Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η ερμηνεία της Le Monde για τα αποτελέσματα του 1ου γύρου των Γαλλικών εκλογών

Στην προσπάθεια κανείς να ερμηνεύσει το πώς διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σαφές ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί η μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των όσων ψήφισαν τους υποψηφίους--πέρα από την γεωγραφική κατανομή τους. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos-Sopra ασχολήθηκε ακριβώς με αυτήν την ένδειξη σε έρευνα που πραγματοποίησε στο διάστημα 19-22 Απριλίου και δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Le Monde.

Από το δείγμα των 4.698 προσώπων που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, προκύπτει πως τον κεντρώο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν, που πρώτευσε σε τούτον τον γύρο, ψήφισε μεγάλος αριθμός στελεχών επιχειρήσεων (34%), καθώς κι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες (27%). Αμφότερα επαγγέλματα που κλείνουν την πόρτα στην Μαρίν Λεπέν (13 και 18% στις αντίστοιχες κατηγορίες). Απεναντίας την Λεπέν ψήφισε αρκετά μεγάλος αριθμός εργατών (36%), έναντι ενός ποσοστού μόλις 17% που δήλωσε πως θα ψήφιζε τον πρώην υπουργό Οικονομίας.

Επίσης υπέρ του Μακρόν ψήφισε το 32% των πολιτών με υψηλό εισόδημα (άνω των 3.000 ευρώ τον μήνα), ομάδα στην οποία η Λεπέν έχει απήχηση μόλις κατά 14%. Η εικόνα ανατρέπεται τελείως αναφορικά με τα εισοδήματα κάτω των 1.250 ευρώ: εκεί την Λεπέν προτιμά το 32% και μόλις 12% τον Μακρόν.

Η προσωπικότητα του Μακρόν έλκει περισσότερο τους έχοντες πτυχίο (30%), ενώ αντίθετα η Λεπέν είναι ελκυστική σε κοινωνικές ομάδες με μεσαία και χαμηλή μόρφωση (30%).

Ένα άλλο στοιχείο της έρευνας, που δείχνει τη σαφή γενεαλογική διαφορά που χωρίζει τους ψηφοφόρους των υποψηφίων στον πρώτο γύρο είναι το εύρημα που αφορά τον μεγάλο ηττημένο των εκλογών, τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Ipsos-Sopra, το 46% των πολιτών άνω των 70 ετών ψήφισε τον δεξιό υποψήφιο, ενώ αντίθετα μόλις το 9% των ηλικίας 18-24 ετών και το 8% των ηλικίας 25-34 ετών έδειξαν προτίμηση στο πρόσωπό του.

Αντιθέτως, ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λυκ Μελανσόν, είναι εκείνος που περισσότερο απ' όλους προσελκύει την ψήφο των νέων: 31% στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 18-24 ετών.

Όσον αφορά τους δύο τελικούς διεκδικητές, οι ηλικιακές κατηγορίες που τους προτίμησαν είναι σχετικώς ομοιογενείς. Τον Μακρόν προτίμησε το 29% των ηλικίας 25-34 ετών, το 21% των 35-49 ετών, το 22% στους 50-59 ετών και το 26% στο φάσμα 60-69 ετών. Από την πλευρά της η Λεπέν είχε απήχηση στο 23% του φάσματος μεταξύ 25-34%, στο 29% του 35-49 ετών, του 26% των ηλικιών 50-59 ετών και στο 19% των ηλικιών 60-69 ετών.

Πηγή: Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button