Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Γκούφι Jonathan Galindo - Γονείς προσοχή: Τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας κινδυνεύει

Ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί, με αφορμή το νέο σκοτεινό παιχνίδι με τον Γκούφι Jonathan Galindo, το οποίο παγιδεύει παιδιά και σταδιακά τα οδηγεί στην αυτοκτονία, προειδοποιούν τους γονείς για τα σημάδια που πρέπει να τους ανησυχήσουν, προκειμένου να καταλάβουν αν τα παιδιά τους κινδυνεύουν. 

Να σημειωθεί πως το εν λόγω παιχνίδι έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο υγείας, Πηνελόπη Μελίδου, η οποία μίλησε στο star.gr, υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών, που θα πρέπει να έχουν στο νου τους οι γονείς, ενώ όπως είπε συγκεκριμένο είναι και το προφίλ των παιδιών που πέφτουν θύματα στο διαδίκτυο.

«Κάθε παιδί που αφιερώνει χρόνο στο διαδίκτυο μπορεί να εμφανίσει διαφορετικές συμπεριφορές. Κάποιες φορές, είναι έντονες και θορυβώδεις που θα κινητοποιήσουν τους γονείς και, κάποιες άλλες, το παιδί μπορεί να μηχανευτεί τρόπους και συμπεριφορές που μπορεί να φανούν ‘’φυσιολογικές’’ και να μη κινήσουν υποψία», σημείωσε η ψυχολόγος.

Τα ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να προσέξει ο γονιός

  • Τα έντονα ξεσπάσματα, όπως είναι η εναντίωση και η επιθετικότητα στο άκουσμα ορίων στην πλοήγηση στο διαδίκτυο, αποτελεί ένα αρκετά ανησυχητικό σημάδι.
  • Οι έντονες αντιδράσεις σε συζητήσεις που αφορούν στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που αυτό κρύβει, αλλά και η έντονη αμφισβήτησή τους, πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς.
  • Ο φόβος, το απότομο τίναγμα και η έντονη ανάγκη για ιδιωτικότητα του παιδιού, τις στιγμές που περνά στο διαδίκτυο, αποτελούν άλλο ένα σημάδι.
  • Οι αλλαγές στη ρουτίνα του παιδιού. Για παράδειγμα, πρέπει να προσέξουν εάν παραμελεί τις σχολικές υποχρεώσεις ή παρουσιάζει αλλαγές στον ύπνο και τη διατροφή, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει ανησυχητικά αυξημένο ενδιαφέρον για το διαδίκτυο.
  • Οι αλλαγές στη συναισθηματική διάθεση του παιδιού. Τα παιδιά που ασχολούνται με τέτοιου είδους παιχνίδια, τείνουν να βιώνουν έντονο άγχος και φόβο, μήπως τους ανακαλύψουν, έντονο στρες, αλλά και πίεση από τα όσα τους ζητούνται (από τους υπεύθυνους του παιχνιδιού) να κάνουν.
  • Αιχμηρά αντικείμενα που τυχόν κρύβουν στο χώρο τους.

Συγκεκριμένο το προφίλ των παιδιών που εμπλέκονται

Όπως εξήγησε η κυρία Μελίδου, τα παιδιά που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους σκοτεινά παιχνίδια στο διαδίκτυο, παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά:

​«Πρόκειται για παιδιά με συγκεκριμένο προφίλ, που αποζητούν κατανόηση, αποδοχή, στοργή, προσοχή. Χρειάζονται χώρο και χρόνο, τα οποία παίρνουν μέσα από αυτό το παιχνίδι. Επιπλέον, παρουσιάζουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές επαφές και έχουν μεγάλη ανάγκη να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα. Γενικότερα, χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση».

Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με την ψυχολόγο, καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή της εμπλοκής ενός παιδιού σε τέτοιου είδους παιχνίδια είναι η επικοινωνία με το παιδί. Και αν οι γονείς διακρίνουν ανησυχητικά σημάδια, που δεν μπορούν να διαχειριστούν οφείλουν να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο, ώστε να λάβουν εξατομικευμένη βοήθεια.

Tags
Back to top button