Η Δύση απομονώνει την Τουρκία. Μετά τις ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή έχουν τεταμένες σχέσεις με το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε η σειρά της Γερμανίας να αποφασίσει την απόσυρση των δυνάμεων της από την βάση του Ιντσιρλίκ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς η γειτονική χώρα ξεμένει από «συμμαχίες» και ερείσματα.
Η διατάραξη των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ πηγαίνει αρκετά πίσω και ιδίως όταν ο Ρ.Τ. Ερντογάν δεν έδωσε το «πράσινο φως» στις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τη βάση του Ιντσιρλίκ προκειμένου να πλήξουν στόχους στη Συρία. Η Ουάσιγκτον εκεί θεώρησε πώς έχασε μία μεγάλη ευκαιρία και έδωσε χρόνο στη Ρωσία να κινηθεί, να μετακινήσεις ισχυρές δυνάμεις στη Συρία και να αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής.
Οι ΗΠΑ δηλαδή, παρά τον αγώνα που έδωσαν μέσω και της κατασκευής του ISIS, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στην Μέση Ανατολή, υπέστησαν μία τεράστια ήττα, την οποία ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να διαχειριστούν. Έκτοτε κύλισε αρκετός χρόνος σε βάρος των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
Σε αυτό βοήθησε η αλαζονική στάση του Ρ.Τ. Ερντογάν και θα έλεγε κανείς πώς οι σχέσεις των δύο χωρών έγιναν πλέον συγκρουσιακές. Καθοριστικής σημασίας ήταν το ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως του Αμερικανούς ότι κρύβονται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αξιώνοντας την απομάκρυνση τους από την βάση του Ιντσιρλίκ. Η εν λόγω βάση χρησιμοποιήθηκε για την απογείωση των αεροσκαφών τα οποία επιτέθηκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις κατά το πραξικόπημα.
Οι Γερμανοί με τη σειρά τους επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το κενό στην περιοχή και πίστεψαν πώς οι Τούρκοι μπορούν να έχουν «μπέσα». Παρασύρθηκαν ωστόσο και αποφάσισαν να στείλουν δυνάμεις τους, χερσαίες και αεροπορικές στην Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν αρνήθηκε εκ των υστέρων σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους στρατιώτες τους. Είχε προηγηθεί και η πολιτική σύγκρουση των δύο χωρών για το μεταναστευτικό, αλλά και για τις παρακολουθήσεις.
Τελικώς, το Βερολίνο είδε και απόειδε με την αλαζονεία του Ερντογάν και αποφάσισε να αποσύρει και αυτή τα στρατεύματα της, μετά τις ΗΠΑ, από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Η γερμανική Βουλή ενέκρινε την απόσυρση των στρατευμάτων. Η απόφαση ελήφθη μάλιστα με πλειοψηφία, αφού από τους 569 ψήφισαν 461 υπέρ της μετακίνησης των 280 ανδρών, των 6 Tornado και των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού στην Ιορδανία.
Από τη στιγμή που η Γερμανία είναι μέλος του αμερικανικού συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, το Bundeswehr θα αναστείλει τις δραστηριότητές του για περίπου δύο μήνες. Οι επιχειρήσεις των γερμανικών αεροσκαφών αναμένεται να επαναληφθούν τον Οκτώβριο, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.
Η βάση του Ιντσιρλίκ είναι ότι είναι η Σούδα για την Ελλάδα και ίσως πιο σημαντική για την Τουρκία. Από τη στιγμή που οι αμερικανικές και γερμανικές δυνάμεις αποσύρονται σημαίνει πώς οι δύο αυτές χώρες, οι οποίες έχουν συμφέροντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, παύουν να έχουν και… υποχρεώσεις απέναντι στην Τουρκία. Με λίγα λόγια η ισχύς της γειτονικής χώρας που βασίζονταν στην υποστήριξη της Δύσης περιορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Είναι μία εξέλιξη η οποία μεταφράζεται σε ζημιά για την Τουρκία και αυτό φαίνεται από την στήριξη που παρέχουν οι Αμερικανοί στους Κούρδους. Τους στέλνουν βαρύ οπλισμό και δηλώνουν στα μούτρα του Ερντογάν επί της ουσίας ότι όταν ολοκληρωθεί η αυτονομία τους τότε θα τα πάρουν πίσω. Όταν δηλαδή θα υπάρχει αυτονομία των Κούρδων και οι ΗΠΑ θα έχουν δική τους στρατιωτική βάση στα εδάφη που θα ελέγχουν, τότε η Τουρκία θα έχει υποστεί ένα σοβαρότατο στρατηγικό πλήγμα.
Η εξέλιξη αυτή από την άλλη ευνοεί και την Ελλάδα, αφού οι Αμερικανοί θέλουν πάση θυσία την αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας.
Η κυβέρνηση πιθανότητα θα συνηγορήσει, αλλά κοιτάζει να δει πώς μπορεί να εξασφαλίσει και οφέλη. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν θα τα καταφέρει. Η ευκαιρία είναι δεδομένο πάντως πώς υπάρχει.