Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Η Κυβέρνηση δείχνει να βάζει τα «κοράκια» των δανείων πάνω από τους πολίτες της

Άδειασε την κυβέρνηση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφορικά με τις αγοροπωλησίες δανείων.

Εμμέσως πλην σαφώς, διέψευσε τον ισχυρισμό της ότι κατέθεσε πρόταση για το δικαίωμα των δανειοληπτών και των εγγυητών να εξαγοράσουν το δάνειό τους πριν αυτό πωληθεί, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από τους θεσμούς.

Η Ελλάδα αποφάσισε

Στο τριπλό ερώτημα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη αν ήταν αίτημα των θεσμών να μην παρέχεται η παραπάνω δυνατότητα, αν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και εάν διαφωνεί η Κομισιόν με τη θεσμοθέτησή της (αν ναι, για ποιους λόγους), ο Γάλλος Επίτροπος επισήμανε πως οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη τόσο του αρχικού όσο και του αναθεωρημένου ν. 4354/2015. Πρόκειται για το λεγόμενο νόμο Σταθάκη, με τον οποίο άνοιξε ο δρόμος για την πώληση εξυπηρετούμενων και μη δανείων.

«Το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Επιτροπής, η οποία ενεργεί εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τραπέζης της Ελλάδος οριοθετεί το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και θέτει τους στόχους που πρέπει να επιδιωχθούν, ενώ η επιλογή των μέτρων και των μεθόδων εφαρμογής επαφίεται στις ελληνικές αρχές», υποστήριξε χαρακτηριστικά στην απαντητική του επιστολή.

Αντίστοιχο ερώτημα είχε θέσει και η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα, στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν αποδέχτηκαν πως έβαλαν οι θεσμοί οιονδήποτε περιορισμό. Ο «Ε.Τ.» είχε αναδείξει το θέμα σε παλαιότερο φύλλο του (25.4.2017), δημοσιεύοντας, μάλιστα, και τη σχετική απαντητική επιστολή του κ. Γιούνκερ.

Αβάσιμο επιχείρημα

Στο ερώτημα «για ποιο λόγο δεν νομοθετείτε το δικαίωμα προτεραιότητας των Ελλήνων στην εξαγορά των δανείων τους έναντι των funds, εφόσον καμία μνημονιακή δέσμευση δεν εμποδίζει αυτή τη δυνατότητα;», αρμόδια στελέχη του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είχαν απαντήσει τότε στον «Ε.Τ.» πως η ανάληψη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας έχει «απαγορευτεί» ρητά από τους θεσμούς, διότι «προστατεύει-καλλιεργεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές». Κι αυτό αφού, όπως εξήγησαν, ο οφειλέτης θα μπει στον «πειρασμό» να μην ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, προκειμένου να… κοκκινίσει το δάνειό του για να το εξαγοράσει σε χαμηλότερη τιμή. Θέση, ωστόσο, που καταρρίπτεται από τον ίδιο το νόμο, ο οποίος προβλέπει «σφυρί» όχι μόνο για κόκκινα, αλλά και για τα ενήμερα δάνεια.

Σημειώνεται πως για το αυτονόητο δικαίωμα του δανειολήπτη και των εγγυητών να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς του δανείου, στο οποίο εμπλέκονται, με προτεραιότητα έναντι των funds έχει συσταθεί ένα ψήφισμα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Avaaz.org, με τις υπογραφές των πολιτών που το στηρίζουν να υπερβαίνουν σήμερα τις 113.000.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Tags
Back to top button