Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία αναπτύσει δύο πυραύλους αέρος-αέρος πέραν της οπτικής εμβέλειας (BVRAAM) - Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για εμπόλεμη σύρραξη με την Ελλάδα

Έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη τις έντονες και συνεχείς προσπάθειες-κινήσεις του Ερντογάν να ανατρέψει το αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος σε σχέση με την Ελλάδα, προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή τα νεο-οθωμανικά του σχέδια σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Η Τουρκία αναπτύσσει δύο πυραύλους αέρος-αέρος πέραν της οπτικής εμβέλειας (BVRAAM)

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) υπέγραψε δύο συμβάσεις έρευνας και ανάπτυξης, μία με τις Roketsan και Aselsan και μία με την Tübitak, που θα πρέπει να δώσουν στην Τουρκία μια ικανότητα τύπου Meteor σε επιχειρήσεις αέρος-αέρος για το μαχητικό επόμενης γενιάς της χώρας, καθώς και για τα υπάρχοντα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στόχος της SSB είναι η ανάπτυξη δύο πυραύλων αέρος-αέρος πέραν της οπτικής εμβέλειας (BVRAAM) που, ενώ και οι δύο τροφοδοτούνται από ramjet, έχουν ωστόσο μια σημαντική διαφορά στην πρόωση.

Ο Gökbora τροφοδοτείται από κινητήρα στερεάς κατάστασης, ενώ το ramjet που τροφοδοτεί τον Gökhan τροφοδοτείται με υγρό καύσιμο.

Η EDR On-Line κατανοεί ότι μόλις οι δύο πύραυλοι φτάσουν στο στάδιο του πρωτοτύπου, θα διεξαχθούν συγκριτικές δοκιμές, οι οποίες θα οδηγήσουν στην τελική επιλογή.

Ο πύραυλος Gökbora

Ο πρώτος που παρουσιάστηκε την 2η ημέρα στην IDEF ήταν ο πύραυλος της Roketsan.

Ο Gökbora έχει μήκος 3,75 μέτρα, διάμετρο 180 mm και βεληνεκές άνω των 100 ναυτικών μιλίων. 

Η αδρανειακή πλοήγηση και η σύνδεση δεδομένων μεταξύ της πλατφόρμας εκτόξευσης και του πυραύλου παρέχουν πλοήγηση στη μέση της πορείας. Όταν βρίσκεται κοντά στον στόχο, ενεργοποιείται ο ανιχνευτής RF.

Αυτός θα είναι ένας ενεργός ηλεκτρονικά σαρωμένος ανιχνευτής συστοιχίας γνωστός ως AGRAS 3101/AA, ο οποίος αναπτύσσεται από την Aselsan και την Roketsan υπό την αιγίδα της SSB.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέχθηκαν στο IDEF, ο αεριωθούμενος πύραυλος Gökbora θα πρέπει να βασίζεται σε στερεό καύσιμο φορτωμένο με βόριο.

Αν και δεν είναι σαφώς ορατό στο μοντέλο, το φυλλάδιο του πυραύλου δείχνει καλά ότι τα πίσω πτερύγια είναι πτυσσόμενα, κάτι που θα βοηθούσε στη φιλοξενία του πυραύλου μέσα σε μια θήκη όπλων, αυξάνοντας τελικά τον αριθμό των πυραύλων, επιτρέποντας στο αεροσκάφος να διατηρήσει μια «καθαρή» διαμόρφωση.

Αυτό θα είναι σημαντικό για την ενσωμάτωσή του στο μαχητικό 5ης γενιάς Kaan και στις θήκες όπλων του μαχητικού UAV Kizilelma.

Δεν δόθηκαν δεδομένα σχετικά με την ταχύτητα και την ευελιξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στο IDEF, οι εργασίες για τον πύραυλο Gökbora ξεκίνησαν στα μέσα του 2024, το πρόγραμμα αναπτύσσεται ενεργά, με την Roketsan να στοχεύει στην έναρξη δοκιμών το συντομότερο δυνατό.

Ο πύραυλος Gökhan

Αυτός την 4η ημέρα το απόγευμα, παρουσιάστηκε στο κοινό.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 με την υπογραφή σύμβασης ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Tübitak SAGE για αυτό που ήταν γνωστό ως «Εθνικό Έργο Ανάπτυξης Πυραύλων Αέρος-Αέρος με Ρατζετ», μια τροποποίηση αυτής της σύμβασης που υπογράφηκε στο IDEF 2025 για μια έκδοση μεγάλου βεληνεκούς του πυραύλου.

Δεν δόθηκαν δεδομένα διαστάσεων ούτε στοιχεία εμβέλειας από την Tübitak, το φύλλο δεδομένων υποδεικνύει ταχύτητα άνω των Mach 3 και ευρύ φάσμα εμπλοκής, χάρη και στον ενεργό έλεγχο ρύθμισης ώσης.

Ο Gökhan είναι εξοπλισμένος με σύστημα πλοήγησης GPS/INS, ένα προηγμένο ενεργό ραντάρ στερεάς κατάστασης που επιδιώκει την παροχή καθοδήγησης στην τελευταία φάση επίθεσης. Αυτό μπορεί να είναι μια εξέλιξη της οικογένειας ραντάρ Aselsan Murad.

Μια αμφίδρομη κρυπτογραφημένη σύνδεση δεδομένων επιτρέπει την επαναστόχευση και τη δυνατότητα παράδοσης.

Η κεφαλή περιγράφεται ως «εγχώριος σχεδιασμός για υψηλές απαιτήσεις θνησιμότητας», χωρίς να παρέχονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Gökhan θα είναι συμβατός με τον εσωτερικό χώρο και τους εξωτερικούς λοβούς του μαχητικού Kaan, καθώς και με τους εξωτερικούς λοβούς των F-16.

Κοιτάζοντας τη μακέτα και τις εικόνες, ο πύραυλος Tübitak φαίνεται να μην έχει τα πτυσσόμενα πτερύγια του ανταγωνιστή του.

Οι επίγειες δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχε η Tübitak, η φάση του εννοιολογικού σχεδιασμού και η φάση του προκαταρκτικού σχεδιασμού έχουν ολοκληρωθεί και η φάση των επίγειων δοκιμών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύντομα αναμένονται δοκιμές πτήσης και βολής.

Όταν η SSB κάνει την επιλογή της, η Τουρκία θα εισέλθει στην αγορά BVRAAM, καθιστώντας την σοβαρό ανταγωνιστή του ευρωπαϊκού πυραύλου Meteor.

Η Τουρκία βρίσκεται σε τελική φάση προετοιμασίας για στρατιωτική αναμέτρηση

Από τα παραπάνω αλλά και γενικότερα από την φρενήρη παράδοση οπλικών συστημάτων μέσων και πυρομαχικών από την τουρκική πολεμική βιομηχανία στις Ένοπλες Δυνάμεις των "γειτόνων" και την ενσωμάτωσή τους από αυτές με σύντονες διαδικασίες, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πλέον η Τουρκία, έχει εισέλθει σε τελική φάση προετοιμασίας για στρατιωτική αναμέτρηση είτε με την Ελλάδα, είτε με το Ισραήλ.

Η εμπειρία των πρόσφατων στρατιωτικών αναμετρήσεων στην Μ. Ανατολή, όπου το Ισραήλ έλαβε μέρος, έδειξε για πολλοστή φορά την ακλόνητη και σταθερά αφοσιωμένη στάση των ΗΠΑ υπέρ του.

Αυτό το γνωρίζει καλά ο Ερντογάν και γι' αυτό δεν θα αποτολμήσει να έρθει σε εμπόλεμη σύρραξη με το Ισραήλ.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με την Ελλάδα, αφού μετά την αγορά των Eurofighter από την Τουρκία και τον εξοπλισμό τους με κάποιον εκ των πυραύλων BVRAAM, Meteor, Gökbora, Gökhan το αεροπορικό ισοζύγιο θα αρχίσει να γέρνει υπέρ της σε σχέση με την χώρα μας, χάρη και στα σε μεγάλη ποικιλία και αριθμούς drone που διαθέτει.

Το ότι η χώρα μας είναι ο επόμενος στόχος της Τουρκίας, διαφαίνεται από μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών ενδείξεων που δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες, όπως λόγου χάρη η ύπαρξη πλέον 3 Ταξιαρχιών Πεζοναυτών σε (Φώκαια-Μπουγιούκ Καραγάτς-Αλεξανδρέτα) υπό μια νέα Διοίκηση με έδρα τον Ελλήσποντο.

Αλήθεια αφού η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, του οποίου εχθρός είναι η Ρωσία, δεν θα έπρεπε η νέα Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων και οι 3 Ταξιαρχίες Πεζοναυτών των "γειτόνων", να είναι προσανατολισμένες στην Μαύρη θάλασσα και όχι στο Αιγαίο απέναντι από τα νησιά μας;

 

 

Tags
Back to top button