Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γιατί το λευκό ψωμί είναι ακατάλληλο για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Το λευκό ψωμί είναι ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο διατροφικό προϊόν, με ελαφρύτερη υφή από τα άλλα είδη ψωμιού και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το ψωμί ολικής αλέσεως. Σύμφωνα με την έρευνα, η συχνή κατανάλωση λευκού ψωμιού, αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με το wikihealth.

Την ίδια ώρα, το λευκό ψωμί δεν είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα υγιή λίπη και οι πρωτεΐνες. Αντίθετα, είναι πλούσιο σε θερμίδες και μπορεί να αυξήσει τάχιστα τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος

Γιατί πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν καταναλώσετε λευκό ψωμί;

Αυξάνει το σάκχαρο του αίματος

Το λευκό ψωμί αποτελείται από απλούς υδατάνθρακες. Το σώμα διασπά γρήγορα τους απλούς υδατάνθρακες σε γλυκόζη, αυξάνοντας απότομα το σάκχαρο του αίματος. Ακολούθως, τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, μειώνονται με την ίδια ταχύτητα που αυξάνονται, γεγονός που οδηγεί σε συμπτώματα, όπως η νωθρότητα και η κόπωση.

Η συχνή κατανάλωση τροφίμων που αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος απότομα, αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως:

  • Καρδιακές παθήσεις
  • Παχυσαρκία
  • Διαβήτης τύπου 2

Επιπρόσθετα, όπως είπαμε πιο πάνω, το λευκό ψωμί είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο. Κατά την επεξεργασία του, χάνονται πολλά θρεπτικά συστατικά. Ως εναλλακτική του λευκού ψωμιού, μπορείτε να επιλέξετε άλλα είδη που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, τα οποία δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως.

Δεν προάγει την υγεία του εντέρου

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι υδατάνθρακες που περιέχουν φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την υγεία του εντέρου. Από το λευκό ψωμί, ωστόσο, όπως είπαμε πιο πάνω, αφαιρούνται κατά την επεξεργασία του τα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που το καθιστά ανίκανο να ευνοήσει το πεπτικό σύστημα.

Το σιτάρι αποτελείται από τρία συστατικά και συγκεκριμένα από το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Κατά την παρασκευή του λευκού ψωμιού, το πίτουρο και το φύτρο αφαιρούνται και παραμένει μόνο το ενδοσπέρμιο. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες.

Οι φυτικές ίνες σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και ευνοούν τον κορεσμό. Η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ευνοεί την υγεία του εντέρου, προάγοντας την κινητικότητά του και μειώνοντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Το λευκό ψωμί λοιπόν, όντας απαλλαγμένο από φυτικές ίνες, δεν έχει αυτά τα οφέλη.

Προκαλεί αύξηση βάρους

Η συχνή κατανάλωση λευκού ψωμιού, αυξάνει το σωματικό βάρος. Μια φέτα λευκό ψωμί περιέχει 73 θερμίδες και επειδή δεν περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, δεν ευνοεί τον κορεσμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν χορταίνει τους ανθρώπους, οι οποίοι καταναλώνουν και άλλα τρόφιμα ταυτόχρονα ή αμέσως μετά, αυξάνοντας το ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνουν συνολικά.

Επίσης, το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από ραφιναρισμένο αλεύρι και πρόσθετα όπως η ζάχαρη και το αλάτι, τα οποία έχουν συνδεθεί με αύξηση του σωματικού βάρους και μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση λευκού ψωμιού;

Το λευκό ψωμί αποτελείται από υδατάνθρακες, τους οποίους χρειάζεται το σώμα ως πηγή ενέργειας. Ως εκ τούτου, οι υδατάνθρακες αποτελούν απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Παρόλο που υπάρχουν πιο υγιεινές εναλλακτικές επιλογές για το λευκό ψωμί, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, μπορεί εν τούτοις να καταναλώνεται με μέτρο σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση λευκού ψωμιού;

Το λευκό ψωμί δεν θεωρείται υγιεινή επιλογή για όλους. Υπάρχουν ομάδες ατόμων που πρέπει να το αποφεύγουν, όπως:

  • Άτομα με κοιλιοκάκη: Το λευκό ψωμί περιέχει ένα είδος πρωτεΐνης που ονομάζεται γλουτένη, την οποία δεν μπορούν να καταναλώσουν τα άτομα με κοιλιοκάκη. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων με κοιλιοκάκη, με την κατανάλωση γλουτένης, επιτίθεται στο λεπτό τους έντερο προκαλώντας πόνο και δυσφορία.
  • Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη: Με παρόμοιο τρόπο, το λευκό ψωμί πρέπει να αποφεύγεται και από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, για την αποφυγή δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως το κοιλιακό φούσκωμα.
  • Άτομα με διαβήτη: Το λευκό ψωμί πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με διαβήτη, καθώς όπως είπαμε πολλές φορές σε αυτό το άρθρο, αυξάνει απότομα το σάκχαρο του αίματος, καθιστώντας την προσπάθεια διαχείρισής του δύσκολη.

Ποιες πιο υγιεινές επιλογές ψωμιού υπάρχουν;

Έμμηνος ρύση: Έρευνα αποκαλύπτει τη δημοφιλή διατροφή που επαναφέρει την διακοπή της

Υπάρχουν πολλές πιο υγιεινές επιλογές ψωμιού, από το λευκό ψωμί, όπως οι ακόλουθες:

  • Πολύσπορο ψωμί: Το πολύσπορο ψωμί περιέχει τα πιο πολλά θρεπτικά συστατικά από κάθε άλλο είδος ψωμιού. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
  • Ψωμί ολικής αλέσεως: Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και λίπος και διασπάται πιο αργά από τον οργανισμό, γεγονός που αποτρέπει την απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης;

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, πράγμα που δυσκολεύει συνήθως την διαγνωστική διαδικασία. Κάποιοι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, άλλοι έχουν δυσπεψία και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα, ενώ άλλοι έχουν ασαφή συμπτώματα που παραπέμπουν σε άλλες καταστάσεις υγείας. Ορισμένα από τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι τα ακόλουθα:

Γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως:

  • Στομαχικός πόνος
  • Στομαχικό φούσκωμα
  • Διάρροια
  • Λιπαρά κόπρανα
  • Γαστρεντερικά αέρια
  • Δυσκοιλιότητα

Συμπτώματα σιδηροπενικής αναιμίας, όπως:

  • Αδυναμία και κόπωση
  • Χλωμό δέρμα
  • Κρύα χέρια
  • Πονοκέφαλος
  • Κοκκίνισμα στα νύχια
  • Πληγές στο στόμα

Συμπτώματα υποσιτισμού, όπως:

  • Ανεξέλεγκτη απώλεια βάρους
  • Καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά
  • Οδοντικά προβλήματα, όπως το τρύπημα των δοντιών
  • Μη φυσιολογικές περίοδοι
  • Δυσκολία γονιμότητας
  • Αλλαγές της διάθεσης, όπως ευερεθιστότητα και κατάθλιψη

Ερπητοειδής δερματίτιδας

Περίπου το 15% των ατόμων με κοιλιοκάκη, εμφανίζουν μια χρόνια δερματική πάθηση ως παρενέργεια της ασθένειάς τους. Το εξάνθημα που εμφανίζουν, γνωστό ως “εξάνθημα γλουτένης”, προκαλείται από τα ίδια αντισώματα της γλουτένης που βλάπτουν το λεπτό έντερο. Το εξάνθημα αυτό αποτελείται από συστάδες φυσαλίδων και εμφανίζεται κυρίως στους αγκώνες, τα γόνατα, τους γλουτούς και το τριχωτό της κεφαλής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη;

Διατροφή: Το όσπριο που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο – Πως να το απολαύσετε χωρίς ενοχλήσεις στο έντερο

Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, εμφανίζουν τα ακόλουθα συμπτώματα, λίγες ώρες ή μέρες μετά την κατανάλωση γλουτένης:

  • Κοιλιακός πόνος
  • Αναιμία
  • Κατάθλιψη
  • Συχνός πονοκέφαλος
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Ναυτία και έμετος
  • Δερματικό εξάνθημα
  • Άγχος
  • Κοιλιακό φούσκωμα
  • Γαστρεντερικά αέρια
  • Εγκεφαλική ομίχλη ή δυσκολία στη συγκέντρωση

Σημειώνεται ότι πολλοί άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη έχουν ταυτόχρονα και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Tags
Back to top button