Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η αναφορά-σοκ που κλόνισε τις ΗΠΑ: Γιατί οι Αμερικανοί έφυγαν από το Αφγανιστάν & έστησαν επιχείρηση "Σαϊγκον 2" (βίντεο)

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Παγκόσμιες εξελίξεις σηματοδοτεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Μια αποχώρηση που συνοδεύεται από εικόνες “Σαϊγκόν 2” και θα εμπλέξει άμεσα Τουρκία, Ελλάδα, Ρωσία, Κίνα και Ιράν.

Αυτό που βλέπουμε στο Αφγανιστάν είναι το πρώτο ημίχρονο της αναδιοργάνωσης που επιχειρούν οι ΗΠΑ βλέποντας να χάνουν την παγκόσμια ηγεμονία. Το δεύτερο ημίχρονο αφορά άμεσα την περιοχή μας.

Αμερικανοί αναλυτές ρίχνουν την ευθύνη στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ λέγοντας πως “δεν υπήρχε καλή πληροφόρηση με συνέπεια οι Ταλιμπάν να μας αιφνιδιάσουν”.

Mιλούν ξεκάθαρα για μια “συμφορά” και μια “μεγάλη αποτυχία των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών”.

Είναι όμως έτσι; Ας δούμε πραγματικά πότε και γιατί πάρθηκε η απόφαση οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν.

Μπάιντεν-Μπλίνκεν: “Είναι προς το συμφέρον μας να φύγουμε από το Αφγανιστάν”

Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση που έγινε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τ. Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε προ ημερών “Δεν θα αναλάβετε κάποια ευθύνη για το αποτέλεσμα εάν οι Ταλιμπάν καταλήξουν ξανά να έχουν τον έλεγχο και οι γυναίκες καταλήξουν να χάσουν τα δικαιώματά τους;»

Η απάντηση του Τ. Μπάιντεν ήταν αφοπλιστική:

“Όχι δεν φέρω καμία ευθύνη. Καμία ευθύνη. Η ευθύνη που έχω είναι να προστατεύω τα αμερικανικά συμφέροντα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τις “εικόνες Σαϊγκόν 2 που παρακολουθεί ο πλανήτης στο Αφγανιστάν” αρνήθηκε τα πάντα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε κάθε σύγκριση μεταξύ της κατάστασης στην Καμπούλ και της πτώσης της Σαϊγκόν στο Βιετνάμ το 1975, επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ «επέτυχαν τους στόχους» του πολέμου στο Αφγανιστάν. «Αποδώσαμε δικαιοσύνη σε σχέση με τον Μπιν Λάντεν πριν από 10 χρόνια».

«Αυτό δεν είναι Σαϊγκόν», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο CNN.

«Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μια αποστολή και αυτή η αποστολή ήταν να τακτοποιήσουμε τον λογαριασμό με εκείνους που μας επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώσαμε αυτήν την αποστολή».

Όμως, το να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν επ’ αόριστον «δεν αποτελεί εθνικό συμφέρον μας», τόνισε ο Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα που θα άρεσε περισσότερο στους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας από το να μας δουν να εμπλακούμε στο Αφγανιστάν για 5, 10 ή 20 χρόνια επιπλέον», σημείωσε.

Δείτε το βίντεο

Γιατί παραπλάνησαν οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών την παγκόσμια κοινή γνώμη

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

  1. Γιατί οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών πήραν μέρος σε μια επιχείρηση παραπλάνησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης;
  2. Πώς γίνεται οι Ταλιμπάν να καταλαμβάνουν μέσα σε 4 ώρες την πρωτεύουσα ενώ η CIA και οι υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες σε αναλύσεις τους ανέφεραν πως απαιτούνται 60-90 ημέρες ;
  3. Γιατί εδώ και δύο μήνες, οι εικόνες της τακτικής και στρατηγικής κατάστασης στο Αφγανιστάν έρχονταν σε πλήρη αντιπαράθεση με ότι έλεγαν οι Αμερικανικές υπηρεσίες;
  4. Γιατί οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα η USAF δεν παρείχε αεροπορική υποστήριξη στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις;
  5. Γιατί επέτρεψαν όλος ο Αμερικανικός οπλισμός να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν;
  6. Γιατί οι ΗΠΑ πέταξαν 88 δισ. δολάρια και 20 έτη παραμονής στο Αφγανιστάν στον κάλαθο των αχρήστων; 88 δισ. δολάρια ξόδεψαν για εκπαίδευση και εξοπλισμό των Αφγανικών ΕΔ και της Αστυνομίας εδώ και δύο δεκαετίες.
  7. Γιατί η κεντρική κυβέρνηση του Αφγανιστάν έδωσε διαταγή “μη εμπλοκής” στις αφγανικές ΕΔ; «Τις τελευταίες ημέρες, δεν υπήρχαν φαγητό, νερό και όπλα», δήλωσε ένας στρατιώτης στη WSJ. «Δεν λάβαμε καμία βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση και έτσι η περιοχή έπεσε χωρίς μάχες» πρόσθεσε ο ίδιος.
  8. Οι Αμερικανοί γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα πως ο αφγανικός στρατός που πολεμούσε στο πλευρό των αμερικανικών στρατευμάτων διαμορφώθηκε για να ταιριάζει με τον τρόπο που λειτουργούν οι Αμερικανοί, δηλαδή συνδυασμός χερσαίων επιχειρήσεων με αεροπορική δύναμη.Μετά την απόφαση αποχώρησης του προέδρου Μπάιντεν, οι ΗΠΑ απέσυραν την αεροπορική τους υποστήριξη, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους  μισθοφόρους που εξυπηρετούν αεροσκάφη και ελικόπτερα του Αφγανιστάν.Αυτό σήμαινε ότι ο αφγανικός στρατός απλά δεν μπορούσε να επιχειρήσει πια. Τους “τράβηξαν δηλαδή το χαλί κάτω από τα πόδια”.Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με τον στρατό στο Νότιο Βιετνάμ τη δεκαετία του 1970, δήλωσε ο απόστρατος υποστράτηγος Ντάνιελ Μπόλγκερ, ο οποίος διοικούσε την αποστολή του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων το 2011-2013.

Δείτε εδώ το βίντεο

Η αλλαγή παγκόσμιας στρατηγικής των ΗΠΑ – Πότε αποφασίστηκε πραγματικά να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν

Η έλευση των Αμερικανών στο Αφγανιστάν πριν 20 χρόνια δεν είχε ποτέ να κάνει-πραγματικά- με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο στόχος ήταν η δημιουργία προκεχωρημένου φυλακίου στην “καρδιά” του Ευρασιατικού άξονα ώστε να εμποδιστεί η εξάπλωση της Κίνας και η ενεργειακή της αυτάρκεια.

Αυτή η στρατηγική 20ετίας κατέρρευσε επί εποχής ακόμη Ν. Τραμπ όταν και ενημερώθηκε πως οι Κινέζοι είχαν βρει ανεξάντλητες πηγές ενέργειας. 

Ο ασφυκτικός κλοιός γύρω από την Κίνα με προπύργιο στο Αφγανιστάν κατέρρευσε! Η Κίνα μέσω συμφωνιών με Ρωσία, Ιράν και των ΜEGA-Κοιτασμάτων που βρήκε καθιστούσε άχρηστη την πολιτική “ενεργειακού περιορισμού” που είχαν εφαρμόσει οι ΗΠΑ ελέγχοντας τους “ενεργειακούς διαδρόμους” στο Αφγανιστάν.

Τότε ακριβώς αποφασίστηκε επί Ν. Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Το εφάρμοσε τελείως άκομψα ο Τ. Μπάιντεν.

Η στενή Λωρίδα Γης και το Mega-Κοίτασμα

Οι Αμερικανοί μέσω του Διαδρόμου Βαχάν στο Αφγανιστάν μπορούσαν να πολιορκούν την Κίνα. Στην περιοχή δρα η Αλ Κάιντα και η οργάνωση ETIM (Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν) που απειλεί την ασφάλεια της Κίνας.

Το ανατολικό άκρο του Διαδρόμου Βαχάν συνορεύει με την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας και στην περιοχή αυτή υπάρχουν κατά μήκος φυλάκια του Κινεζικού Στρατού (PLA).

Στην περιοχή της Κίνας, Xinjiang, ανακαλύφθηκαν αρχικά ενεργειακά κοιτάσματα πάνω από 100 δισ. κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα μεγαλύτερα ακόμη ενεργειακά κοιτάσματα εντοπίστηκαν σε άλλα δύο σημεία.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 1 δισ. τόνους ενεργειακό απόθεμα.

Γι αυτό και μεταξύ 2018 και 2020 η Κίνα έλαβε την απόφαση να αυξήσει τη συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή Σιντζιάνγκ σε 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου PetroChina  “τρυπάει” σε τρεις τοποθεσίες, στο Letan 1, στο Tianwan 1 και στο Tianan -1.

Πηγές από την Κίνα κάνουν λόγο για “Mega” ενεργειακό κοίτασμα που άλλαξε τα δεδομένα στην γεωστρατηγική σκακιέρα.

 

 

 

 

Tags
Back to top button