Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Η Google κάνει πραγματικότητα τη βελτίωση εικόνας που βλέπουμε σε ταινίες

Πρέπει να είναι άπειρες οι αστυνομικές ταινίες και σειρές που έχουμε δει, όπου ένα θολωμένο πλάνο μιας κάμερας ασφαλείας “καθαρίζεται” ως δια μαγείας αποκαλύπτοντας το πρόσωπο, την πινακίδα ή κάποιο αντικείμενο ενδιαφέροντος.

Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο άνηκε μέχρι πρότινος στη σφαίρα της φαντασίας και του…Hollywood.

Η νέα τεχνητή νοημοσύνη της Google όμως το κατάφερε, προσθέτοντας λεπτομέρειες στην αρχική εικόνα οι οποίες δεν υπήρχαν, πρακτικά μαντεύοντας τι υπάρχει μεταξύ των κενών των pixels. Η τεχνική ονομάζεται φυσική σύνθεση εικόνας και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπερ-ανάλυση εικόνας. Η AI ξεκινά με μία μικρή θολή εικόνα 64x64 pixels και καταλήγει σε μία καθαρή εικόνα ανάλυσης 1024x1024.

Πρακτικά η Google χρησιμοποιεί δύο AI εργαλεία. Το πρώτο είναι το SR3, το οποίο προσθέτει θόρυβο σε μία εικόνα και έπειτα αναστρέφει τη διαδικασία για να την καθαρίσει.

Τα diffusion μοντέλα λειτουργούν αλλοιώνοντας τα δεδομένα εκπαίδευσης προσθέτοντας σταδιακά θόρυβο Gaussian, εξαλείφοντας τις λεπτομέρειες στα δεδομένα μέχρι να γίνει όλο θόρυβος και τότε εκπαιδεύεται ένα νευρωνικό δίκτυο για να αναστρέψει τη διαδικασία αλλοίωσης. – Chitwan Saharia, software engineer, Google Research

Το δεύτερο εργαλείο είναι το CDM το οποίο αναβαθμίζει την ποιότητα των εικόνων που προέρχονται από diffusion μοντέλα όπως το SR3. Παίρνει δηλαδή τα βελτιωμένα μοντέλα και δημιουργεί μεγαλύτερης ανάλυσης εικόνες.

Tags
Back to top button