Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους δανειστές αλλά αυτοί αρνούνται να στείλουν τους εκπροσώπους τους στην Αθήνα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Αυτό καταδεικνύει και το πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και αγεφύρωτο το χάσμα.
Όπως οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παραδέχθηκαν κατά την ενημέρωση των βουλευτών των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στη μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ ή στα 6.000 ευρώ στην καλύτερη, στην περικοπή των συντάξεων σε 900.000 συνταξιούχους και στη διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018.
Μόνο αυτά τα τρία μέτρα ισοδυναμούν με «ενταφιασμό» των εισοδημάτων των πολιτών. Όλων των πολιτών. Από τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες (αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εξοντωτικούς φόρους που επιβάλλονται στα μπλοκάκια) μέχρι και τους συνταξιούχους. Το μόνο λοιπόν που δεν θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να πανηγυρίζει για τη συμφωνία που κάνει και η οποία, όπως ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει, δεν θα επιβάλει ούτε ένα ευρώ λιτότητας.
Παρά λοιπόν το… στριπτίζ που κάνει η κυβέρνηση μπροστά στους δανειστές, οι δανειστές δεν συγκινούνται (φαίνεται ότι έχουν συνηθίσει) και ζητούν ακόμη περισσότερα μέτρα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Μόνο και μόνο οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ΔΕΗ δείχνουν και τις πραγματικές επιδιώξεις των δανειστών. Θέλουν να βάλουν τα πάντα στο χέρι και να ελέγχουν ότι υπάρχει στην Ελλάδα.
Η στάση τους φάνηκε χθες και από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. Ο αναμενόμενος «λευκός καπνός» μετά και από αυτές τις παραχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση δεν βγήκε. Υπήρξε μόνο η σύσταση για επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, αλλά δεν προσδιορίστηκε πότε αυτό θα γίνει με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον «αέρα» και η ημερομηνία της 7ης Απριλίου.
Πηγές από τις Βρυξέλλες τόνιζαν επίσης πώς αν χαθούν και οι επόμενες ημέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα τότε πάμε για Μάιο και βλέπουμε. Θα έχουν ήδη μεσολαβήσει οι εκλογές στη Γαλλία και τα δεδομένα μπορεί να είναι και πάλι διαφορετικά.
Αξίζει ωστόσο να επισημανθούν τις θυσίες που έχει ετοιμάσει για τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση και οι «Θεσμοί» τους ξεπερνούν αρνούμενοι να κλείσουν άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ πρώτον και σημαντικότερον θα διατηρηθούν τα πλεονάσματα 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το φορολογικό έχει κλείσει με το αφορολόγητο να πέφτει στα 5.900 – 6.000 ευρώ ενώ το «τσεκούρι» στις συντάξεις θα αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους από σύνολο 2,5 εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν τις συντάξεις των ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ, ακολουθούν οι συντάξεις του Δημοσίου και τέλος του ΙΚΑ.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εκτίμησαν πώς με τα μέτρα αυτά είναι αισιόδοξοι πώς θα κλείσει το SLA (Staff level Agreement) σήμερα Παρασκευή και θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Κάτι τέτοιο ωστόσο διαψεύστηκε μετά την συνεδρίαση του EuroWorking Group και δεν φαίνεται πολύ πιθανό.
Η γκρίνια στην ΚΟ των ΑΝΕΛ ήταν πολύ μεγάλη, όπως άλλωστε και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται ήδη αν θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα της συμφωνίας από τη Βουλή, όποτε και εφόσον αυτή βεβαίως κλείσει. Να σημειωθεί πώς εξαιτίας της κόντρας για την ΔΕΗ, αλλά και των επώδυνων μέτρων που έρχονται αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι. Γεγονός σπάνιο.
Για να ξεπεράσουν τη δυσαρέσκεια των βουλευτών των ΑΝΕΛ οι δύο βουλευτές επιχείρησαν να επικεντρώσουν στα «αντίμετρα» μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29%, η μείωση φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ μόλις 200 εκατ. ευρώ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και η χορήγηση επιδομάτων για βρεφονηπιακούς σταθμούς, 1ο και 2ο τέκνο, θέρμανσης και ενοικίου.
Η διαφορά όμως είναι πώς τα «αντίμετρα» δεν έχουν συμφωνηθεί, είναι καθαρά προτάσεις της κυβέρνησης και κανείς δεν ξέρει πότε θα εφαρμοστούν. Επίσης, το μεγάλο ερώτημα είναι, αν το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει πώς επιστρέφουν χρήματα στον ελληνικό λαό και δεν υπάρχει λιτότητα ούτε ενός ευρώ γιατί τα παίρνει αρχικά από τις τσέπες τους για να τα γυρίσει από την άλλη; Η απάντηση είναι προφανής.