Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον διάσημο Αιγύπτιο αρχιτέκτονα H.Fathy για τα 117 χρόνια από τη γέννησή του (βίντεο)

Η Google τιμά σήμερα τον διάσημο Αιγύπτιο αρχιτέκτονα Hassan Fathy, αφιερώνοντάς του το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 117 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Fathy, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 23 Μαρτίου 1900, έγινε γνωστός για τις πρωτοποριακές μεθόδους του, σεβόμενος πάντα την παράδοση. Ήταν μία ιδιαίτερη προσωπικότητα με πολλά ταλέντα. Από μηχανικός, μουσικός μέχρι ποιητής και εφευρέτης, σχεδίασε τουλάχιστον 160 ξεχωριστά έργα, από σχολεία, θέατρα μέχρι και χώρους λατρείας και αναψυχής.

Ερεύνησε αρχαίες μεθόδους κατασκευής κτηρίων ενώ συνήθιζε να εργάζεται με παραδοσιακά υλικά, όπως λάσπη και χώμα ενώ έδωσε ιδιαίτερη βάση στην τεχνική της παγίδευσης του αέρα έτσι ώστε να υπάρχει ένας φυσικός κλιματισμός στο εσωτερικό του σπιτιού. Πέρα από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ο Fathy είχε εμπιστοσύνη στη δύναμη της κοινότητας να φροντίζει τον εαυτό της.

Το έργο του εντός και εκτός Αιγύπτου ενέπνευσε αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο να βρουν πρωτοποριακούς τρόπους με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις και τα τοπικά αγαθά. Ήταν πεπεισμένος ότι η Αίγυπτος μπορούσε να κοιτάξει στο παρελθόν για να δημιουργήσει ένα αξιόλογο μέλλον.

Το 1957, απογοητευμένος από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, μετακόμισε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε με διεθνείς σχεδιαστές. Στο Κάιρο επέστρεψε το 1963 όπου έζησε και εργάστηκε για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο Hassan Fathy πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 1989.

Tags
Back to top button