Έξι μαχητικά αεροσκάφη MIG-29, 30 άρματα μάχης Τ-72 και 30 τεθωρακισμένα οχήματα BRDM-2 από τη Ρωσία είναι μόνο ένα μέρος του μεγάλου σχεδίου του εκσυγχρονισμού του στρατού της Σερβίας, ο οποίος σύντομα θα καταστεί ο ισχυρότερος στην περιοχή, αναφέρουν Σέρβοι και Ρώσοι αξιωματούχοι.
Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο εκσυγχρονισμού το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 14 είδη οπλικών συστημάτων.
Έτσι, ο Σερβικός Στρατός, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δεν είχε σχεδόν καθόλου χρήματα ούτε για νέες στολές, θα αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό σύμφωνα με το σερβικό Υπουργείου Άμυνας.
Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται η άφιξη των έξι μαχητικών αεροσκαφών MIG-29, των 30 αρμάτων μάχης Τ-72 και των 30 τεθωρακισμένων οχημάτων επειδή τα εν λόγω οπλικά συστήματα είναι δωρεά από την Ρωσία.
«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα υπογράψει το διάταγμα, και περιμένουμε γι αυτό.
Ζητήσαμε από την ρωσική πλευρά την στρατιωτική-τεχνική βοήθεια με την πρόσφατη συμφωνία, η οποία διευκολύνει τη διαδικασία για να λάβουμε πολύ πιο γρήγορα αυτά τα αεροσκάφη για να αρχίσουμε την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό.
Η Σερβία θα έχει έναν σύγχρονο στόλο μαχητικών αεροσκαφών που θα είναι σε θέση να διαφυλάττει τον εναέριο χώρο και να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών», δηλώνει ο Σέρβος υπουργός άμυνας Ζόραν Τζόρτζεβιτς .
Επίσης, σε ένα μήνα στο αεροδρόμιο της Μπαταΐνιτσα θα προσγειωθούν 14 εγχώρια εκπαιδευτικά αεροσκάφη «Lasta» αυξάνοντας τον στόλο των εκπαιδευτικών αεροσκαφών.
Εκτός από τον εκσυγχρονισμό της σερβικής αεροπορίας και τα τεθωρακισμένα οχήματα, το σχέδιο αφορά και την αεράμυνα και ως εκ τούτου θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τα συστήματα S-300 και BUK.
Πρέπει να προστεθεί ότι κατά τη συνάντηση του Πούτιν και του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμφωνήθηκε ότι ο Στρατός της Σερβίας και της Ρωσίας θα συνεργαστούν για την από κοινού κατασκευή και ανάπτυξη των οβιδοβόλων «Nora Β-52.» .
Η Σερβία έχει υπογράψει συμβόλαιο με την «Airbus» για την αγορά εννέα ελικοπτέρων H145M. Έξι θα παραλάβει ο Στρατός της Σερβίας και τρία η αστυνομία .
Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Πούτιν κάλεσε την Σερβία να υπογράψει «συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο με την Ευρασιατική Ένωση», κάτι που ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές ως και μόνο ένα πράγμα, και αυτό είναι ότι το Κρεμλίνο προτίθεται να συνδεθεί οικονομικά-στρατιωτικά-πολιτικά με το Βελιγράδι θέτοντας το υπό την άμεση «πυρηνική» προστασία του.
Ειδικοί εμπειρογνώμονες του τομέα αυτού που είναι αλληλένδετος με πολλούς άλλους διαφορετικούς τομείς τονίζουν ότι ή Σερβία θα δεχθεί ενδεχομένως μια ακόμη πιο ισχυρή πολιτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή αυτή και κατ” επέκταση στα Βαλκάνια .
Σε περίπτωση που η χώρα αυτή αποχωρήσει πανηγυρικά από τις «υποτιθέμενες» διαπραγματεύσεις με την ΕΕ , οι οποίες είναι στην ουσία μια «λίστα Σίντλερ» από το Βερολίνο με αιτήματα για την υποταγή της χώρας, τότε οι Βρυξέλλες θα δεχθούν και «δεύτερο χαστούκι», μετά το BREXIT.
Μήπως λέμε, μήπως και η Ελλάδα οφείλει να ξαναβάλει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με τους δανειστές που απαιτούν και άλλο άιμα απο τον ελληνικό λαό , το ενδεχόμενο ενός GREXIT και την μετακίνηση μας στην ευρασιατική ένωση , κάτι το οποίο ήδη ετοιμάζει ο Ερντογάν για την Τουρκία, αλλά μάλλον δεν θα προλάβει;