Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Εναέριο στόλο από εξοπλισμένα με πυραύλους Bayraktar, TB-ετοιμάζουν οι Τούρκοι για την καταπολέμηση του ISIS στην Συρία , των Κούρδων και φυσικά στην διαμάχη με την Ελλάδα στο Αιγαίο.
Πρόκειται για ένα «θανάσιμο εναέριο οπλικό σύστημα» μη επανδρωμένων αεροχημάτων, τα οποία δρώντας μαζικά σε μεγάλους αριθμούς και εξοπλισμένα με εγχώριας κατασκευής πυραύλους αποτελούν μέγα-κίνδυνο για τα ελληνικά νησιά.
Το τουρκικό υπουργείο άμυνας σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα Bayraktar TB-2 που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία kastro-Bayraktar, θα σταθμεύουν στην αεροπορική βάση στο Ελαζίγκ στην ανατολική Τουρκία οπλισμένα, κατέληγε η ανακοίνωση, ενδεικτικό της ετοιμότητας τους για δράση οπουδήποτε απαιτηθεί .
Υπενθυμίζουμε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει δοκιμάσει με απόλυτη επιτυχία το μη επανδρωμένο αερόχημα Bayraktar, το οποίο εκτόξευσε πύραυλο σε στόχο στο πεδίο δοκιμών του Ικονίου στην κεντρική Ανατολία από απόσταση οκτώ χιλιομέτρων, πριν μερικούς μήνες.
Το drone Bayraktar TB-2 χρησιμοποιεί «έξυπνα» πυρομαχικά τύπου ΜΑΜ και MAM-C-L, τα οποία παράγονται από την Roketsan που εξοπλίζουν τον πύραυλο που ζυγίζει 22, 5 κιλά, ενώ η κεφαλή ζυγίζει 10 κιλά .
Η αμυντική τοπική βιομηχανία της Τουρκίας αναπτύσσει επίσης το BSI-101 το οποίο είναι σύστημα SIGINT ( Signal Intelligence) , για το εν λόγω drone προκειμένου να τερματιστεί η εξάρτηση της Τουρκίας από τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροχήματα.
Με το σύστημα αυτό και πάλι σε μεγάλους αριθμούς οι Τούρκοι θα δύνανται να συλλέγουν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών στο Αιγαίο πέλαγος , στην Συρία ή οπουδήποτε αλλού.
Τονίζεται ότι το UAV Bayraktar TB-2 μπορεί να πετάξει σε μέγιστο υψόμετρο 24.000 ποδών ενώ διαθέτει αυτονομία για 150 χιλιόμετρα, μεταφέροντας μέχρι 55 κιλά ωφέλιμο φορτίο.
Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα στόλο από διάφορα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για μάχη εναντίον των Κούρδων μαχητών στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς και στο γειτονικό βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία, αλλά και στο Αιγαίο, αναφέρουν Αμερικανοί ειδικοί εμπειρογνώμονες , οι οποίοι τονίζουν το σχέδιο αυτό .
Σύμφωνα τώρα με τον τύπο, o Τούρκος υπουργός άμυνας Φικρί Ισίκ υπογράμμισε την μεγάλη εμπειρία στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας , δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το έτερο εξοπλισμένο UAV, …»ΑΝΚΑ» έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και είναι και αυτό έτοιμο για δράση .
Ο ίδιος δήλωσε ότι: «έχουμε κάνει σημαντικό βήμα με την ανάπτυξη τουρκικής κατασκευής πυραύλων και συστημάτων αεράμυνας. Ουσιαστικά αναπτύσσουμε τους δικούς μας πυραύλους . Η εργασία για την κατασκευή κινητήρων αεροσκαφών πηγαίνει και αυτή πολύ καλά.
Ο κύριος στόχος μας είναι η ανάπτυξη τουρκικών κινητήρων . Αυτό το εξοπλισμένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, ήταν μια μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τώρα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα διεξάγουν δοκιμαστική πτήση και του Hürkuş τον Απρίλιο.»
Αρχικά το μη επανδρωμένο αερόχημα ΑΝΚΑ δεν ήταν οπλισμένο αλλά στην πορεία αυτό έγινε απαίτηση . Επίσης ανακοινώνω ότι μέχρι σήμερα περίπου 700 αυτόματα τυφέκια MPT-76 παραδόθηκαν στο στρατό και στις ειδικές δυνάμεις .
Μέχρι τέλους του έτους εκτιμάται ότι 20.000 τυφέκια θα έχουν παραδοθεί στον τουρκικό στρατό. Για την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του έργου είμαστε σε εξέλιξη », είπε ο ίδιος.
Η Τουρκία έχοντας επιτύχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της κατασκευάζει πλέον τα δικά της οπλικά συστήματα μη εξαρτώμενη από άλλες χώρες.
Αυτό είναι άλλωστε και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα κάθε βιομηχανίας αυτού του τύπου .