Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (ένα κράτος δηλαδή της ΕΕ), κατά τη διάρκεια συνέντευξής του απάντησε σχετικά με την πληροφορία ότι η Κυπριακή Προεδρία ήλθε σε επαφή με τις Αρχές του Ισραήλ για την προμήθεια διμερώς εμβολίων.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα Κυριακή στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει:
«Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση».
Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ».
Τέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει κοινή γραμμή της ΕΕ για τους εμβολιασμούς και αν αυτό συνιστά διάσπασή της, ο κ. Αναστασιάδης απαντά αρνητικά: «Οχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».
Χθες ο υφυπουργός Προστασίας αρμόδιος για την Πολιτική Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε ανάρτησή του στο fb δήλωσε: «Υπάρχουν μόλις 7 χώρες παγκοσμίως που έχουν ξεπεράσει το 1% στους εμβολιασμούς, εκ των οποίων μόνο η Δανία (1,76%) ανήκει στην ΕΕ».
Και αυτό απαντά γιατί η Κύπρος δεν ζήτησε βοήθεια από την Αθήνα για τα εμβόλια, γιατί απλά η Ελλάδα με την πολιτική της τελευταίας δεκαετίας ουσιαστικά έχει "παραδώσει" στις τουρκικές ορέξεις την Λευκωσία (ακόμα και στρατιωτικά).
Επομένως η Κύπρος έχει εναποθέσει τις ελπίδες τις στο Ισραήλ και κανείς δεν μπορεί να την αδικήσει. Η εικόνα πάντως η Κύπρος να απευθύνεται για βοήθεια πρώτα στο Ισραήλ δεν είναι καθόλου καλή ειδικά για ένα ζήτημα πολύ πιο απλό όπως τα εμβόλια, πόσο μάλλον για πιο σοβαρά...