Οι διαπραγματεύσεις «τρώνε» τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ή ο ίδιος έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στον ολισθηρό δρόμο που έχει πάρει υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των δανειστών και συμφωνώντας σε μέτρα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να οδηγήσουν σε ανάπτυξη; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους στον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο κ. Τσακαλώτος ανήκει και στην ομάδα των «53» που ασκούν εσωκομματική αντιπολίτευση.
Τα «σύννεφα» στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών δεν είναι καινούργια. Είχαν και στο παρελθόν εμφανιστεί, αλλά τώρα φαίνεται πώς έχουν πυκνώσει αρκετά. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες τους ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προβάλει αντιστάσεις στις αξιώσεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων.
Οι επικριτές του κ. Τσακαλώτου του καταλογίζουν πώς η διαφορετική προσέγγιση έχει να κάνει περισσότερο με τις ισορροπίες που θέλει να κρατήσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να αποδείξει πώς εκείνος «παλεύει» για το «κοινό καλό», παρά ότι πιστεύει πώς οι τακτική που εισηγείται μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα απέναντι στους δανειστές οι οποίοι ξέρουν τη θέλουν και κάνουν τα πάντα για να το πάρουν.
Το τελευταίο κρούσμα που έδειξε πώς Μαξίμου και Τσακαλώτος βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης ήταν το άδειασμα στον υπουργό Οικονομικών από την κυβερνητικό εκπρόσωπο όσον αφορά στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, όταν ο Δ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε χθες αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την ώρα που μιλούσε στο υπουργικό συμβούλιο για ανάπτυξη το 2016 η απάντηση του ήταν «όχι».
Όταν όμως ρωτήθηκε αν γνώριζε ο υπουργός Οικονομικών τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η απάντηση ήταν «γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο». Ήταν προφανές το καρφί προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ήρθε να δέσει στο «άδειασμα» που του έκανε πρόσφατα ο Α. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το θέμα των αποφάσεων που ελήφθησαν στο τελευταίο Eurogroup.
Κυβερνητικές πηγές πάντως αναφέρουν πώς ακόμη και αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών δεν θα υπάρξουν εξελίξεις εν όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και όσο εκκρεμεί η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αυτό θα ήθελε να το πιστωθεί ο κ. Τσακαλώτος, όπως και τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, τα οποία ωστόσο φαίνεται να πηγαίνουν αρκετά πίσω και μετά τις γερμανικές εκλογές. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές να μην ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού αποδεχόμενη τη μετάθεση των εξελίξεων για το χρέος.
Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Τσακαλώτος από την άλλη πλευρά πως αν τα μέτρα είναι σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση το ασφαλιστικό είναι το μείζον και ενδεχομένως το ανυπέρβλητο. Έτσι λοιπόν, πιθανόν ο ίδιος να μην θελήσει να γίνει «Ιφιγένεια, να μην γίνει Βαρουφάκης», όπως έχει δηλώσει πρόσφατα και να αποφασίσει να βγει εκτός κυβέρνησης παραδίδοντας τη σκυτάλη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Το όνομα του είχε ακουστεί και στον ανασχηματισμό.
Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων τώρα, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώνεται η εικόνα περί σταδιακής σύγκλισης, παραμένουν ωστόσο «αγκάθια» οι περικοπές στις συντάξεις και τα εργασιακά. Η εκτίμηση των ίδιων πηγών είναι ότι στο Εurogroup θα υπάρξει θετική γνώμη και θα αναγνωρίζεται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Εκτός απροόπτου οι επικεφαλής των Θεσμών θα αναχωρήσουν την Πέμπτη, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα φύγουν πρωί, ή απόγευμα για να μεταβούν απευθείας στη διάσκεψη του EuroWorking Group. «Ανοιχτό» είναι επίσης το αν εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν αμέσως στην Αθήνα ή θα γίνουν εξ αποστάσεως ανταλλαγές στοιχείων τηλεδιασκέψεις, για σύγκλιση στα ανοιχτά θέματα.