Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η κλιματική κρίση μας «σέρνει» στην φτώχεια - Καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές

Τα κύματα καύσωνα που σπάνε ρεκόρ, οι σοβαρές πλημμύρες και οι μεγάλες πυρκαγιές, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, έχουν ένα κολοσσιαίο τίμημα: μείωση περίπου 19% του παγκόσμιου εισοδήματος τα επόμενα 26 χρόνια.

Αυτό το οικονομικό χτύπημα δεν θα επηρεάσει μόνο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες και εταιρείες. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο κόσμος οδεύει προς αύξηση σχεδόν 3 βαθμών της υπερθέρμανσης του πλανήτη τον επόμενο αιώνα, ακόμη και με τις τρέχουσες κλιματικές πολιτικές και στόχους – και οι ερευνητές λένε ότι τα άτομα θα μπορούσαν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος.

Οι ερευνητές στη μελέτη της Τετάρτης, που δημοσιεύθηκε στο Nature, είπαν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος βραχυπρόθεσμα είναι αναπόφευκτος, ακόμα κι αν οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κρίσης τώρα.

«Αυτές οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες με την έννοια ότι είναι δυσδιάκριτες σε διαφορετικά μελλοντικά σενάρια εκπομπών έως το 2049», είπαν στο CNN δύο από τους ερευνητές της μελέτης από το Ινστιτούτο Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσνταμ, Maximilian Kotz και Leonie Wenz.

Προβλεπόμενο παγκόσμιο κόστος των ζημιών από την κλιματική αλλαγή μέχρι τα μέσα του αιώνα και το εκτιμώμενο κόστος εξομάλυνσης

 

Ωστόσο, λένε ότι οι άμεσες ενέργειες για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να ανακόψουν ορισμένες απώλειες μακροπρόθεσμα.

Ο Noah Diffenbaugh, καθηγητής και περιβαλλοντικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είπε ότι η οικονομική ζημιά από την κλιματική αλλαγή θα πάρει διαφορετικές μορφές. Όχι μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να οδηγήσουν σε δαπανηρές επισκευές σε κατεστραμμένες περιουσίες, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γεωργία, την παραγωγικότητα της εργασίας και ακόμη και τη γνωστική ικανότητα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κλιματική αλλαγή: Πόσο τη φοβούνται οι Έλληνες – Τι μέτρα παίρνουν για το περιβάλλον

Οι φτωχοί βλάπτονται περισσότερο

Ο Diffenbaugh, ο οποίος δεν συσχετίστηκε με τη μελέτη, είπε ότι ενώ η έρευνα που δείχνει τη συνολική επίδραση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντική, «ενσωματώνονται σε αυτές τις συγκεντρωτικές επιπτώσεις πολύ έντονες ανισότητες ως προς το ποιος επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή».

«Έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι συνολικά οι φτωχοί βλάπτονται περισσότερο», είπε. «Αυτό είναι πιθανό να συμβεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη που έχει ήδη συμβεί και τι είναι πιθανό να συμβεί ακόμη και με μικρές αυξήσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η μελέτη Nature εκτίμησε την οικονομική ζημιά διαφορετικών περιοχών. Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη αναμένεται να δουν χαμηλότερη μείωση εισοδήματος τα επόμενα 26 χρόνια στο 11%, σε σύγκριση με τη Νότια Ασία και την Αφρική κατά 22%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας ιστορικά μεγάλος ρυπαίνων , θα υποστούν μικρότερο οικονομικό πλήγμα από ορισμένες γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, δεν θα γλιτώσει από διαταραχές που προκαλούνται από έναν πλανήτη που θερμαίνεται – ειδικά νεότερες γενιές Αμερικανών.

Ένα διαφορετικό έγγραφο, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο Consumer Reports από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων ICF, εκτιμά ότι το προσωπικό κόστος ζωής της κλιματικής αλλαγής για ένα μωρό που γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 2024 θα μπορούσε να φτάσει τα 500.000 δολάρια.

 

Tags
Back to top button