Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Η Κίνα δημιουργεί το απόλυτο μπλόκο στις υποκλοπές

Kυβερνητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν μια κβαντική σύνδεση οπτικών ινών για επικοινωνίες που κανείς δεν θα μπορεί να υποκλέψει. H Κίνα συνεχίζει να πρωτοπορεί και να στρώνει το δρόμο για την ανάπτυξη του λεγόμενου «κβαντικού Διαδικτύου»
Το δίκτυο που αναπτύσσεται στην ανατολική πόλη του Τζινάν ουσιαστικά προσφέρει τη δυνατότητα κβαντικής κρυπτογράφησης των μηνυμάτων.
Στα σημερινά δίκτυα, ένας χρήστης μπορεί να διαβάσει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα μόνο αν γνωρίζει το λεγόμενο «κλειδί» της κρυπτογράφησης, το οποίο είναι συνήθως μια μεγάλη ακολουθία αριθμών. Για να υποκλέψει κανείς το μήνυμα πρέπει να βρει το σωστό κλειδί λύνοντας ένα πολύπλοκο μαθηματικό πρόβλημα.
Με την ισχύ των υπολογιστών ολοένα να αυξάνεται, γίνεται όλο και πιο εύκολο να δοκιμάσει κανείς αρκετούς συνδυασμούς μέχρι να βρει τον σωστό. Αν κανείς έχει στη διάθεσή του αρκετή επεξεργαστική ισχύ και αρκετό χρόνο, μπορεί τελικά να βρει τη σωστή αριθμητική αλληλουχία.
Η λύση στο πρόβλημα είναι η κβαντική κρυπτογράφηση, το μήνυμα κωδικοποιείται στις κβαντικές καταστάσεις υποατομικών σωματιδίων όπως τα φωτόνια. Σύμφωνα με μια βασική αρχή της κβαντομηχανικής, είναι αδύνατο να καταγράφει κανείς τις κβαντικές ιδιότητες ενός σωματιδίου χωρίς να τις διαταράξει.
Και αυτό σημαίνει ότι ένας ωτακουστής που παρεμβάλλεται ανάμεσα στον αποστολέα και τον παραλήπτη του μηνύματος θα γινόταν αμέσως αντιληπτός.
Όπως αναφέρει το BBC, το δίκτυο στο Τζινάν θα εξυπηρετεί περίπου 200 χρήστες από τον στρατό, την κυβέρνηση και εταιρείες ενέργειας.
Ανάλογα δίκτυα υπάρχουν και στην Ευρώπη και την Κίνα, λειτουργούν όμως μόνο σε πειραματικό επίπεδο.
Η Κίνα, αντίθετα, έχει ήδη δημιουργήσει μια κβαντική γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Σαγκάη.
Έχει επίσης εκτοξεύσει τον πρώτο δορυφόρο κβαντικών επικοινωνιών, ο οποίος πέτυχε τον Ιούνιο ρεκόρ απόστασης στη μετάδοση κβαντικών δεδομένων.

Tags
Back to top button