Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Σούδα ζητά το δικό της THAAD: Ξεκίνησε μαζική αποχώρηση Αμερικανικών δυνάμεων από Μέση Ανατολή - Τί αποσύρουν οι ΗΠΑ!

Κύρια θέματα, Μέση Ανατολή • 19/06/2021 - 8:55
Η Σούδα ζητά το δικό της THAAD: Ξεκίνησε μαζική αποχώρηση Αμερικανικών δυνάμεων από Μέση Ανατολή - Τί αποσύρουν οι ΗΠΑ!

Στρατιωτικές ανακατατάξεις

Ραγδαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις φέρνει η μαζική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Μέση Ανατολή.

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει προ δύο μηνών σύμφωνα με τις οποίες οι “ΗΠΑ θα μετέφεραν δυνάμεις από την Μέση Ανατολή προς την Αν. Ευρώπη”.

Σταδιακά την προστασία των χωρών του Κόλπου και της γεωπολιτικής τους περιοχής θα αναλάβει το “Μεσανατολικό ΝΑΤΟ” . Άλλωστε για το λόγο αυτό επήλθε συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ- Σ. Αραβίας και ελληνικοί Patriot κατέληξαν στο Ριάντ.

Το κομμάτι του παζλ θα συμπληρωθεί με την νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας και θα κλιμακωθεί με την αυτόνομη πορεία- σε σχέση με την Δύση- που έχει χαράξει η Τουρκία.

Ευκαιρίες θα δημιουργηθούν και για την Ελλάδα. Αρκετά αντιπυραυλικά συστήματα θα μεταφερθούν στην Ευρώπη, άρα γιατί όχι στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ;

Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα οι Ρώσοι με την μεταστάθμευση των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 στην Συρία, προχώρησαν σε προσομοίωση βομβαρδισμού των ΝΑΤΟϊκών βάσεων της Μεσογείου μεταξύ των οποίων ήταν και η Σούδα.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα αποτελεί ήδη στρατιωτικό κόμβο από και προς Αν. Ευρώπη ενώ υποστηρίζει επιχειρήσεις σε Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης

Τί αποσύρουν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ αποσύρουν 8 συστοιχίες Patriot από Ιράκ, Κουβέιτ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα αποσύρουν το αντιπυραυλικό σύστημα Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) από την Σαουδική Αραβία μαζί με Μοίρα μαχητικών από την Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, ενημέρωσε προσωπικά τον Σαουδάραβα Πρίγκηπα Mohammed bin Salman για τις επικείμενες στρατιωτικές ανακατατάξεις στην Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης

Τί αναφέρει η WSJ

“Η διοίκηση Μπάιντεν μειώνει απότομα τον αριθμό των αντιπυραυλικών συστημάτων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή σε μια σημαντική αναπροσαρμογή του στρατιωτικού της αποτυπώματος εκεί καθώς εστιάζει στις ένοπλες προκλήσεις που θέτουν Κίνα και Ρωσία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το Πεντάγωνο αποσύρει περίπου οκτώ αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot από χώρες όπως το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία.

Ένα άλλο αντιπυραυλικό σύστημα γνωστό ως Terminal High Altitude Area Defense, ή σύστημα Thaad, αποσύρεται από τη Σαουδική Αραβία ενώ μειώνονται και οι μοίρες μαχητικών αεροσκαφών που έχουν ανατεθεί στην περιοχή” ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Οι επιταχυνόμενες αποσύρσεις αντικατοπτρίζουν αρκετές πρόσφατες αλλαγές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και τις στρατηγικές επιταγές της Ουάσιγκτον υπό τη διοίκηση Μπάιντεν.

Στόχος η Κίνα

Καθώς ο πόλεμος στο Αφγανιστάν τελειώνει, τερματίζοντας δύο δεκαετίες πολέμου, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να συγκεντρώσει δυνάμεις που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας, του κύριου αντιπάλου της σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στο Ιράν – ο κύριος αντίπαλος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις για την επανεισαγωγή της Τεχεράνης σε μια αναθεωρημένη έκδοση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Εξαιτίας αυτού, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου βλέπουν έναν μειωμένο κίνδυνο πολέμου μετά το δόγμα “Μέγιστης Πίεσης” της κυβέρνησης Τραμπ που χρησιμοποιούσε περισσότερη την “στρατιωτική ασφυξία”.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν επίσης ενισχύσει τις δικές τους άμυνες ενόψει επιθέσεων από τους Χούθι που στηρίζονται από το Ιράν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να μετακινήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία σε μια πιο διαχειρίσιμη βάση, επιτρέποντάς της να ξοδεύει λιγότερο χρόνο ανησυχώντας για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και συγκέντρωση στρατευμάτων. Αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος του προέδρου Μπάιντεν στην Σύνοδο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ΗΠΑ μειώνουν επιπλέον την παρουσία τους στο Ιράκ. Την μείωσαν πέρυσι κατά το ήμισυ – ή 2.500 στρατεύματα – επειδή αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν τη χώρα.

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, εξοπλισμένες με drones, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού στο Ιράκ, και έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά από επιθέσεις με drones τις τελευταίες εβδομάδες στη Βαγδάτη και στο βόρειο Ιράκ. Υπήρξαν επίσης περισσότερες από 100 επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας φέτος.

Συστήματα όμως όπως το Patriot δεν προστατεύουν από επιθέσεις με drone, αλλά θεωρούνται ότι βοηθούν στην προστασία των αμερικανικών δυνάμεων από απειλές βαλλιστικών πυραύλων.

“Eυθυγράμμιση πόρων με βάση στρατηγικές προτεραιότητες”

«Αυτό που βλέπετε είναι η ευθυγράμμιση των πόρων με βάση στρατηγικές προτεραιότητες», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος τόνισε ότι οι πόροι που βγαίνουν από την περιοχή είναι μόνο ένα μέρος αυτού που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν εκεί.

«Διατηρούμε ακόμη δεκάδες χιλιάδες δυνάμεις στην περιοχή, έχουμε ακόμα δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, αυτές οι δυνάμεις δεν φεύγουν.

Έχουμε ακόμα τις βάσεις μας στις χώρες των συμμάχων μας στον Κόλπο, δεν κλείνουν, υπάρχει ακόμη ουσιαστική παρουσία, σημαντική στάση στην περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι κάποιο προσωπικό και εξοπλισμός από το Αφγανιστάν μεταφέρονται στη Μέση Ανατολή για να ανταποκριθούν σε ορισμένες από τις απειλές στην περιοχή.

Ωστόσο, τα συστήματα Patriot, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση εδώ και χρόνια, δεν μεταφέρονται απαραίτητα στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού. Αλλά η αποστολή τους πίσω στις Η.Π.Α. για συντήρηση και η επακόλουθη απελευθέρωση προσωπικού που τους χειρίζεται και τους φυλάσσει επιτρέπει στον στρατό να αυξήσει την εστίασή του αλλού.

Tags
Back to top button