Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία έθεσε βέτο στο ΝΑΤΟ υπέρ Λευκορωσίας με εντολή Β. Πούτιν - Θρύψαλα η ΝΑ πτέρυγα της Συμμαχίας

Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 27/05/2021 - 15:06
Η Τουρκία έθεσε βέτο στο ΝΑΤΟ υπέρ Λευκορωσίας με εντολή Β. Πούτιν - Θρύψαλα η ΝΑ πτέρυγα της Συμμαχίας

Σοκ στο ΝΑΤΟ

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Η Τουρκία μπλόκαρε χρησιμοποιώντας το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) οποιαδήποτε πρακτική δράση του ΝΑΤΟ εναντίον της Λευκορωσίας. 

Το θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο καθώς η Τουρκία και ο Ερντογάν έδρασε με εντολή Πούτιν δημιουργώντας επιχειρησιακό ζήτημα στο ΝΑΤΟ παρακωλύοντας την λειτουργία του.

Βλέπουμε, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, γιατί η Τουρκία- παρότι είναι και με τα “δύο πόδια” εκτός ΝΑΤΟ- αποφάσισε να παραμείνει στην Συμμαχία. Φυσικά για να λειτουργεί εντός ως “Δούρειος Ίππος”.

Εξηγείται γιατί οι ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως “ακόμη και η άφιξη των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 στην Συρία σηματοδοτεί την αύξηση ισχύος της Ρωσίας απέναντι στην διαλυμένη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”.

Γνώριζαν ήδη το βέτο της Τουρκίας προς όφελος της Λευκορωσίας.

Το ΝΑΤΟ περιμένει μετά από αυτήν την εξέλιξη, έγκριση από την Τουρκία σε σχέδιο υπέρ Ουκρανίας ή σε σχέδιο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας; Εδώ συντάχθηκε πλήρως με την Λευκορωσία, όπως με το Ιράν…

“Έθεσε βέτο η Τουρκία στο ΝΑΤΟ”

Το ζήτημα αυτό με το βέτο που έθεσε η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, αποκάλυψαν δύο διπλωμάτες που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή οι “συζητήσεις ήταν ιδιωτικές”.

Το ΝΑΤΟ την Τετάρτη καταδίκασε το περιστατικό της Κυριακής με το αεροσκάφος της Ryanair λέγοντας ότι “παραβίασε σοβαρά τις δομές της πολιτικής Αεροπορίας και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών και του πληρώματος ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Protasevich και της συντρόφου του Sapega”.

Αλλά η σιωπηρή  αντίδραση του ΝΑΤΟ οφείλεται στο γεγονός πως ο Λουκασένκο έχει φίλους με “ισχυρή επιρροή” και δεν είναι εντελώς “απομονωμένος”.

Η Τουρκία χρησιμοποίησε το βέτο της για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση εναντίον του Μινσκ, διατηρώντας αυτή την περίεργη “επίσημη συνεργασία” με την Συμμαχία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχε έτοιμη λίστα για αποφάσεις εναντίον της Λευκορωσίας όπως η αποβολή της Από το πρόγραμμα “Συνεργασίας για την Ειρήνη” (PfP) και άλλα.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, απαγόρεψαν την διέλευση της κρατικής λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας Belavia από τις χώρες τους. Την Τετάρτη, μια πτήση της Μπελάβια από το Μινσκ προς τη Βαρκελώνη γύρισε πίσω αφού η Πολωνία – η οποία επιτρέπει τις πτήσεις της Μπελάβια – είπε ότι το αεροπλάνο ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εισέλθει στον γαλλικό εναέριο χώρο.

Τι αναφέρει το Reuters

Η Τουρκία άσκησε πιέσεις στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αμβλύνει την επίσημη αντίδρασή του κατά της Λευκορωσίας για την υπόθεση της «αεροπειρατείας» του αεροσκάφους της Ryanair, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Η Συμμαχία έδωσε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα μια δήλωση δύο παραγράφων, καταδικάζοντας το περιστατικό που οδήγησε στη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Στη δήλωση αυτή, ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε καμία τιμωρητική κίνηση κατά του Μινσκ, παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι βαλτικές χώρες, αλλά και η Πολωνία.

Επιπλέον, η δήλωση ήταν σαφώς πιο επιεικής από την προγενέστερη τοποθέτηση του γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «κρατική αεροπειρατεία» και «εξωφρενικό» περιστατικό.

Η Άγκυρα επέμεινε οποιαδήποτε αναφορά για περισσότερες κυρώσεις της Δύσης στη Λευκορωσία, τα αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η ρητορική για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Μινσκ να παραμείνουν εκτός του κειμένου, ανέφεραν οι δύο διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Eκνευρισμός

Η επιμονή της Άγκυρας στο να «απαλύνει» το τελικό κείμενο, αναφέρεται ακόμη, προκάλεσε εκνευρισμό σε αρκετούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, που πίεζαν για σκληρότερη γλώσσα.

Μια πηγή αναφέρει ότι η κίνηση της Τουρκίας εστίαζε κυρίως στη χρήση διαφορετικής ρητορικής συγκριτικά με την αντίστοιχη τοποθέτηση της Ε.Ε., η οποία προέβλεπε και προτάσεις για κυρώσεις κατά του Μινσκ.

«Αρκετοί σύμμαχοι ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την Τουρκία. Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αντιδράσει και δεν είναι σαφές γιατί η Άγκυρα επιθυμούσε να υπερασπιστεί τον Λουκασένκο», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στη συζήτηση.

Ο Πούτιν στο πλευρό Λουκασένκο

Ο Λουκασένκο έχει όμως ένα πιστό υποστηρικτή, τον πρόεδρο της Ρωσίας Β. Πούτιν τον οποίο και θα συναντήσει στο παραθεριστικό θέρετρο του Σότσι την Παρασκευή.

Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την σθεναρή υποστήριξη τους προς τον Λευκορώσο ηγέτη περιγράφοντας την προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair ως “λογική”.

Το Κρεμλίνο ανέφερε πως “δεν υπάρχει κανένας λόγος” για να αμφιβάλει κανείς για τους ισχυρισμούς του Μινσκ ότι η απειλή για βόμβα προήλθε από την Χαμάς ή την Ελβετία.

«Δεν έχουμε δει καμία άρνηση επί του γεγονότος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει καν δηλώσεις από ευρωπαϊκές χώρες που στοχεύουν στην επίλυση αυτής της κατάστασης. Απλώς πυροβολούν… “

Tags
Back to top button