Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η λίστα με τις πέντε τροφές που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής

Ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις επιλογές σας κατά τη διατροφή, καθώς ότι τρώτε ίσως έχουν επιρροή στη διάρκεια της ζωής σας.

Τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα προσφέρουν συνήθως διατροφικά οφέλη (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες) παρόμοια με τα φυσικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, αναφέρει η διαιτολόγος Καθρίν Ζεράτσκι, του Ινστιτούτου Mayo Clinic των ΗΠΑ.

Οπότε είναι καλύτερο να απέχετε από προμαγειρεμένα τρόφιμα, πέρα από άλλα προϊόντα που είναι επιβλαβή για την υγεία.

Προπαρασκευασμένο φαγητό

Η Ζεράτσκι συμβουλεύει να μην καταναλώνουμε «τρόφιμα ευκολίας» καθότι είναι αιτία θανάτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings.

«Η μεγάλη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με υψηλότερη θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό», καταλήγει το άρθρο.

Κόκκινο κρέας

Μία ακόμα διατροφολόγος από το ίδιο Ινστιτούτο, η Λίζα Τόρμποργκ, επισημαίνει πως είναι σημαντικό να μειώσουμε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων κρεάτων, στην διατροφή μας.

Επικαλείται ανάλυση έξι μελετών για την κατανάλωση αυτής της τροφής, στην οποία πάνω από 1,5 εκατ. άτομα συμμετείχαν, κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος από 5,5 έως 28 χρόνια.

«Η συνήθης κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων- ειδικά καρκίνο του παχέος εντέρου - και πρόωρο θάνατο», επισημαίνει η ειδικός.

Μπέικον, λουκάνικα, χοτ ντοκ, ζαμπόν και κρέας κονσέρβας είναι τροφές γεμάτες νάτριο, νιτρώδη άλατα και κορεσμένα λίπη.

Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά φαγητά, προκαλούν τύπου 2 διαβήτη και καρδιακά προβλήματα, τονίζει ο καρδιολόγος Στέφεν Κοπέτσκι, της κλινικής Mayo.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι «η κατανάλωση τηγανητών φαγητών σε καθημερινή βάση μπορεί να συντομεύσει τη ζωή σας», αναφέρει το The Mayo Clinic Minute.

Σύμφωνα με τον Κοπέτσκι, τα σώματά μας δεν έχουν σχεδιαστεί να τρώμε τέτοιου είδους προϊόντα. «Εάν έχεις μία μηχανή ντήζελ, μην βάζεις βενζίνη στο ρεζερβουάρ», προειδοποιεί.

Ζαχαρούχα τρόφιμα

Ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι τρώγοντας πολλά ζαχαρούχα φαγητά, αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη και πρόωρο θάνατο.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη δημοσιευμένη στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας να αποφεύγουμε να προσθέτουμε ζάχαρη, συστατικά που ενισχύουν την γλυκύτητα των τροφίμων και τις θερμίδες, από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης έως πιο υγιή, όπως αγάβη, χουρμάδες και ζαχαροκάλαμο.

«Η μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων ζαχάρων, συγκεκριμένα φρουκτόζης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη νοσηρότητα που σχετίζεται με τον διαβήτη και πρόωρο θάνατο», καταλήγει η έρευνα.

Αλκοόλ

Καταλήγοντας, οι γιατροί επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ.

Ακόμα και ένα ποτό την ημέρα, ακόμα κι αν είναι μικρό, ενέχει έναν κίνδυνο για δημιουργία καρκίνου, όπως πχ. του οισοφάγου.

Το πολύ αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα όπως παγκρεατίτιδα και ξαφνικό θάνατο εάν έχετε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι βλάβες στον καρδιακό μυ μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, νόσο του ήπατος, εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλική βλάβη.

Tags
Back to top button