Η ιερή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας παραμένει για λαϊκό προσκύνημα έως και τις 13 Αυγούστου στον Ιερό Ναού Οσίου Αυξεντίου, Σταυρού Θεσσαλονίκης. Την εικόνα, η οποία έφθασε δια θαλάσσης από το Άγιος Όρος και την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, υποδέχθηκαν στο λιμάνι του Σταυρού, του Δήμου Βόλβης, με ιδιαίτερη επισημότητα και κατάνυξη, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.
Η Παναγία Τριχερούσα είναι το ιερό σύμβολο της Σερβικής Εκκλησίας, ενώ αποτελεί και την προστάτιδα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, του λεγόμενου Σέρβικου Μοναστηριού, στο οποίο βρίσκεται από τον 15ο αιώνα.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου Βόλβης, μαζί με τους Έλληνες πιστούς, πολλοί Ορθόδοξοι τουρίστες από τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα από τη Σερβία που παραθερίζουν στον Σταυρό, έσπευσαν για να προσκυνήσουν την εικόνα από τις πρώτες κιόλας ώρες.
Η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας αποτελεί μια από τις θαυματουργές απεικονίσεις της Θεοτόκου και η ιστορία της είναι μοναδική. Ονομάζεται «Τριχερούσα» καθώς στην εικόνα φαίνεται και ένα τρίτο ασημένιο- χέρι. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος το έτος 705-715, πολέμιος των Εικονομάχων, συκοφαντήθηκε στον χαλίφη της Συρίας Ουάλιδ, που διέταξε να του κοπεί το δεξί χέρι. Ο Άγιος ικέτευσε την Παναγία να τον θεραπεύσει και όταν το πρωί ξύπνησε και είδε ότι το χέρι του είχε αποκατασταθεί, έβαλε αργυρό ομοίωμα του χεριού του κάτω από το αριστερό μέρος της Εικόνας της Παναγίας.
Η εικόνα θεωρείται από τις πιο άριστα διατηρημένες παλαιές βυζαντινές εικόνες της Θεοτόκου και φέρει χρυσό επικάλυμμα με επικολλημένους χιλιάδες πολύτιμους λίθους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ