Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ – Η κυβέρνηση φοβάται μείζον στρατιωτικό επεισόδιο – Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί της έντασης στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία και προκαλεί ανησυχία και έντονο προβληματισμό στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Αυτό καταδεικνύει και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σήμερα το πρωί, στις 9, αφού χθες ήταν μία ημέρα με μπαράζ παραβιάσεων σε θάλασσα και αέρα, αλλά και συνέχισης της ρητορικής αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο από το καθεστώς του Ρ.Τ. Ερντογάν.

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την παρουσία των αρμόδιων υπουργών και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος μάλιστα ματαίωσε και ταξίδι του στο εξωτερικό. Ο κ. Αποστολάκης θα κάνει στα μέλη του ΚΥΣΕΑ μία ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και θα παρουσιάσει τις κινήσεις από πλευράς Ένοπλες Δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Οι φόβοι για ένα θερμό επεισόδιο είναι δεδομένοι, καθώς ο Ερντογάν παρά τη νίκη στο δημοψήφισμα αμφισβητείται έντονο στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ και το ζήτημα της Συρίας και το Κουρδικό δεν εξελίσσονται σε καμία περίπτωση όπως θα ήθελε. Μετά τους βομβαρδισμούς που έκανε σε βάρος των Κούρδων χθες, η αντίδραση από τις ΗΠΑ ήταν έντονα επικριτική. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την Άγκυρα πώς δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες.

Ο αμερικανικός παράγοντας ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει ή δεν έχει ακόμη κάνει ξεκάθαρη τη στάση του στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου. Από τη μία ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να δεχθεί στο Λευκό Οίκο τον Ρ.Τ. Ερντογάν στα μέσα Μαΐου, από την άλλη όμως του ασκεί έντονη κριτική σχετικά με την στάση του απέναντι στους Κούρδους.

Ίσως, σε αυτή τη φάση ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει να ασχοληθεί περισσότερο με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης και την Κορεατική Χερσόνησο, αφού όπως όλα δείχνουν οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν στρατιωτικά τη Βόρεια Κορέα. Το θέμα αυτό είναι βέβαιο πώς θα απασχολήσει και το ΚΥΣΕΑ σήμερα, όπως επίσης και οι εξελίξεις στην γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, τα οποία φαίνεται πώς και αυτά έχουν «πάρει φωτιά».

Αυτό που φαίνεται δηλαδή είναι πώς η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο μία περιοχής που «φλέγεται» και ενδεχομένως η φωτιά μπορεί να φτάσει μέχρι και την πόρτα της. Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος κίνδυνος είναι εξ Ανατολών και συγκεκριμένα την Τουρκία, η οποία δεν σταματά να προκαλεί καθημερινά με νέα επεισόδια.

Χθες, είχαμε τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Φικρί Ισίκ, ο οποίος αμφισβήτησε το ιδιοκτησιακό καθεστώτος στο Αγαθονήσι. «Η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα την ελληνική κυριαρχία στο Αγαθονήσι», δήλωσε θέλοντας να ακολουθήσει τον πρόεδρο της χώρας του που ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και την αντιπολίτευση που ζητά την «επιστροφή» 18 νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.

Ακολούθησε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου σε ολόκληρο το Αιγαίο. Ένας σχηματισμός 4 τουρκικών F-16, 2 αεροσκάφη CN-235 και ένα ελικόπτερο προέβησαν συνολικά σε 71 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν για αναγνώριση-αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών, οι χειριστές των οποίων αντέδρασαν με συνέπεια να προκληθούν τέσσερις σκληρές αερομαχίες.

Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στον αέρα είναι μεγάλος και έχει επισημανθεί πολλές φορές καθώς οι Τούρκοι πιλότοι δεν έχουν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν τους Έλληνες χειριστές και προβαίνουν πολύ συχνά σε επικίνδυνους ελιγμούς.

Η Άγκυρα παραβίασε και τα εθνικά χωρικά ύδατα στην νησίδα Βάτο των Οινουσσών όταν σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν να προσεγγίσουν ακόμη και τις ελληνικές ακτές. Σκάφη του ελληνικού Λιμενικού απάντησαν στην πρόκληση με καταδίωξη των τουρκικών. Το επεισόδιο έληξε μετά από μερικά λεπτά και έδειξε πώς η Τουρκία δοκιμάζει τις ανοχές και τις ανοχές της Ελλάδας σε κάθε επίπεδο και σημείο του Αιγαίου.

Και όχι μόνο του Αιγαίου, αφού οι Τούρκοι σχεδιάζουν «πάρτι» στην κυπριακή ΑΟΖ με μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων. Εξέδωσαν γι’ αυτό όχι μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά τέσσερις ΝΑVTEX. Με την πρώτη η Τουρκία δέσμευσε μία περιοχή που εκτείνεται από τα ανοικτά της Πάφου έως τα ανοικτά της Κερύνειας στη Κύπρο για ρυμούλκηση υποβρυχίων οργάνων, ενώ με τρεις διαφορετικές NAVTEX που εξέδωσε στις 21 Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ρίψη εκπαιδευτικών βολών στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Όλα τα γυμνάσια θα διεξαχθούν μέχρι και την Παρασκευή 28 Απριλίου. Ωστόσο το πρόβλημα είναι πώς πολλές από τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά συμπίπτουν με τα οικόπεδα 6, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ όπου ήδη διεξάγονται έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου. Ο στόχος λοιπόν είναι προφανής εκ μέρους της Άγκυρας. Η ευθεία αμφισβήτηση της Κύπρου να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της.

Για τον ίδιο σκοπό έχει στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ και το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» προκειμένου να κάνει έρευνες και μάλιστα είναι διατεθειμένη η Άγκυρα και το ψευδοκράτος να επεκτείνουν τη ζώνη των ερευνών και στο Αιγαίο.

Η Τουρκία λοιπόν δείχνει να ξεδιπλώνει την επεκτατική της πολιτική σε κάθε επίπεδο και επιχειρεί να κάνει βήματα αμφισβήτησης των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων με στόχο να μπλοκάρει την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ή να διεκδικήσει μερίδιο εξ αυτών. Το θέμα είναι μέχρι που μπορεί να το φτάσει και πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μία εχθρική ενέργεια.

Tags
Back to top button