Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η «ανατομία» ενός τυφώνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες, βίντεο)

To 2017 έχει αποδεχθεί χρονιά έντονων καιρικών φαινομένων. Τροπικές καταιγίδες και τυφώνες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στο διάβα τους. Ο Χάρβεϊ, η Ίρμα και η Μαρία, οι τρεις τελευταίοι τυφώνες που χτύπησαν τις ΗΠΑ και νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού, αποδείχθηκαν σημαντικά τεστ για τις τοπικές κυβερνήσεις. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η καταιγίδα Οφηλία, που θα «χτυπήσει» τη Βρετανία σήμερα, Κυριακή, και αύριο.


Η Οφηλία θα φτάσει στο νησί εντός της ημέρας με ισχυρές ριπές ανέμων και θα προκαλέσει μία από τις σφοδρότερες καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ποτέ, παρότι η ένταση της θα έχει εξασθενήσει σημαντικά μέχρι να φτάσει στην Ιρλανδία.

Όπως προειδοποίησε το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων «η Οφηλία αναμένεται να μεταβληθεί σε μετα-τροπικό κυκλώνα, με δύναμη τυφώνα, καθώς θα πλησιάζει την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οφηλία: Αντιμέτωπη με τη χειρότερη καταιγίδα της δεκαετίας η Βρετανία

Το «χτύπημα» της Οφηλίας, συμπίπτει χρονικά με την συμπλήρωση 30 χρόνων από την «Μεγάλη Καταιγίδα» του 1987, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 18 ανθρώπων και ζημιές ενός δισεκατομμυρίων στερλινών στη Βρετανία.

Τα σημαντικά χαρακτηριστικά των τυφώνων

Η λέξη τυφώνας και όσα συνοδεύουν το καταστροφικό φυσικό φαινόμενο θα ακούγονται πολύ συχνά από εδώ και πέρα, όπως διαπιστώνει το CNNi, που επιχειρεί μία ανάλυση όλων εκείνων των στοιχείων που αφορούν τους τυφώνες και την εμφάνισή τους που πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει.


Το «μάτι» του τυφώνα: Είναι το επίκεντρο της καταιγίδας. Αν είσαι στο «μάτι» του τυφώνα μπορείς να παρατηρήσεις το φαινόμενο του «σταδίου». Τι είναι αυτό; Τα σύννεφα συγκεντρώνονται με τέτοιο τρόπο που δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο κέντρο ενός κλειστού γηπέδου.

Το τοίχωμα του «ματιού»: Αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο κομμάτι του τυφώνα. Είναι η περιοχή όπου πνέουν οι πιο ισχυροί άνεμοί του. Αυτοί οι άνεμοι κατατάσσουν τον τυφώνα σε κάποια κατηγορία της κλίμακας Σαρίφ – Σίμπσον.
Οι άνεμοι του τυφώνα: Όσο απομακρύνεσαι από το «μάτι» του τυφώνα οι άνεμοι εξασθενούν. Μόλις λίγα μίλια μακριά από το κέντρο, η ισχύς των ανέμων είναι σημαντικά ασθενέστερη.

Άνεμοι τροπικής καταιγίδας: Αυτοί οι άνεμοι γίνονται αισθητοί εντός του πεδίου του τυφώνα, αλλά δεν είναι το ίδιο επικίνδυνοι με αυτούς που πνέουν στο τοίχωμα του «ματιού». Όμως προσοχή, είναι και αυτοί ισχυροί.

Εξωτερικές ζώνες: Είναι κυκλικές ζώνες όπου σημειώνεται έντονη βροχόπτωση, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και για πολλές μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα. Αυτές οι ζώνες προκάλεσαν τις σφοδρές βροχοπτώσεις στο Χιούστον μετά τον Χάρβεϊ.


Ο τυφώνας Μαρία

Η κλίμακα Σαρίφ – Σίμπσον

Ακούγεται συχνά όταν γίνεται αναφορά στην ένταση του τυφώνα, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστούν τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας της κλίμακας.

Κατηγορία 1: Άνεμοι ταχύτητας 74 έως 95 μιλίων ανά ώρα (Μικρές καταστροφές)
Κατηγορία 2: Άνεμοι ταχύτητας 96 έως 110 μιλίων ανά ώρα (Σημαντικές καταστροφές – Μπορεί να ξεριζώσει δέντρα και να σπάσει παράθυρα)
Κατηγορία 3: Άνεμοι ταχύτητας 111 έως 129 μιλίων ανά ώρα (Πολύ έντονο αποτέλεσμα – Μπορεί να καταστρέψει παράθυρα και πόρτες)
Κατηγορία 4: Άνεμοι ταχύτητας 130 έως 156 μιλίων ανά ώρα (Μεγάλες καταστροφές – Μπορεί να παρασύρει οροφές)
Κατηγορία 5: Άνεμοι ταχύτητας 157 και άνω (Ολέθριο αποτέλεσμα – Μπορεί να «σηκώσει» ολόκληρα σπίτια και να καταστρέψει κτίρια)


Το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα από τον Άγιο Μαρτίνο

Για να σχηματιστεί ένας τυφώνας απαιτεί τον συνδυασμό υψηλής θερμοκρασίας του νερού, υγρασίας στον αέρα και ανέμων. Χάρις στην ζεστή επιφάνεια στα νερά των ωκεανών, το 2017 έχει αναδειχθεί σε μία χρονιά «εφιάλτη» για φυσικές καταστροφές τέτοιου είδους.

Tags
Back to top button