Το Δυρράχιο ήταν μία πόλη με ισχυρή οχύρωση και με πολύ ευνοϊκή τοποθεσία που ενίσχυε την άμυνά της, Δύο ήταν οι τρόποι πρόσβασης στην πόλη. Είτε από τα βορειοανατολικά μέσω του πορθμού της, είτε από την πλευρά της Εγνατίας Οδού.
Ο στρατός των Νορμανδών παρατάχθηκε κατά μήκος των τειχών της πόλης και ο στόλος στο λιμάνι της. Εκτός των στρατιωτών η πολιορκία θα γινόταν και με διάφορα πολεμικά μέσα της εποχής τα οποία οι Νορμανδοί είχανε φέρει μαζί τους, με σκοπό να ενισχυθεί η επίθεσή τους. Το όλο θέαμα είχε προκαλέσει το φόβο των κατοίκων του Δυρραχίου οι οποίοι κατάλαβαν πως σκοπός δεν ήταν μόνο τα λάφυρα, αλλά και η κατάκτηση της πόλης τους.
Εκείνος που προσπαθούσε με κάθε τρόπο ώστε η πόλη να μπορεί να αμυνθεί στους πολιορκητές, ήταν ο δούκας του Δυρραχίου, Γεώργιος Παλαιολόγος, ο οποίος μέσω επιστολών του προς τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ ενημέρωνε την όλη πολιορκητική πορεία στην πόλη του. Ο τελευταίος του έδωσε οδηγίες ώστε να κατασκευάσει εξαρχής τις επάλξεις των τειχών του Δυρραχίου, όπου επάνω θα τοποθετούνταν λιθοβόλες μηχανές.
Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα στο σήμερα
Τότε οι Δυρραχιώτες, απευθυνόμενοι προς τον Ροβέρτο Γυισκάρδο τον ρώτησαν για πιο λόγο κατέφθασε στην πόλη τους, κι εκείνος τους είπε πως ήθελε να επαναφέρει στο θρόνο του Βυζαντίου τον Μιχαήλ Ζ’. Ωστόσο ο μόλις είδανε τον Μιχαήλ άρχισαν να τον χλευάζουν.
Τον Ιούλιο καταφθάνει στο Δυρράχιο ο βενετικός στόλος, καθώς στην πόλη υπήρχαν πολλοί Βενετοί, ένας εξ αυτών γίνεται επικεφαλής σε 14 πολεμικά πλοία και σε 45 σκάφη.
Όπως αναφέρει η Άννα Κομνηνή στο έργο της «Αλεξιάδα», ο βενετικός στόλος βρίσκονταν αραγμένος στο ακρωτήρι της Παλλίας, βορειοδυτικά του Δυρραχίου, όπου λίγο μετά κατέφθασε ο Βοημούνδος, επιβάλλοντας στους Βενετούς να φωνάζουν υποσηρικκτές επευφημίες για τον δήθεν αυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ’ και τον Γυισκάρδο, ωστόσο εκείνοι δεν υπάκουσαν.
Ολυμπιακοί Αγώνες – Τοξοβολία: Έγραψε ιστορία η Ευαγγελία Ψαρρά
Με το σούρουπο, οι Βενετοί συγκροτήθηκαν ώστε να αντιπαραταχθούν στους Νορμανδούς και να τους νικήσουν. Την επόμενη ημέρα οι Νορμανδοί απαίτησαν και πάλι από τους Βενετούς την υποστήριξη στον ψευδοαυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ’, ωστόσο εκείνοι πάλι αρνήθηκαν, κάνοντας έτσι τους πρώτους να επιτεθούν.
Οι μέθοδοι των Βενετών, αλλά και η γνώση τους στις ναυμαχίες, απώθησαν τους Νορμανδούς και εν τέλει τους έδιωξαν. Λίγο αργότερα, κατά τις πεζικές μάχες, ο Γεώργιος Παλαιολόγος μαζί με την βυζαντινή φρουρά ρίχτηκαν στη μάχη.
Εν τέλει οι Βενετοί κατατρόπωσαν τους Νορμανδούς, οι οποίοι ωστόσο είχαν καταλάβει εύκολα την Αυλώνα, την Κέρκυρα, το Βουθρωτό καθώς και άλλα παραλιακά μέρη στο Ιόνιο.