Η Τουρκία φαίνεται να δέχεται ακόμη μία στρατηγική ήττα με αφορμή την κρίση στο Κατάρ. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ελήφθη μία απόφαση χωρίς να ενημερωθεί καν η Άγκυρα. Δηλαδή εμφανίζεται απομονωμένη από τις Αραβικές χώρες. Ο δεύτερος είναι πώς σε καμία περίπτωση πλέον η Τουρκία δεν μπορεί να εκφράσει τον μουσουλμανικό κόσμο παρά το γεγονός ότι το επιχείρησε και αυτός ήταν ο λόγος της σύγκρουσης της με την Αίγυπτο.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν που δείχνει να χάνει πλέον τη μία μάχη μετά την άλλη αποφάσισε χθες να αναπτύξει τουρκικές δυνάμεις στη στρατιωτική βάση του Κατάρ. Σε πρώτη φάση θα σταλούν 7.500 Τούρκοι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πώς οι πρώτοι έχουν ήδη μπει στη χώρα μαζί με ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ ACV-15.
Με την ενέργεια της αυτή η αυτομάτως γίνεται εχθρός της Σαουδικής Αραβίας και μιας σειράς άλλων ισχυρών χωρών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και όχι μόνο, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και βεβαίως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά κυρίως οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τις οποίες έγινε ο αποκλεισμός στο Κατάρ.
Την ίδια στιγμή επιτυγχάνει η Άγκυρα (σ.σ. ποιος θα περίμενε αυτό και που είναι το δόγμα Νταβούτογλου για μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες) να ταυτισθεί σχεδόν με τον ορκισμένο του «εχθρό», το Ιράν, στα μάτια πολλών άλλων κρατών του κόσμου. Οι δύο αυτές χώρες, το Ιράν και η Τουρκία εξέφρασαν τη στήριξη τους στο Κατάρ και διατέθηκαν για να στείλουν τρόφιμα και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο.
Το Ιράν σε αυτή τη φάση είναι το «μαύρο πρόβατο» και όλοι λένε πώς στόχος είναι η Τεχεράνη μέσω του Κατάρ. Η Ρωσία το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις που κάνει, αφήνοντας θα έλεγε κανείς την Τουρκία να εκτεθεί περισσότερο απ’ ότι πρέπει. Μην ξεχνάμε πώς Ερντογάν και Πούτιν συνομίλησαν πριν ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίσει να πάει στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στο Κατάρ.
Ασφαλώς οι τουρκικές δυνάμεις στο Κατάρ είναι εξουδετερωμένες με το καλημέρα, αφού στη χώρα βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις με περίπου 10.000 στρατιώτες και δεν θα μπορούσε κανείς να πιστέψει πώς η Τουρκία θα έκανε την οποιαδήποτε κίνηση να υπερασπιστεί το Κατάρ παραβλέποντας τους Αμερικανούς, οι οποίοι σαφώς και στηρίζουν την Σαουδική Αραβία.
Η Τουρκία επίσης με την απόφαση να σταθεί στο πλευρό της Ντόχα είναι σαν να καλύπτει έναν τρομοκράτη. Ο επίσημος λόγος που το Κατάρ στοχοποιήθηκε είναι πώς ενισχύσει τους τζιχαντιστές, προφανώς χρηματοδοτώντας τους. Άρα λοιπόν η Τουρκία έρχεται να επιβεβαιώσει πώς είναι και αυτή στην ίδια πλευρά (όχι βεβαίως ότι η Σαουδική Αραβία έχει άγνοια για το θέμα).
Κι εδώ λοιπόν έρχονται τα ακόμη πιο δύσκολα για την Τουρκία. Χάνει σοβαρούς υποστηρικτές για την υπόθεση της Συρίας και του Ιράκ, αφού ο Ερντογάν ήθελε να έχει συμμάχους στην ανακοπή της ανακήρυξης αυτόνομου Κουρδικού κράτους. Αυτό είναι δεδομένο πώς θα συμβεί και το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. Η μόνη που ακόμη δεν το έχει αντιληφθεί και φυσικά δεν θέλει είναι η Τουρκία.
Με τη στάση της μάλιστα η Τουρκία απομακρύνεται από το όραμα να εκφράσει όλους τους μουσουλμάνους, αφού μετά την Αίγυπτο έρχονται τα χαστούκια και από άλλες Αραβικές χώρες. Αυτές θεωρούν ότι το Κατάρ και το Ιράν ενισχύουν τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα», η οποία πλέον είναι «κόκκινο πανί» όχι μόνο με το Κάιρο.
Οι σχέσεις δε της Άγκυρας με το Κάιρο αναμένεται να επιδεινωθούν, όπως επίσης και με το Τελ Αβίβ, το οποίο βγαίνει ωφελημένο από την κρίση στο Κατάρ. Οι δύο αυτές χώρες έχουν άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τράμπ και αυτό δείχνει και το που ακριβώς πηγαίνει το πράγμα. Η Τουρκία φαίνεται να ηττάται στα σημεία. Μέχρι στιγμής…