Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τινάζει στον αέρα τα συνταξιοδοτικά συστήματα

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο θα αντιμετωπίσουν τις επόμενες δεκαετίες μεγάλα προβλήματα σε σχέση με το συνταξιοδοτικό τους σύστημα. Ένα τρανό παράδειγμα είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας, όπου εμπεριέχει 42 ξεχωριστές κλίμακες ορίων συνταξιοδότησης, διαφορετικές για τους οδηγούς τραίνων και άλλες για σοπράνο της όπερας.


Την ίδια ώρα, η Γαλλία πλήττεται από απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή τις νέες μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση Μακρόν στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι η ελάχιστη σύνταξη 1.000 ευρώ (από το 2027) το μήνα για όλους και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια από τα 62, αναφέρει το newmoney.

Επομένως, το βασικό ζήτημα που καθιστά το σύστημα μη βιώσιμο είναι ότι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής των εργαζομένων με αποτέλεσμα οι εισφορές τους να μένουν στο ίδιο επίπεδο, ενώ να καταβάλλεται μεγαλύτερη δαπάνη για τις συνταξιοδοτικές τους ανάγκες.

Μάλιστα, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε αναλογία με τη γονιμότητα ή καλύτερα με την υπογονιμότητα που υπάρχει (1,5% παιδιά για κάθε γυναίκα), δυσχεραίνει το σύστημα και γέρνει την πλάστιγγα προς την «γήρανση» του πληθυσμού ανεβάζοντας το μέσο όρο.

Η συνταξιοδοτική κρίση που βιώνουν οι χώρες παγκοσμίως αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα, όχι τόσο επικίνδυνη όσο η κλιματική αλλαγή, αλλά με σαφείς συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το βιωτικό επίπεδο. Το 2019 ένας στους δέκα ανθρώπους θα συνταξιοδοτηθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το έτος 2070, η αναλογία θα είναι: ένας στους πέντε.


Βέβαια, η Αφρική για παράδειγμα δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα καθώς ο μέσος όρος ζωής δεν είναι τόσο υψηλός. Μεγάλο πρόβλημα εμφανίζεται στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία και την Ευρώπη. Η πιο «υψηλά ηλικιακή» χώρα είναι η Νότια Κορέα. Από την Ευρώπη, ξεχωρίζουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Πορτογαλία κ.α.

Tags
Back to top button