεια της Μικράς Ασίας λόγω της μεγάλης εμπειρίας του.

Αλλά αυτό το κεφάλαιο έχει παρέλθει . Όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέζησε του πραξικοπήματος ο Boydak έπεσε σε δυσμένεια .

Η αστυνομία συνέλαβε τον επιχειρηματία, μαζί με δύο άλλα ανώτερα στελέχη της οικογένειας του και τον έβαλε σε μια φυλακή κοντά στην Άγκυρα.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Boydak κατασχέθηκαν και οι εταιρείες τέθηκαν σε κατάσταση πτώχευσης. Ακόμη και το στάδιο της ομώνυμης ομάδος της γενέτειρας του Boydak Arena στο Kayseri πήρε νέο όνομα.

Ο Ερντογάν υποψιάζεται ότι ο Boydak  είχε την υποστήριξη του Μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου, το 2016.

Η περίπτωση του επιχειρηματία δείχνει σαφώς την κατεύθυνση της Τουρκίας από το περασμένο καλοκαίρι  και πως ο Ερντογάν οδηγεί την χώρα του σε μια δικτατορία. Περίπου 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους  ενώ 45.000 άτομα έχουν συλληφθεί.

Τώρα, η κάθαρση έχει στραφεί περισσότερο στην οικονομική ελίτ της χώρας. Δεκάδες ηγέτες του επιχειρηματικού χώρου βρίσκονται στην φυλακή  ως ύποπτοι συνωμότες  που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα.

Η τάση αυτή δεν ήταν χωρίς συνέπειες. Το τουρκικό οικονομικό θαύμα βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού προς τα κάτω όμως .

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μειώνεται δραματικά,με πτώση 1,8 τοις εκατό κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015.

Τον Δεκέμβριο η ανεργία σκαρφάλωσε στο 13 τοις εκατό, κάτι το οποίο αποτελεί  το υψηλότερο επίπεδο  επτά χρόνων. Και η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, κάτι που  έχει θέσει τις εταιρείες που έχουν χρέη σε δολάρια ΗΠΑ σε πολύ δύσκολη θέση.

Στις 16 Απριλίου, Τούρκοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα δώσουν στον πρόεδρο σημαντικά μεγαλύτερες εξουσίες από ό, τι απολάμβανε μέχρι σήμερα.

Στο τέλος του περασμένου έτους οι έρευνες έδειξαν ότι ο Ερντογάν θα λάμβανε την θετική ψήφο των Τούρκων αλλά τώρα με την οικονομία σε τέλμα, η νίκη του είναι  λιγότερο αβέβαιη.

Εκατομμύρια Τούρκοι επίσης δεν δώσουν ψήφο στον  Ερντογάν, λόγω της εθνικιστικής ατζέντας του και των ισλαμιστικών τάσεων του.

Το έκαναν οι ίδιοι πριν,  λόγω της υπόσχεσης του για ευημερία. Υπό την ηγεσία του, η μεσαία τάξη της ο Ανατολίας είχε αναπτύξει το βιοτικό της επίπεδο, το οποίο τώρα κατακρημνίζεται  και πάλι.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, τα δύο τρίτα των Τούρκων είναι δυσαρεστημένα με τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα τους. Ακόμα και σε μέρη όπως η Καισάρεια, που  θεωρείται προπύργιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (ΑΚΡ), ο πρόεδρος αντιμετωπίζει επικρίσεις.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες του ελληνικού τύπου φέρουν την Τουρκία να ετοιμάζει κύμα λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα μαζί με την πρόκληση επεισοδίων  στο Αιγαίο με στόχο τα ελληνικά νησιά τα οποία αναμένουν να δεχθούν μεγάλες αφίξεις τουριστών. Όπως και να έχει θα έχουμε μετά την 15η Απριλίου μια ιδιαίτερα « καυτή περίοδο» με πολλές προεκτάσεις.

Tags
Back to top button