Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και σκέφτεται νέες αλλαγές από φθινόπωρο στον εκλογικό νόμο – Όλα για την καρέκλα

Η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία. Πληροφορίες αναφέρουν πώς ένας λόγος που φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη αποσκοπεί στο να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι και να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου που δεν κατέστη εφικτό πριν από μερικούς μήνες.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που ήταν αυτός που έφερε τις αλλαγές του εκλογικού νόμου ως πρώην υπουργός Εσωτερικών (νυν Ναυτιλίας) χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί το αναλογικότερο σύστημα δήλωσε χθες ότι «ο νόμος έχει ψηφιστεί, αλλά υπάρχει το ζήτημα να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές και αυτό θα πρέπει να το σκεφτεί η κυρία Γεννηματά. Νομίζω ότι εκεί έγινε ένα λάθος… Εγώ μέχρι την στιγμή που κατέθεσα το νόμο είχα την εντύπωση ότι θα είχα την υποστήριξη της κυρίας Γεννηματά».

Πρόσθεσε επίσης ότι, «ωστόσο εκτιμώ ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί και εάν βρεθούν οι 200 ψήφοι να επανέλθει το ζήτημα στη Βουλή. Αλλά εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί ένας τρόπος για την ψήφο των ομογενών. Ένα ζήτημα που έχει ξεκινήσει από το 2000 χωρίς αποτέλεσμα και το οποίο πρέπει να διευθετήσει αυτή η κυβέρνηση. Μπορούμε να υιοθετήσουμε το πορτογαλικό μοντέλο, και πέντε έδρες από τις έδρες του ψηφοδελτίου Επικρατείας να δοθούν σε ανθρώπους της ομογένειας ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση της στη Βουλή».

Οι πληροφορίες λένε πώς το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να φέρει και πάλι πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου το φθινόπωρο (δεν μπορεί να το κάνει πριν το καλοκαίρι) για να κάνει πιο αναλογικό το σύστημα και να τροποποιήσει περαιτέρω το θέμα του μπόνους με στόχο να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς της εξουσία.

Για να το καταφέρει ωστόσο αυτό πρέπει να έχει τη θετική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που δεν είχε εξασφαλίσει κατά το παρελθόν. Αυτό άλλωστε εξηγεί και την προσέγγιση που κάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Και δεν μιλάμε μόνο για τον Νίκο Φίλη ο οποίος έχει σηκώσει «παντιέρα» κατά του Αλέξη Τσίπρα μετά την καρατόμηση του από το υπουργείο Παιδείας και διεκδικεί να τεθεί επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στελεχών, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης.

Πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε θετικός σε μία συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και αυτό επίσης δεν είναι τυχαίο, αφού αν αποφασιστεί να τεθεί και πάλι θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου ο κ. Σκουρλέτης θα είναι αυτός που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης επιδιώκει τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με σκοπό να έχει περιθώρια διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής συνεργασίας πέραν των ΑΝΕΛ, που αντιδρούν πάντως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μιλώντας για «βαρίδια» στο ΠΑΣΟΚ. Κι ο κ. Σκουρλέτης μίλησε με το δικό του τρόπο για «βαρίδια» θέτοντας ζήτημα αποχώρησης του Ευάγγελου Βενιζέλου πριν από κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας.

Βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου πώς είναι υπαρκτές πλέον οι πιθανότητες ο Μάρτιν Σούλτς να κερδίσει τις εκλογές στη Γερμανία απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ και θέλουν να πατήσουν και στη βάρκα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού. Εκτιμούν επίσης πώς αν τελικώς καταφέρουν και έρθουν σε «συμφωνία» μετεκλογικής συνεργασίας με τη Φώφη Γεννηματά (γιατί η όποια συνεργασία θα γίνει μετά τις εκλογές) τότε στερούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχεδόν κάθε «σύμμαχο».

Το Ποτάμι θεωρείται δεδομένο πώς θα διαλυθεί ή δεν θα μπει στη Βουλή, η Ένωση Κεντρώων είναι αβέβαιο τι θα πράξει και κανείς δεν μπορεί να ποντάρει στο Βασίλη Λεβέντη, ενώ αν κάποια νέα κόμματα μπουν στη Βουλή αυτά θα προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς και μόνο.

Αυτό που φαίνεται λοιπόν είναι πώς ναι μεν ο Αλέξη Τσίπρας θα επιχειρήσει να κρατηθεί στην εξουσία μέχρι το 2019, αν όμως διαπιστώσει πώς το «παίρνει» να κάνει εκλογές μετά πάντως το φθινόπωρο του 2017 τότε είναι πιθανό να τις προκηρύξει. Σε αυτή την κατεύθυνση ποντάρει να έχει κλείσει η αξιολόγηση, να έχει μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, να βγει η Ελλάδα στις αγορές και βεβαίως να υπάρξει ανάπτυξη.

Κοινώς θα τρέξει ο κ. Τσίπρας να προλάβει την εφαρμογή των μέτρων που θα ψηφίσει για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και θα ισχύσουν από το 2019. Όλα για την… καρέκλα.

Tags
Back to top button