Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Πατούλης: Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στον ιατρικό τουρισμό

Ο Γιώργος Πατούλης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γ. Τράγκα όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την περιφέρεια Αττικής, για την εποχή που ήταν πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για το Δήμο Αμαρουσίου και φυσικά την υγεία.


Αναφερόμενος στην μέχρι σήμερα πορεία του είπε: «Μετά από 31 χρόνια στην ιατρική και 23 χρόνια στην αυτοδιοίκηση τόλμησα να διεκδικήσω την περιφέρεια της Αττικής -προφανώς μέσα από μια διαδρομή στην αυτοδιοίκηση- η οποία μου έδωσε αφενός μεν χαρές αλλά και πάρα πολλές δυσκολίες και εμπειρίες που έπρεπε να αντιμετωπίσω.

Από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της ζωής μου ήταν και η προεδρία της κεντρικής Ένωσης δήμων Ελλάδος. Εκεί, για πέντε χρόνια ήμουνα ο πρόεδρος των δήμων της χώρας.

Όλοι αντιλαμβανόμασταν ότι ένα κράτος το οποίο δεν έδινε ή δεν δίνει ακόμα αυτά που πρέπει στο επίπεδο της αποκέντρωσης άρα της αποτελεσματικότητας της αυτοδιοίκησης υπέρ των πολιτών πρέπει να τεθεί υπόψιν για να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα στην περιφέρεια της Αττικής».

Απαντώντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια Αττικής ο Γ. Πατούλης είπε μεταξύ άλλων: «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιφέρειας Αττικής είναι το ότι δεν λειτουργεί όπως ακριβώς όλες οι περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης με την έννοια της εμπιστοσύνης και της λιγότερης γραφειοκρατίας προκειμένου να είναι πιο επιτελική. Αυτό προφανώς σχετίζεται με τη θετική εξουσία και με το μοντέλο το οποίο είχε εισαγάγει σε επίπεδο της διακυβέρνησής της χώρας.


Στο επίπεδο των προβλημάτων με την έννοια της καθημερινότητας όπως το ζήτημα της περιφέρειας της Αττικής δεν σχετίζεται με το ότι βρίσκεται 5η στην απορροφητικότητα όταν αναλάβαμε τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Χρειάζεται πολύ δουλειά γιατί η περιφέρεια της Αττικής πρέπει να είναι πρώτη όσον αφορά στο θέμα που αφορά την απορρόφηση κονδυλίων. Αυτό θέλει σοβαρές μελέτες και πλάνα.

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα έχουμε δημιουργήσει μεγάλη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αναφορικά με τα προγράμματα έχουμε ήδη ενισχύσει το γραφείο της περιφέρειας Αττικής στην Ευρώπη και εγώ βρίσκομαι ακριβώς στην επιτροπή των περιφερειών. Συγχρόνως με την κομισιόν δημιουργούμε σχέσεις φέρνοντας χρήματα ανεξάρτητα από τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ».

Στο ερώτημα του Γ.Τράγκα αναφορικά με τα σχέδια της προηγούμενης διοίκησης που υπήρχαν στα συρτάρια είπε: «Κοιτάξτε αυτό που βρήκαμε ήταν πολλές προτάσεις αξίας έως 2,5 δισεκατομμύρια αλλά χωρίς μελέτες και μάλιστα με έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν έχει τα ποσά των προγραμματικών τα οποία είναι κοντά στα 350 εκατομμύρια που αφορούν στη διαχείριση αυτής της χρονιάς.

Υπό αυτή την έννοια θα έλεγα ότι εμείς αυτή τη στιγμή προγραμματίζουμε με ιδιαίτερη σπουδή για κάθε δήμο τις ώριμες μελέτες που έχει φέρει ο κάθε ένας εξ αυτών. Ολοκληρώνουμε μέσα από συνεργασίες τη δεύτερη φάση του παράλληλου μετώπου του φαληρικού Δέλτα το οποίο θεωρούμε ότι θα έχει μία επιθετικότητα εφόσον υπάρξει γρήγορα και η επένδυση του Εθνικού στο επίπεδο των χρονοδιαγραμμάτων και της ολοκλήρωσής τους αλλά συγχρόνως έχουμε οριζόντιες δράσεις για κάθε δήμο σε ζητήματα που αφορούν στα παιδιά μας.

Δημιουργούμε αθλητικούς χώρους για όλους τους δήμους και βρεφονηπιακούς σταθμούς . Επίσης, διεξάγουμε μελέτες για την προσβασιμότητα των αναπήρων.

Διαφορετικά δε θα παίρναμε τα χρήματα των 17 εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ που αφορούν το ΤΕΒΑ και τις ευπαθείς ομάδες για να μπορέσουν να έχουν τη δυνατότητα των τροφών αλλά και των αναλωσίμων προϊόντων.

Εμείς, τρέξαμε αμέσως αυτές τις μελέτες που από το 2017 δυστυχώς η Περιφέρεια Αττικής δεν είχε απορροφήσει».

Στο φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης της Ευρώπης αναφορικά με τα κονδύλια που η περιφέρεια διεκδικεί είπε: « Η περιφέρεια οφείλει να παρουσιάσει ώριμα προγράμματα τα οποία είναι έτοιμα να γίνουν και τα οποία πείθουν την Ευρώπη να δώσει αυτά τα λεφτά. Ειδικά για το ΤΕΒΑ ,το πρόγραμμα για τις ευπαθείς ομάδες, όλες οι περιφέρειες της χώρας είχαν εισπράξει από το 2017 σημαντικά ποσά πέρα από την περιφέρεια Αττικής.

Αυτή τη στιγμή έχει μπει μια στρατηγική ενθάρρυνσης των ικανών στελεχών των υπηρεσιών της περιφερείας ενώ συγχρόνως μέσα από τη διάθεση των στρατηγικών που θέλουμε να πετύχουμε με αριθμοδείκτες προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.».

Απαντώντας στο ερώτημα του Γ. Τράγκα για τα έργα που γίνονται στη Μάνδρα για να αναχαιτίσουν τις πλημμύρες ο Γ. Πατούλης είπε: «Πλέον υπάρχει η λειτουργικότητα των έργων. Στη Μάνδρα εγκρίναμε και άλλα έργα μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν.

Τα έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί ήταν υποπολλαπλάσια αυτών που έπρεπε προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν νέες πλημμύρες στη Μάνδρα και ακραία καιρικά φαινόμενα

Επιστρέψαμε από την πρώτη μέρα μαζί με τους εργολάβους για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να προβούμε σε έργα με μελέτες οι οποίες προστίθενται στα παλαιότερα έργα προκειμένου οι πολίτες πλέον να αισθάνονται ασφαλείς.

Συνεργαζόμαστε με το αρμόδιο Υπουργείο ( το παλιό ΥΠΕΧΩΔΕ) ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια θλιβερά περιστατικά.

Επίσης, έχουμε εντάξει αρκετές μελέτες όμβριων υδάτων με μελέτες σε 66 δήμους που ήδη εντάχθηκαν στο δικό μας προϋπολογισμό γα το 2020 θέλοντας να θωρακίσουμε τις πόλεις μας.

Σκοπεύουμε για τα ακραία φαινόμενα να συνεργαστούμε και με το αστεροσκοπείο. Επίσης, θα εκπαιδεύσουμε τους πολίτες καταλλήλως για να μην έχουμε εκ νέου τα θλιβερά φαινόμενα του Ματιού και να αντιδράσουμε χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση καθώς ακόμη και τα λεπτά μπορούν να μετριάσουν ή να εξαλείψουν μια καταστροφή.

Την εποχή που κάηκε το Μάτι ούτε η περιφέρεια ούτε το κράτος λειτούργησαν.

Τόσο ο κάθε εθελοντής όσο και η πολιτική προστασία πρέπει να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, να είναι συντονισμένοι έχοντας έγκαιρη ενημέρωση μέσα από συστήματα πυρανίχνευσης.

Για τα συστήματα πυρανίχνευσης έχουμε κάνει συγκεκριμένες μελέτες για το πού ακριβώς πρέπει να τοποθετηθούν. Εμείς προτείνουμε δασικές περιοχές όπως παραδείγματος χάρη στο δάσος Συγγρού, την Πάρνηθα κλπ.

Επανερχόμενος στο Μάτι να θυμίσω πως η φωτιά είχε ξεκινήσει από την Πεντέλη η οποία όμως μέχρι να ανιχνευτεί και μέχρι να αντιληφθεί η πολιτεία το τι πρέπει να κάνει πέρασε πάνω από μισή ώρα που ήταν αρκετή λόγω των σφοδρών ανέμων για να πάρει διαστάσεις».

Σε σχέση με τη συνεργασία της περιφέρειας Αττικής με την αντιπολίτευση ο Γ. Πατούλης είπε στο Γ. Τράγκα: «Έχουμε προτάσεις και επιθυμούμε να συνεργαστούμε με απόλυτη σύμπνοια. Είναι πρωτόγνωρο κάποιος να μένει αλλού και να μην έχει γεννηθεί στο Μαρούσι, να γίνεται δημοτικός σύμβουλος και να γίνεται δήμαρχος κάνοντας το Μαρούσι εύρωστο δήμο».

Για τη μετανάστευση των γιατρών και του κλάδου των οδοντιάτρων στο εξωτερικό ο Γ. Πατούλης είπε: «Το 2010 11-12 υπήρξε μία μετακίνηση γιατρών προς την Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο η οποία προέκυψε από την αδυναμία απορρόφησης αυτού του υψηλού εξειδικευμένο επιστημονικού δυναμικού των γιατρών της χώρας μας.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν να γίνουν γιατροί οι Εγγλέζοι το ίδιο καθώς προτιμούν τις τεχνικές εργασίες. Για να γίνει κάποιος γιατρός στη χώρα μας το κράτος και η οικογένειά του έχουν ξοδέψει πάνω από 350.000 ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην φεύγουν οι γιατροί μας αλλά να αναπτύξουμε τον ιατρικό τουρισμό καθώς η Ελλάδα είναι οικονομικότερη για τους παγκόσμιους ασθενείς σε εξωσωματικές, οδοντιατρικές εργασίες , πλαστικές επεμβάσεις κλπ.

Εμείς, ως περιφέρεια θέλουμε να προσφέρουμε περίθαλψη για όλους αναφορικά με τις βασικές εξετάσεις γι΄ αυτό και δημιουργούμε ΚΕΠ υγείας.

Όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες μην ξεχνάμε πως έχουμε 4,5 εκατομ κατοίκους στην Αττική και ανθρώπους που βιώνουν φτώχια. Η επαρχία βιώνει διαφορετικά την ιατρική περίθαλψη γι΄αυτό και πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές λειτουργίες οι οποίες να δίνουν ως σωσίβιο σωτηρίας και ίασης.

Με τα κέντρα πρόληψης υγείας στους δήμους τα οποία επιδοτούμε έχουμε ως στόχο όλοι οι πολίτες να έχουν δωρεάν τη βασική τους δυνατότητα των εξετάσεων μέσα από την επιδότηση.

Έτσι θα μπορούμε να προλάβουμε παθήσεις όπως ο καρκίνος του εντέρου, του μαστού, του τραχήλου, του προστάτη και της στεφανιαίας νόσου καθώς η πρόληψη σώζει ζωές».

Στο τελευταίο ερώτημα του Γ. Τράγκα αναφορικά με την σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κος. Πατούλης απάντησε ως εξής: «Έχουμε καλή σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός έχει εκπλήξει ευχάριστα με τα αποτελέσματά του και ήδη υπάρχει μια στροφή προς τις επενδύσεις. Συνεργαζόμαστε για να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την Περιφέρεια Αττικής η οποία έχει πάρα πολλά προβλήματα.

Εμείς, προσπαθούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, δίνουμε τον αγώνα μας και συνεργαζόμαστε και με την αντιπολίτευση έχοντας ως στόχο να φτιάξουμε μια Αττική υπόδειγμα».

Tags
Back to top button