Η Ελλάδα σκοπεύει να μετατρέψει τα νησιά σε… φρεγάτες, απαντώντας στο «κρεσέντο» προκλήσεων και ναυπηγήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία για λογαριασμό του στόλου μας. Συγκεκριμένα, στο πλάνο εντάσσονται αντιπλοϊκοί πύραυλοι κι όχι μόνο, καθώς θα καλύπτονται από κατά τόπους αντιαεροπορικούς και αντί–drone θόλους, σπαρμένους σε όλο το Αιγαίο και ειδικά το Ανατολικό, που η Άγκυρα θέλει αποστρατιωτικοποιημένο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων».
Σύμφωνα με το , στο Υπουργείο Άμυνας φαίνεται να έχουν υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό το σκεπτικό των Κινέζων, οι οποίοι αντί να προχωρήσουν σε κοστοβόρες ναυπηγήσεις, κατασκεύασαν χιλιάδες φθηνούς και θανατηφόρους πυραύλους κατά πλοίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αμερικανικό στόλο και τα αεροπλανοφόρα του.
Φυσικά, επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει πυραυλική τεχνολογία, θα αναγκασθεί να αγοράσει δεκάδες αντιπλοϊκούς πυραύλους, που σε κάθε περίπτωση είναι πολύ φθηνότερη λύση από μία ναυπήγηση φρεγάτας.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη 13 φρεγάτες και 10 υποβρύχια και χτίζει τρεις φρεγάτες FDI, έχοντας «ανοίξει» τη συζήτηση για τέταρτη, ενώ, ακόμη δεν υπάρχει ορατή κατάληξη στις συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO, μία εκ των οποίων (η «Ύδρα») ανέλαβε αποστολές για δεύτερη φορά στην Ερυθρά Θάλασσα. Ύστερα από αγώνες, άρχισε να παραλαμβάνει τορπίλες βαρέος τύπου για τα «Παπανικολής» κι έχει παραλάβει τα τρία από τα επτά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo.
Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει ήδη δύο επάκτιες Συστοιχίες Κατευθυνόμενων Βλημάτων Exocet τοποθετημένες σε νησιά, που σε περίπτωση σύγκρουσης μπορούν να πλήξουν ότι προκύπτει από τα Δαρδανέλλια. Θα αποκτήσει, λοιπόν, επιπλέον πυραύλους κατά πλοίων με βεληνεκές από 180 έως 200 χιλιόμετρα σε επάκτιες συστοιχίες, που θα συμπληρωθούν από τους ισραηλινούς αντιαρματικούς αλλά και αντιαποβατικούς πυραύλους Spike NLOS.
Δεκαεπτά συστήματα αυτού του τύπου σε 34 οχήματα θα αποκτήσει πριν από το καλοκαίρι ο ελληνικός στρατός και η πλειοψηφία τους θα καταλήξει σε νησιά, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα. Κάθε εκτοξευτής διαθέτει τέσσερα βλήματα, με βεληνεκές που φθάνει τα 32 χιλιόμετρα. Επιπλέον πυραύλους αυτού του τύπου θα αποκτήσουν και το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία για τα ελικόπτερα Apache.
Με αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα δεν «κλειδώνει» απλώς το Αιγαίο, αλλά δημιουργεί και επιπλέον «πονοκέφαλο» στην Άγκυρα, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» κοντά στα παράλια της γείτονος χώρας, που «κρούει των κώδωνα του κινδύνου», υπενθυμίζοντας ότι το αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας είναι ολοζώντανο και απαράλλαχτο.