Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γίγαντες κάτω από τον πάγο: Αρχαία οροσειρά όσο οι Άλπεις κρυμμένη στην Ανταρκτική

Ο ορεινός σχηματισμός βρίσκεται θαμμένος κάτω από το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής. Αν και δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ, έχει προσελκύσει πρόσφατα επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω νέων δεδομένων που υποδηλώνουν ότι σχηματίστηκε πριν από περισσότερα από 500 εκατομμύρια χρόνια.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη Δρ Jacqueline Halpin του Πανεπιστημίου της Τασμανίας και τον Δρ Nathan R. Daczko του Πανεπιστημίου Macquarie, υπογραμμίζει πώς οι τεκτονικές κινήσεις διαμόρφωσαν το υποπαγετώδες τοπίο.

Βουνά κρυμμένα κάτω από την Ανταρκτική

Τα υποπαγετώδη βουνά Gamburtsev ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1958 από μια σοβιετική αποστολή χρησιμοποιώντας σεισμικές μετρήσεις.

Αυτό που βρήκαν εξέπληξε τον επιστημονικό κόσμο - μια περιοχή τόσο μεγάλη και τραχιά όσο οι ευρωπαϊκές Άλπεις, εντελώς κρυμμένη κάτω από το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής.

Σε αντίθεση με άλλες διάσημες οροσειρές όπως τα Ιμαλάια ή τα Βραχώδη Όρη, κανείς δεν έχει δει ποτέ αυτές τις κορυφές. Παραμένουν θαμμένα κάτω από περισσότερα από 1,5 μίλια πάγου, προστατευμένα από τη διάβρωση και ανέγγιχτα για πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια.

Οι ειδικοί βασίζονται σε έρευνες ραντάρ και σεισμικές μεθόδους για να χαρτογραφήσουν το υπόβαθρο της Ανταρκτικής, παράγοντας λεπτομερείς αναλαμπές των τραχιών κοιλάδων και των ψηλών κορυφών που κρύβονται κάτω από στρώματα χιονιού.

 

Τέτοια εργαλεία ανιχνεύουν επίσης ζώνες νερού και ιζημάτων που βρίσκονται μεταξύ του πάγου και του βραχώδους υποστρώματος, επηρεάζοντας την κίνηση του πάγου.

Τα δεδομένα από αυτές τις έρευνες υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της γεωλογίας της Ανατολικής Ανταρκτικής, αμφισβητώντας προηγούμενες υποθέσεις ότι το εσωτερικό της ήταν χωρίς χαρακτηριστικά. Κάτω από χιλιάδες πόδια πάγου, ολόκληρες οροσειρές στέκονται ως σιωπηλοί μάρτυρες του μεταβαλλόμενου κλίματος της Γης.

Αυτή η κρυμμένη περιοχή πιθανότατα γεννήθηκε όταν οι ήπειροι συνέκλιναν, δημιουργώντας την υπερήπειρο γνωστή ως Γκοντβάνα. Στοιχεία από δείγματα πετρωμάτων υποδηλώνουν τεράστιες πιέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της ηπειρωτικής συνέλευσης.

Γεωλογικά μοντέλα του φλοιού της Ανταρκτικής δείχνουν αρχαίες ζώνες πίεσης που κάποτε ανέβαιναν σε μεγάλα ύψη. Παρά το πέρασμα του χρόνου, αυτές οι δομές παρέμειναν άθικτες λόγω του σταθερού πυρήνα της ηπείρου.

Σχηματισμός των βουνών της Ανταρκτικής

Για να καταλάβουν πότε σχηματίστηκαν τα βουνά, οι ερευνητές στράφηκαν στο ζιργκόν, ένα ορυκτό που λειτουργεί σαν γεωλογικό χρονόμετρο. Αυτοί οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι μπορούν να επιβιώσουν για δισεκατομμύρια χρόνια και περιέχουν ουράνιο, το οποίο διασπάται αργά σε μόλυβδο με προβλέψιμο ρυθμό.

Μελετώντας κόκκους ζιρκονίου σε αρχαίους ψαμμίτες που βρέθηκαν εκατοντάδες μίλια από τη θαμμένη περιοχή, οι επιστήμονες εντόπισαν την άνοδο και την κατάρρευση των βουνών.

Αυτοί οι κόκκοι κατέγραψαν την κορύφωση της οικοδόμησης βουνών πριν από περίπου 580 εκατομμύρια χρόνια και την έναρξη της δομικής κατάρρευσης πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια.

Η αποκάλυψη των μυστικών των κορυφών κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόησή μας για το πώς οι ήπειροι αναδιαμορφώνονται κατά τη διάρκεια των αιώνων. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτά τα κρυμμένα χαρακτηριστικά μπορούν ακόμη και να ρίξουν φως σε πιθανούς πόρους και άγνωστη ζωή σε υποπαγετώδεις λίμνες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Earth and Planetary Science Letters.

 

Tags
Back to top button