Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η NASA κατέγραψε τον σκοτεινό ουρανό της Κεφαλονιάς - Πως εξηγείται το φαινόμενο

Ο «σκοτεινός ουρανός» στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τη NASA προκύπτει -ακούσια- από τις προσπάθειες πρόληψης της πυρκαγιάς.

Γιατί είναι σκοτεινός ο ουρανός πάνω από τον Εθνικό Δρυμό Αίνου;

Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου ιδρύθηκε το 1962 κυρίως για να προστατεύσει τα ελατοδάση του. Η παρακάτω εικόνα που κατέγραψε η NASA απεικονίζει το νότιο τμήμα του εθνικού πάρκου γύρω από το όρος Αίνος, αναφέρει η ιστοσελίδα cnn.gr. Αυτός ο ορεινός όγκος, μαζί με αυτόν του όρους Ρούντι στα βόρεια, αποτελούν το εθνικό πάρκο.

Το μεγαλύτερο μέρος πρασίνου στην περιοχή του πυρήνα του πάρκου είναι το κεφαλλονίτικο έλατο (Abies cephalonica) - ταξινομήθηκε ως νέο είδος, ενδημικό στην Ελλάδα, το 1838. Τα μαύρα πεύκα (Pnus nigra) συμπληρώνουν επίσης, διάφοροι τύποι θάμνων.

Κύρια απειλή για τα πάρκα αυτά αποτελεί η πυρκαγιά. Τα εύφλεκτα αυτά δέντρα αναπτύσσονται σε ένα θυελλώδες, ξηρό μικροκλίμα με άφθονα χόρτα που μπορούν να πυροδοτήσουν μια άνευ προηγουμένου φωτιά. Για την πρόληψη μιας τέτοιας φωτιάς, η πρόσβαση στο πάρκο τη νύχτα είναι περιορισμένη.

Τον Ιούνιο του 2023, το Εθνικό Πάρκο Αίνου έγινε το πρώτο διεθνές πάρκο σκοτεινού ουρανού στην Ελλάδα.

Πώς συμβάλλει ο σκοτεινός ουρανός στο οικοσύστημα του νησιού;

Ο σκοτεινός ουρανός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για πολλά από τα φυτά και τα νυκτόβια ζώα του νησιού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελού τα νεογνά χελωνών καρέτα - καρέτα που φωλιάζουν στις παραλίες, τα οποία μπορεί να αποπροσανατολιστούν από το τεχνητό φως.

Ο σκοτεινός ουρανός δίνει επίσης τη δυνατότητα παρατήρησης του ουρανού και των άστρων. Σημειώνεται ότι, το πάρκο φιλοξενεί εκδηλώσεις που ονομάζονται «αστρονύχτες» στις οποίες οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πάρκο τη νύχτα, δημιουργώντας μιας μοναδική εμπειρία κοντά στη φύση.

Tags
Back to top button