Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η προκλητικότητα της Τουρκίας καθιστά επιβεβλημένη την αναβίωση του Δόγματος ΕΑΧ Ελλάδας και Κύπρου – Θα σταθμεύσουν F-16 της ΠΑ στην Πάφο;


Μπορεί να δούμε ελληνικά μαχητικά να προσγειώνονται στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου; Είναι μάλλον δύσκολο καθ’ ότι δεν θα το επέτρεπαν οι Σύμμαχοι να συμβεί. Εκείνο ωστόσο που θεωρείται δεδομένο είναι πώς έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που «ενταφιάστηκε» επί κυβερνήσεως του Κώστα Σημίτη.

Είναι επιβεβλημένη μία στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών του Ελληνισμού, αφενός γιατί η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της και αφετέρου διότι πλησιάζει ολοένα και περισσότερο η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ με εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου από εταιρείες κολοσσούς και αυτό δεν θα αρέσει καθ’ όλου στην Άγκυρα.

Δεν αρέσει επίσης στην Τουρκία γιατί θεμελιώνεται παράλληλα και ένας ισχυρός άξονας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου πάνω στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου. Το Κάιρο και του Τελ Αβίβ έχουν «εχθρικές» σχέσεις με την Άγκυρα και αυτό προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν Αθήνα και Λευκωσία.

Στην ελληνική και στην κυπριακή κυβέρνηση αναμένουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ανεβάζει τους τόνους της έντασης στο Αιγαίο αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο εν’ όψει του δημοψηφίσματος (αυτό θεωρείται βέβαιο) αλλά και όσο τρέχουν οι διαδικασίες να βγει στην επιφάνεια το Κυπριακό φυσικό αέριο και προχωρά το σχέδιο οικοδόμησης ενός αγωγού με την Αίγυπτο για την υγροποίηση του.

Το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε πρόσφατα πως φοβάται «θερμό επεισόδιο» στην Κύπρο εντός του Ιουνίου δεν ήταν τυχαίο. Υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν η Τουρκία να στήνει κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ εναλλακτικά με το Αιγαίο, στο οποίο βρίσκεται και περιπολεί η Νατοική δύναμη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία πώς δεν επιθυμούν αναταραχή στο Αιγαίο (έχουν κάθε λόγο οι Αμερικανοί να θέλουν ηρεμία σε μία περιοχή που περιφερειακά φλέγεται, από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή) οπότε μία ακόμη εστία θα ήταν σε βάρος των συμφερόντων τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν θα κάνει ότι του πει η Ουάσιγκτον ειδικά αν καταλάβει πώς τρίζει το «Λευκό Παλάτι». Το έχει άλλωστε αποδείξει αυτό.

Απέναντι λοιπόν στην αλαζονεία, στην προκλητικότητα και την επιθετικότητα των Τούρκων που εκφράζεται με κάθε τρόπο, από δηλώσεις «μίσους» πολιτικών μέχρι έρευνες από τουρκικά σκάφη στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να λάβουν μέτρα προληπτικά. Σε αυτό το πλαίσιο συζητείται η επαναφορά με κάποιο τρόπο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με τη συνδρομή πολεμικών πλοίων στα όρια των δύο ΑΟΖ, με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων νοτίων της Κρήτης και μέχρι την Κύπρο με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και του Ισραήλ και με μία ετοιμότητα στις κρίσιμες περιοχές από πλευράς ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται πώς στο Καστελόριζο περιπολεί συνεχώς πλέον άλλοτε μεγάλο πλοίο επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και άλλοτε υποβρύχιο, ενώ διεξάγονται και αεροναυτικές ασκήσεις.

Στρατιωτικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο του 2014 που η Τουρκία άρχισε να προσεγγίζει με το ερευνητικό της σκάφος «Μπαρμπαρός», συνοδεία πολεμικού πλοίου τα γεωτρύπανα που «χτυπούσαν» στην κυπριακή ΑΟΖ και να αξιώνει ίσο μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες προς όφελος του «ψευδοκράτους» η Κύπρος αιτήθηκε από την Ελλάδα στρατιωτική βοήθεια και διατέθηκε μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.

Και τα δύο σκάφη εντάχθηκαν σε δυνάμεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ αντίστοιχα έτσι ώστε να μην έχει πατήματα η Τουρκία να μιλήσει για παραβίαση των διεθνών συνθηκών, ενώ υπήρξε καταδίκη των κινήσεων της Άγκυρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που τελικά έκανε την Τουρκία να υπαναχωρήσει, ίσως με κάποια ανταλλάγματα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει επίσης ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος της γειτονικής χώρας που θεωρείται υπεύθυνη για το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ οι «τσαμπουκάδες» του καθεστώτος Ερντογάν που αξιώνουν περιοδείες ανά την Ευρώπη για να αποσπάσουν το «ναι» στο δημοψήφισμα έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία.

Στη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Καμμένος και Φωκαΐδης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (μία συνάντηση με άτυπο χαρακτήρα αλλά πολύωρη και ουσιαστική) τέθηκαν τρόποι στρατιωτικής συνδρομής της Ελλάδας προς της Κύπρο, αλλά και η ενεργοποίηση συμμαχιών που έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια. Το προσεχές διάστημα πιθανόν να υπάρχουν και περισσότερες πληροφορίες για το πώς σχεδιάζεται να οχυρωθεί ο Ελληνισμός απέναντι στην Τουρκία του παρανοϊκού Ερντογάν.

Για την ιστορία θυμίζουμε πώς από τις αρχές του 2000 το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου απαξιώθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη και τελικώς καταργήθηκε. Οι ασκήσεις «Νικηφόρος-Τοξότης» από στρατιωτικές μετατράπηκαν σε… επί χάρτου μέχρι που σβήστηκαν εντελώς από το χάρτη. Αντίστοιχα, η Τουρκία κατάργησε την άσκηση «Ταύρος» που έκανε με τις κατοχικές δυνάμεις.

Tags
Back to top button