Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η παγίδα που έστησαν στην κυβέρνηση Σόιμπλε-Τόμσεν, η απάτη του Α.Τσίπρα για να ψηφιστούν τα μέτρα και τα τρία σενάρια για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Στην παγίδα που είχαν στήσει Σόιμπλε και Τόμσεν έπεσε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup. Κατάφεραν επίσης με το να μην ληφθεί απόφαση για το χρέος να αναδείξουν την απάτη του Αλέξη Τσίπρα προς τους Έλληνες πολίτες. Όλα φαίνεται πώς θα κριθούν στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου και τα πιθανά σενάρια είναι τρία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρούσε την απόφαση για συμφωνία δεδομένη και τόνιζε πώς η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που υπέγραψε αν δεν υπάρξει μία ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο αγγίζει τα 320 δις ευρώ. Φαίνεται όμως πώς ήταν ένα αφήγημα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με στόχο ο κ. Τσίπρας να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στην ψήφιση των μέτρων των 4,9 δις ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και οι πολίτες της είναι φορτωμένοι με ένα 4ο μνημόνιο και οι υποσχέσεις των δανειστών έμειναν υποσχέσεις. Η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, η απόφαση για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει ληφθεί, η ελάφρυνση του χρέους αμφισβητείται και η αποδέσμευση της δόσης για τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Από εκεί λοιπόν που στο χθεσινό Eurogroup όλα θα λύνονταν, η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία έχει εκλογές σε τρεις μήνες και δεν θέλει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να δείξουν πώς κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα.

Τα τρία σενάρια της 15ης Ιουνίου

Τα σενάρια λοιπόν που υπάρχουν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι τρία. Το πρώτο και το πιο ευνοϊκό για την κυβέρνηση είναι στις 15 Ιουνίου, στο επόμενο Eurogroup, να ληφθεί μία συνολική απόφαση που θα αφορά στο χρέος, στο QE και στην αποταμίευση της δόσης. Η αλήθεια είναι πώς φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό, διότι αν ήταν θα είχε γίνει.

Το δεύτερο σενάριο είναι να δοθεί η δόση στην Ελλάδα, να αποφασιστεί η ένταξη της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έως εκεί. Είναι προφανές πώς μία τέτοια εξέλιξη είναι καταστροφική για την κυβέρνηση, αφού το αφήγημα της για το χρέος καταρρίπτεται ολοκληρωτικά. Υπάρχει όμως και το τρίτο και χειρότερο σενάριο. Αυτό να αποδεσμευτεί μόνο η δόση, να χαθεί το QE και το χρέος να πάει για μετά το 2018.

Η παγίδα Σόιμπλε-Τόμσεν

Οι εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις, που εκθέτουν την κυβέρνηση οφείλονται στο γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του και αν αυτός δεν συμφωνήσει σε κάτι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφασιστεί. Και στο χθεσινό Eurogroup λοιπόν, παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε τη στήριξη αρκετών ομολόγων του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κ.κ. Σόιμπλε και Τόμσεν κρατούσαν την μπαγκέτα, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να παίζει για ακόμη μία φορά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας.

Αφού λοιπόν αρχικά ήρθαν δύο σχέδια συμφωνίας τα οποία απορρίφθηκαν γιατί δεν έγιναν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά, μετά ήρθε ένα ακόμη, το οποίο ανέφερε πώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα διατηρηθεί στο 3,5% ως και το 2022, ενώ στη συνέχεια θα παρέμενε στο 2,2% ως το 2060. Ήταν ένα ακόμη σχέδιο το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, αφού υποθήκευσε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για πολλά ακόμη χρόνια.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έκλεισαν όταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έφερε ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο προέβλεπε ότι το ΔΝΤ θα συνέχιζε να παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η συμμετοχή του με δικό του μνημόνιο και χρηματοδότηση θα ενεργοποιείτο μόνον όταν θα άρχιζαν να εφαρμόζονταν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Δηλαδή, όχι πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.

Αυτό παρέπεμπε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην φάση μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, κάτι που θα αποκτούσε μοιραία τη μορφή τέταρτου προγράμματος. Οι δύο πρωταγωνιστές της χθεσινής βραδιάς, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν κάνει πάλι το… θαύμα τους. Κατάφεραν να εκτρέψουν τις διαδικασίες, να ακυρώσουν μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup και να στείλουν την μπάλα του χρέους… στην εξέδρα.

Για να φανεί μάλιστα πάλι ως κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, το όργανο των Γερμανών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έσπευσε να κατηγορήσει το Ταμείο, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί για μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος προς το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Κι για όλα αυτά η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου δηλώνει πώς η συνεδρίαση του Eurogroup δεν ήταν αποτυχία, αλλά η «μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο» των δανειστών. Αυτό που δεν έχει έχει καταλάβει είναι πώς έρχεται μόνο στης κυβέρνησης όταν είναι να ληφθούν νέα μέτρα.

Tags
Back to top button