Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την έγκριση χρηματοδότησης του προγράμματος Modular και Multirole Patrol Corvette, που αφορά την Ευρωπαϊκή Κορβέτα στην επόμενη φάση, σύμφωνα με ξένο

Η Επιτροπή Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) ενέκρινε τη συνέχιση του Προγράμματος Modular και Multirole Patrol Corvette (MMPC) στη δεύτερη φάση του, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, ελπίζουμε ακόμα πιο ενεργά.

Η πρόταση για αυτή τη φάση υποβλήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023, από μια κοινοπραξία που αποτελείται από τρία μεγάλα ευρωπαϊκά ναυπηγεία: Navantia (Ισπανία), Fincantieri (Ιταλία) και Naval Group (Γαλλία), μαζί με την κοινοπραξία Naviris και Hydrus από την Ελλάδα.

Τέλος τα μετρητά στις συναλλαγές μας! Έτσι θα πληρώνουμε πλέον

Αυτή η φάση βασίζεται στις βάσεις που τέθηκαν από τις αρχικές συμβάσεις που υπογράφηκαν στις 24 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας του ΕΤΑ 2021.

Αυτή η φάση, υπό τη διαχείριση της OCCAR-EA και υπό την εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ), θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια (2025-2029) με μέγιστο προϋπολογισμό 154,5 εκατ. ευρώ.

Κατασκευή των πρώτων δύο πρωτότυπων μοντέλων

Στόχος είναι η ολοκλήρωση του Critical Design Review (CDR) και η περαιτέρω ανάπτυξη τουλάχιστον δύο πρωτοτύπων, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει διαφορετικές εκδόσεις της κορβέτας. Πρόκειται για τα μοντέλα Πολλαπλών αποστολών μάχης (Full Combat Multipurpose) και Μακράς ακτίνας δράσης (Long Range Multipurpose).

Αυτό το σχέδιο αντικατοπτρίζει την κοινή δέσμευση για τους στόχους ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, όπως περιγράφονται στο πλαίσιο Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση της δεύτερης φάσης με στόχο την υπογραφή νέων συμβάσεων έως το 2025

Αυτές οι συμφωνίες, που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΚ και τα τέσσερα συμμετέχοντα κράτη (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα), θα επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού και στην ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών, που θα επιτρέπουν στις νέες κορβέτες να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα αποστολών.

Η παραγωγή των δύο πρωτοτύπων στοχεύει να θέσει τα πρότυπα για τους μελλοντικούς εθνικούς στόλους, ενισχύοντας την διαλειτουργικότητα, την ευελιξία και την δυνατότητα υποδοχής νέων συστημάτων στις Κορβέτες αυτές και στο μέλλον.

Αυτή η φάση στοχεύει στην εδραίωση της ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, στη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικές οντότητες εκτός Ευρώπης, και στη δημιουργία μιας ισχυρής διακρατικής αλυσίδας εφοδιασμού της ΕΕ.

Καταδίωξη μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή της Φλόριντα- Τα Ρωσικά πλοία έφτασαν στο λιμάνι της Αβάνας

Το σχέδιο επιδιώκει σαφώς να μειώσει το κόστος ανά μονάδα επιφανείας, και να αναδείξει τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία ως ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των μη ευρωπαϊκών ομολόγων τους.

Τεχνικά δεδομένα

Η κορβέτα EPC έχει σχεδιαστεί για να έχει δυνατότητες  αρθρωτής ενίσχυσης, αν είναι ευέλικτη, επιτρέποντας την τοποθέτηση διαφόρων διαμορφώσεων που ταιριάζουν σε διαφορετικά προφίλ αποστολής.

Αρχικά, σχεδιάζονται δύο κύριες εκδόσεις: η έκδοση Πολλαπλών αποστολών μάχης (Full Combat Multipurpose) και Μακράς ακτίνας δράσης (Long Range Multipurpose).

Η ευρωπαϊκή Κορβέτα θα έχει μήκος περίπου 110 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 3.000 τόνους.

Ανάλογα με τις συγκεκριμένες εθνικές απαιτήσεις, αυτά τα σκάφη θα είναι εξοπλισμένα με διάφορα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων τρισδιάστατων ραντάρ, συστημάτων διαχείρισης μάχης και πυραύλων επιφανείαες-αέρος μικρού και  μεσαίου βεληνεκούς (SAM).

Κοιτάζοντας το μέλλον, η φάση ναυπήγησης της ευρωπαϊκής Φρεγάτας αναμένεται να ξεκινήσει περίπου το 2025, με τα πρώτα πλοία να παραδίδονται δυνητικά έως το 2030.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της αντικατάστασης αρκετών παλαιότερων κατηγοριών πλοίων στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού πολλών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος​​.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα για την απόκτηση μιας Κορβέτας με δυνατότητες Φρεγάτας

Η Ελλάδα διαθέτει αυτήν την στιγμή 13 Φρεγάτες και 19 ταχέα σκάφη έναντι 16 της Τουρκίας (η οποία κατασκευάζει σύγχρονα πολεμικά πλοία), με το πρόγραμμα αυτό, να αποτελεί τεράστια ευκαιρία μεταφοράς τεχνογνωσίας, αφού τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν τη δυνατότητα μετά την κατασκευή των ΤΠΚ κλάσης “Ρουσέν”.

Η χώρα μας, μέσω αυτού του προγράμματος που αφορά την δημιουργία ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού, έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει πολεμικά πλοία με ευρωπαϊκά κονδύλια, αποκτώντας παράλληλα και την αποκαλούμενη “κρίσιμη” τεχνολογία η οποία θα τα “συνοδεύει”.

Διαθέτουμε 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ( που αναμένουν εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής), ενώ ευρίσκεται σε αναμονή παραλαβής Τριών Γαλλικών Φρεγατών Belhara.

Η χώρα μας με την συμμετοχή της στα επιχειρησιακά προγράμματα της PESCO, έχει την δυνατότητα να ωφεληθεί και οικονομικά από τα ανωτέρω προγράμματα. Μιλάμε για τεράστια κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και του Προγράμματος για την Ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, από τα οποία μπορούμε ως χώρα να εκμεταλλευθούμε, την στιγμή που ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός είναι υπό πίεση, ενώ το κόστος και η τεχνολογική πολυπλοκότητα των οπλικών συστημάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί μέσω της προβλεπόμενης συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Tags
Back to top button