Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Η αρχαιότερη πόλη του κόσμου: Αυτή είναι η «Πομπηία» της Ελλάδας

Μπορεί να μην αντιστοιχίσουμε ποτέ την Ατλαντίδα σε κάποια πραγματική τοποθεσία, αλλά στην Ελλάδα βρίσκουμε μία εξίσου αρχαία κοινότητα, τη δική μας «Πομπηία» θα έλεγε κανείς.

Αυτή η βυθισμένη ελληνική πόλη βρίσκεται κοντά στα ανοιχτά της Ελαφόνησου, εδώ και 5.000 χρόνια περίπου, και ονομάζεται Παυλοπέτρι, θεωρούμενο η αρχαιότερη πόλη του κόσμου, απ' όσο γνωρίζουμε.

Η πόλη ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολα Φλέμινγκ και την ομάδα του, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τη δομή της.

Παυλοπέτρι: Η ελληνική Πομπηία

Έρευνες στο Παυλοπέτρι, που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, έχουν αποκαλύψει πως ήταν μία πλήρως λειτουργική κοινότητα.

Διέθετε διώροφα σπίτια, δρόμους, ακόμα και σύστημα διαχείρισης υδάτων. Εντοπίζονται εκεί σήμερα τουλάχιστον 15 κτήρια, σε βάθος 3 με 4 μέτρων, στη βραχονησίδα που καταλαμβάνει.

Η αρχαία ελληνική ευχή της μάνας που έχει μόνο φωνήεντα

Πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Αρχικά οι απαρχές του είχαν τοποθετηθεί περί το 1600-1100 π.Χ. αλλά μετέπειτα έρευνες αποκάλυψαν ότι κατοικείται πριν από το 2800 π.Χ.

 

Πιθανολογείται δε ότι βυθίστηκε κάπου στο 1000 π.Χ. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει και μία ακμάζουσα πολιτισμική πτυχή, καθώς η πόλη λειτουργούσε ως κέντρο κλωστοϋφαντουργίας.

Στην περιοχή βρέθηκαν πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη, γεγονός που προδίδει πως η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι.

Θεωρείται επίσης ότι το Παυλοπέτρι καταβυθίστηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε το Γύθειο, όταν κατέρρευσε το ακρωτήρι όπου ανήκε, κατά τον οποίο πήρε την τελική της μορφή η Ελαφόνησος.

 

Tags
Back to top button