Στελέχη με μακρά διαδρομή θεωρούν ότι υπάρχουν ευθύνες για την ήττα και πως πρέπει να γίνει μία μακρά, ειλικρινής, έστω και επώδυνη, συζήτηση στα όργανα της Κουμουνδούρου για τα αίτια της εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ από τη διακυβέρνηση της χώρας. Πολλά από τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι ο λεγόμενος «μετασχηματισμός» της παράταξης, όσο αναγκαία κι αν είναι η μετεξέλιξη, είναι ίσως ένα πρόσχημα για τη δημιουργία ενός νέου κομματικού στρατού, που θα αποκλείσει φωνές, θα περιορίσει κάποιες «ενοχλητικές» δυνάμεις και θα καταλήξει σε ένα μοντέλο αρχηγικού κόμματος.
Το γεγονός δε ότι εξελέγησαν βουλευτές στελέχη προερχόμενα από άλλους χώρους, που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά την τελευταία στιγμή, εξοργίζει ένα κομμάτι του κόμματος και της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας, που φοβάται ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει τη βάση για τη μετατόπιση της παράταξης προς το κέντρο.
Την ίδια ώρα πάντως η ηγεσία επιχειρεί να σηκώσει ήδη τους τόνους της αντιπολίτευσης, για να περιορίσει και τον εσωκομματικό θόρυβο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η κριτική για το νέο κυβερνητικό σχήμα εκδηλώθηκε αμέσως με τη σχετική ανακοίνωση και ήταν ιδιαίτερα σκληρή.
Για «κακή αρχή, ήδη από την πρώτη μέρα» σχολίασε η Κουμουνδούρου, που επισήμανε ότι «το νέο κυβερνητικό σχήμα της Ν.Δ, ούτε νέο είναι, ούτε μικρό κι ευέλικτο, όπως δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης». Το πρόβλημα κατά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι «πρώην υπουργοί της περιόδου 2012-14», καθώς και «μια σειρά εξωκοινοβουλευτικοί, νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες».